Svetislav Pesic, KS, Kosarkaski Savez Srbije, promocija, Septembar 26. 2021., Beograd, Srbija 29.9.2021. foto: Pedja Milosavljevic
in ,

SVETISLAV PEŠIĆ IZNENADIO MNOGE: Napadali su me, kritikovali i vređali, ali to smo mi!

Našim igračima tada to nije odgovaralo.

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, nedavno je odlučio da iz nacionalnog tima odstrani Miloša Teodosića. Dok čekamo da trofejni stručnjak objasni ovu odluku, intervju sa njim izašao je u „Nedeljniku“, gde se Pešić podsetio čuvene 2002. godine i zlata u Indijanapolisu.

– Najviše smo se pripremali za Amerikance i morali smo da menjamo način igre, da više imamo loptu u rukama. Moralo je da se igra više sa pozicionim napadom, takozvani control basketball, jer oni postaju nervozni kad nemaju loptu. Problem je bio što to našim igračima nije odgovaralo, ta velika disciplina i traženje koncepta do kraja. I naravno da je usput bilo nesporazuma, govorili su: ne možemo mi to da igramo. I to uigravanje je trajalo i neke utakmice su se izgubile. A kod nas čim se izgubi utakmica, to je katastrofa, počeo je Pešić.

Potom su ga upitali kako je reagovao na mnoge kritike, a on je istakao da se u tom trenutku nije mnogo uzbuđivao zbog toga.

– Sada iz ove perspektive nisam se previše uzbuđivao. Napadali su me kritikovali, vređali,. ali to smo mi. Bez respekta, Bez argumenata. Naravno ne svi, ali nekolicina koji su imali mikrofon u ruci. Nisam se previše uzbuđivao jer ne živim ovde. Nemam vremena, niti sam tada imao, da ga toršim na nekog samo da bi to bilo u finkciji ogovaranja. U tome da brinemo tuđu brigu, tu smo definitivno prvaci sveta.

Pešić se zatim osvrnuo i na predstojeći Evrobasket, za koji je istakao da nismo u prvom krugu favorita i da je to više puta naglasio.

– Za početak mi tamo nismo favoriti ili ne pripadamo prvoj grupi favorita. Znam da bi zlatna medalja, ako bi se uoppšte osvojila bila doživljena kao normalna stvar, a da se ne osvoji slede kritikovanje, pljuvanje i vređanje. Znam da je tako. I previše me ne dotiče. Trudio sam se u prethodnom periodu da probam da objasnim ljudima koji vode košarku ovde kakvo je naše stanje. Očigledno da oni to veoma pažljivo slušaju, ali da me ne čuju. Oni imaju svoj pravac, ne misle da se menjaju, a ja lično smatram da ako ovako ostane, ne samo da nećemo da osvajamo medalje, nego na nekim prvenstvima nećemo ni učestvovati. Oni to ne veruju, zato oni brinu svoju brigu i reprezentacija noije više prioritet. Reprezentacija nema značaj koji je nekad imala. Sve je danas značajnije od reprezentacije i naravno da to utiče na igrače i atmosferu oko ekipe, rekao je Pešić.

Vasilije Micic Nikola Jokic Friendly basketball game Serbia – Lithuania 10.8.2019. (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)
litvanija srb ija

Za sam kraj, selektor Srbije je pričao i o Nikoli Jokiću koji se kao dvostruki MVP NBA lige vratio u reprezentaciju.

– Kada je o košarci reč, pogledajte Jokića. Mi smo u prethodnim decenijama toliko vrhunskih centara proizveli od Kreše Ćosića, Divca, Rađe, pa nadalje. A to su sve vrhunski igrači na visokim pozicijama koji ne samo da su igrali na malom prostoru nego su morali da se snalaze u malom prostoru. Sada smo pod uticajem američke košarke pa se govori ko je najbolji MVP, MVP, što je zubog marketinga važno, ali je suštinski važnije koliki broj tih vrhunskih košarkaša stvoren baš na toj poziciji. Ništa nije slučajno, odnekuda dolazi, zaključio je Svetislav Pešić.

Diskusija

Odgovorite

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

Autor: HotSport

DUŠANU TADIĆU ZAVIJENA RUKA NAKON SUKOBA SA LOPOVIMA: Srbin je od tada odigrao već dva meča! (FOTO)

JEDNA OD NAJBOLJIH TENISERSKI U ISTORIJI USKORO ZAVRŠAVA KARIJERU: Bilo je zadovoljstvo igrati pred vama! (VIDEO)