0
Evrokupovi

FOTO: UEFA Champions League @ChampionsLeague/ Twitter

KRUNA JE NA GLAVI KRALJA, REAL JE ŠAMPION EVROPE: Vinisijus pogotkom krunisao sjajnu sezonu, Kurtoa je heroj Madriđana! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 28.05.22 u 23:36

Belgijanac je briljirao na golu!

Fudbaleri Real Madrida su novi šampioni Evrope! Izabranici Karla Anćelotija savladali su Liverpul sa 1:0 pred krcatim tribinama stadiona ‘Francuska‘ u Parizu. Jedini pogodak na utakmici delo je Vinisijusa Juniora u 59. minutu. Real je sa samo tri šuta na meču stigao do 14. trofeja prvaka Evrope u istoriji kluba. Pravi heroj Madriđana je nesavladivi Tibo Kurtoa, koji je zaustavio apsolutno sve udarce Liverpula, a bilo ih je čak 23.

Nakon uvodnih 120 sekundi u kojima je delovalo da će Real krenuti u ofanzivu od samog starta, Liverpul je u potpunosti preuzeo kontrolu igre. Ekipa Jirgena Klopa je diktirala tempo i bila daleko direktnija u odnosu na igrače kraljevskog kluba. Posed lopte bio je gotovo izjednačen, ali Englezi su svoje akcije gradili visoko, na protivničkoj polovini terena.

Koliko je vicešampion Engleske bio opasniji, najbolje govori podatak da Real nije šutnuo na gol sve do nadoknade vremena prvog dela igre.

Sudija Klemon Turpan zaista nije imao mnogo posla, jer su se akteri oba učesnika prestižnog finala ponašali korektno. Igrači su poštovali sportske kodekse. Zanimljivo da niko nije dobio javnu opomenu u prvom delu utakmice.

Liverpul je posle nekoliko slabijih pokušaja, koje su lako odbranili defanzivci ‘kralja’, opasno zapretio u 16. minutu utakmice. Odlično je čitao igru Mohamed Salah, pa je hitro utrčao u srce kaznenog prostora, prvi stigao do lopte koja je upućena sa desnog boka i šutirao u donji desni ugao. Po ko zna koji put ove sezone, Tibo Kurtoa je sačuvao Real u Ligi šampiona. Bila je to sjajna intervencija.

Samo minut kasnije oštar šut ka golu Belgijnca uputio je Tijago Alkantara, koji je bio pod znakom pitanja za večerašnji nastup zbog problema sa povredom. Bivši as Bajerna je pucao pravo u Kurtou, koji nije imao većih problema.

Nizale su se šanse Liverpula! Najpre je Salah šutirao pravo pod prečku, ali ponovo je brzim refleksom Kurtoa sprečio slavlje Klopove ekipe. Samo nekoliko sekundi kasnije pokušao je Aleksander-Arnold.

Gol je visio u vazduhu! Englezi su pritisli sa svih strana, mučili su se defanzivci Madriđana kako bi sačuvali mrežu. Mane je savladao Kurtou, ali lopta je pogodila stativu i sačuvala Real.

Ponovo je ekipa sa ‘Enfilda‘ zapretila u 34. minutu, kada je Salah bio najviši u skoku, ali nije uspeo da prosledi loptu u mrežu.

Sadio Mane je bio opasan po gol ekipe Karla Anćelotija u nekoliko navrata do kraja prvog poluvremena, ali Senegalac nije uspeo da se upiše u strelce.

Real nije imao udarac na gol sve do 43. minuta! Nakon gužve u kaznenom prostoru, lopta se odbila do Karima Benzeme, a on je istu na svoj način poslao u mrežu. Pomoćni sudija je odmah podigao zastavicu, a gol je poništen zbog ofsajda. Čekala se reakcija iz VAR sobe, delovalo je da nije bilo ofsajda, ali sudije su ostale pri svojoj odluci.

Benzema je do kraja prvog dela igre zabeležio još jedan pokušaj. Imao je Liverpul više od igre, ali Real je ponovo pokazao koliko je opasan.

Nije se situacija znatno menjala nakon velike pauze. Odmah nakon prvog znaka sudije Turpana, engleski predstavnik je krenuo u ofanzivu. Prva ozbiljna pretnja viđena je u 52. minutu kada je Salah uputio oštru loptu, koju je Kurtoa presekao i otklonio opasnost. U narednim minutima pokušavali su Aleksander- Arnold i Sane, ali odbrana je reagovala na adekvatan način.

Bez obzira na probleme sa povredom na koje se žalio od uvodnih minuta drugog dela meča, Eder Militao je dao znak stručnom štabu da može da nastavi utakmicu.

Nastavila se dominacija Liverpula, a šampion Španije je onda u jednom napadu poništio sve što su Englezi gradili do tada. Razmena dodavanja, pa potom velemajstorska asistencija Valvardea. Španac je sa desnog boka proturio loptu iza leđa defanzivaca Liverpula, a na pravom mestu našao se Vinisijus Junior. Brazilac je na rutinski način prosledio loptu u mrežu koju čuva golman Alison.

Borba na terenu se dodatno zahuktala. Kulminiralo je to dodelom prvog žutog kartona na utakmici, koji je zaradio vezista engleskog velikana, Fabinjo.

Mogao je Klopov tim do izjednačenja već u 64. minutu. Mohamed Salah je uputio izuzetno precizan udarac sa distance, ali ponovo je briljirao Tibo Kurtoa.

Prvu izmenu na utakmici izvršio je Jirgen Klop. Nemački stručnjak je iz igre izveo Luisa Dijaza, a na teren je istrčao Diogo Žota.

Vrhunsku priliku propustili su igrači Liverpula u 69. minutu! Saigrači Tiba Kurtoe su već tada morali da mu se zahvale, jer je sačuvao mrežu na neverovatan način bezbroj puta tokom meča. Belgijnac je zaustavio udarac Salaha sa manje od metra udaljenosti od stative.

Još dve izmene spremio je Klop. U 77. minutu meča teren su napustili Džordan Henderson i Tijago Alkantara, a ušli su Nabi Keita i Roberto Firmino.

Kurtoa je jednostovan pravio čuda u Parizu! Prihvatio je Salah loptu, probio po desnom boku i šutrao, ali maestralna odbrana Tiba Kurtoe sačuvala je vođstvo Madriđana.

Mogao je Real u narednom napadu da reši meč. Imao je kraljevski klub kontranapad sa 3:1, ali spetljali su se Vinisijus i Benzema.

U 85. minutu Valverde je napustio teren, a zamenio ga je mladi Kamavinga. U 90. minutu Luku Modrića je zamenio Dani Sebaljos.

Ponovo je Real propustio meč loptu! Sebaljos se odmah po ulasku našao u gol šansi, pokušao je da uposli Vinisijusa, ali dodavanje su presekli odbrambeni igrači Liverpula. Odmah zatim je na teren istrčao Rodrigo, koji je ušao umesto Vinisijusa.

Bilo je to osmo uzastopno finale u kojem je Real ostao neporažen, te fenomenalnim nastupom uspeo da podigne prestižnu nagradu!

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter