0
Domaći fudbal

foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

‘REČI NE MOGU DA IZRAZE TUGU’: Suze u Skupštini grada Beograda, dirljiv govor Saše Ilića nakon kojeg su svi zaplakali!

Objavljeno: 07.12.21 u 13:33

Danas je u Skupštini grada Beograda održana komemoracija povodom smrti Momčila Moce Vukotića.

Ogroman broj ljudi iz sveta sporta došlo je da se poslednji put oprosti od legende Partizana. Nekadašnji kapiten ‘parnog valjka’ Saša Ilić održao je govor koji je mnogima naterao suze na oči.

Momcilo Moca Vukotic-Komemoracija Skupstina grada
Beograd, 07.12.2021.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Kad zauvek odlazi velikan kao što je naš Moca, reči su nemoćne da izraze svu tugu i opišu prazninu koja ostaje iza njega, pre svega u njegovoj porodici, kojoj je bio bezgranično posvećen, a onda i u našem Partizanu, čiji će simbol vrednosti i vernosti ostati zauvek. Na vrhuncu njegove slave ugledni novinar Politike Stojan Protić je napisao : “Kada bi se u fudbalu, kao u šahu dodeljivale titule velemajstora, onda bi Momčilo Vukotić bio jedan od prvih fudbalera koji bi tu titulu zaslužio” – počeo je Sale, pa nastavio:

Moca je bio cenjen zbog skormnosti, poštenje, iskrenosti, druželjubivosti i želje da svakom pomogne, da poduči mlađe. Osetio sam to toliko puta i zbog toga ću mu biti večno zahvalan, i ne samo ja. Milutin Šoškić, koji je znao Mocu od kad je kao 12-godišnjak prešao prag Partizana izjavio je jednom da je Momčilo Vukotić najvoljeniji igrač u istoriji crno-belih. Njega su svi voleli, i zato nije čudno što je Partizan u vreme kada je Vukotić bio prva zvezda tima pridobio najviše navijača. U svoje vreme, u ime moje generacije, kao i u ime armije Partizanovaca, ali i velikog broja igrača i navijača drugih klubova, uključujući i one iz Crvene zvezde, protiv kojih je Moca odigrao čak 25 večitih derbija,i to kakvih. Zbog velike razlike u godinama nisam imao priliku da neposredno uživam u Mocinim majstorijama, ali sam slušajući priče o njemu prepunim pohvala i komplimenata bio ponosan što sam nosio dres u kome se on proslavio, i bio nemerljivo srećan kada bih čuo da me navijači i novinari porede sa Mocom, ili da govore da sam njegov naslednik. Iako sam slutio da preteruju, te reči su mi prijale i bile veliki motiv, kao i pohvale i saveti koji sam dobijao od njega. Uvek je bio naklonjen mladim igračma, borac i optimista, čak i kada ga je teška bolest načela. Nema sumnje da će Moca zbog svega što je učinio za Partizan večno uživati poštovanje svih nas koji crno-bele boje vole kao oči svoje. Iako će njegov večni spomenik biti njegovo delo, uveren sam da će naš zajednički i voljeni klub naći načina da osmisli i neki drugi, trajan spomen, na svog slavnog asa, spomen koji bi ne samo podsećao na njega, već bio putokaz budućim igračima Partizana kako se postaje istinska zvezda i postaje čestit čovek. Nikada neću zaboraviti Mocu Vukotića, velikog fudbalera i velikog čoveka, koji je do poslednjeg dana poštovao narodnu mudrost da je skromnost uvek vrlina. Neka mu je večna slava i hvala za sve što je uradio za Partizan i fudbal u Srbiji – rekao je aktuelni trener Čukaričkog.

Momcilo Moca Vukotic-Komemoracija Skupstina grada
Beograd, 07.12.2021.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

I predsednik FK Partizan, Milorad Vučelić, potresnim rečima se oprostio od Moce Vukotića.

– Na blistavom nebu velikih zvezda Partizana zvezda Moce Vukotića sija snažnim sjajem i sijaće tako dok je Partizana, njegovih navijača i njegovih ljubitelja. Momčilo Moca Vukotić je po svim današnjim vladajućim pravilima bio pravi tihi velikan, tiha, a prava fudbalska zvezda. Ništa vanfudbalski ga nije zanimalo, ništa nije gledao da dobije van fudbalskog terena i takmičenja, već samo na bojnom polju koje je fudbalsko igralište. Nije bilo u njegovoj blistavoj karijeri i životu nikakvog skandala, afere, nespretnih i nedoličnih reči ili ispada. Ni po čemu on nije ni nalik današnjim likovima u sportu, koji se svakodnevno gladijatorski bore za medijsku pažnju, bila ona pozitivna i negativna, počeo je Vučelić.

Moca je bio fudbalski velemajstor, potpuno posvećen, pored porodice, takmičenju, sportu, viteškom nadmetanju, golovima. Sve je zadobio znanjem, igrom i, iznad svega, u svom Partizanu. Bogom dani talenat on je iskazivao i potvrđivao samo na fudbalskom terenu. Istrajno je potvrđivao ljubav prema Partizanu, što nije uvek lako. Imao sam generacijsku sreću da ga bezbroj puta gledam i da mu se divim, na čemu sam mu, kada sam već u prilici, posebno zahvalan. Tu naizgled tišinu pravog velikana ukrašava samo, a šta ćemo više od toga, veličanstvena muzika iz grla miliona navijača Partizana, koji su mu kroz 800 utakmica klicali, aplaudirali i davali snagu, što im je on sa terena uzvraćao kao energiju, koja se onda i stapa, ne kao neki huk ili buka sa tribina, nego kao veličanstveni i beskrajni koncert. Razaznaju se u tom sazvučju i borbene reči navijača „Napred Partizan“ i „Ide Moca sa Balkana“ na koje se Moca, odlazeći u dribling prema protivničkom golu, plemenito osmehuje i daje gol, ono zbog čega se fudbal i igra. Partizan odaje veliko poštovanje jednom od svojih najvećih igrača u istoriji i večno će ga se sećati, i večno će biti ponosan na njega. Neka je večna slava Momčilu Vukotiću – rekao je aktuelni predsednik crno-belih.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter