Fudbal Jelen super league season 2013-2014 Rad v Partizan Albert Nadj Beograd, 03.16.2014. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©
in ,

ALBERT NAĐ SE PRISETIO DUELA HRVATSKA – JUGOSLAVIJA: Evo koga bi likvidirao da je mogao – jedan igrač je bio heroj! (VIDEO)

Utakmica koju će pamtiti do kraja života.

Bivši fudbaler Partizana i reprezentativac naše zemlje, Albert Nađ, bio je učesnik brojnih važnih i nezaboravnih utakmica, a jedna od njih je i ona između tadašnje SR Jugoslavije i Hrvatske. Taj susret odigran je 9. oktobra sada već davne 1999. godine u Zagrebu i pamti se i dan-danas. Meč su obeležile tenzije, kao i jedan potez koji, priznaćete, nema baš mnogo veze sa fudbalom.

Podsetimo, Savezna Republika Jugoslavija je davne 1999. godine imala veoma težak zadatak da na paklenom i prepunom „Maksimiru“ overi plasman na Evropsko prvenstvo u Belgiji i Holandiji 2000 godine. Naša selekcija je ispred sebe imala treću reprezentaciju na svetu, ali i igrača manje zbog jedne „nesmotrenosti“ Zorana „Bate“ Mirkovića.

FUDBAL, SEZONA 2005/06 OFK BEOGRAD-PARTIZAN ALBERT NADJ BGD, 25.02.2006. FOTO: SRDJAN STEVANOVIC

Pa, kako Nađ danas gleda na sva ta dešavanja?

Prva asocijacija je, svakako, plasman na EURO 2000, ali i detalj koji je mogao da nam napravi velike probleme. Naravno, tu mislim na onaj čuveni „duel“ između Bate Mirkovića i Roberta Jarnija – počeo je Albert Nađ za Meridian Sport, pa potom dodao:

Bata Mirković je tada ispao heroj, ali pitanje je šta bi bilo da se, kojim slučajem, nismo plasirali na Evropsko prvenstvo.

Duel dve reprezentacije imao je i uvertiru u Beogradu. Pred početak utakmice nestalo je struje na stadionu Crvene zvezde, zbog čega je nastala opšta panika.

To je bilo iznenađenje za sve nas, ja sam se ukopao u mestu jer nisam znao šta se dešava. Hrvati su takođe bili u čudu, neki igrači su mi prilazili i pitali: „Stari šta je ovo?“. Odgovorio sam da nemam pojma i da samo treba svi da ostanemo smireni, koliko god je moguće – istakao je Albert Nađ.

Ko je bio u većem strahu u tom trenutku?

U strahu smo bili i mi i Hrvati, nismo prvog momenta znali šta se dešava, da li je čin neke diverzije ili sticaj okolnosti.

Sport Fudbal Soccer Football Crvena Zvezda Red Star Cukaricki Kup Srbije Srbija Beograd Serbia Belgrade Albert Nadj Nenad Milijas 19.3.2008. (credit image © photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Na kraju je utakmica ipak odigrana, a rezultat je bio 0:0.

Prekid je trajao više od 45 minuta, Hrvati nisu želeli da se vrate na teren, ali je delegat bio izričit da meč mora da se nastavi – dodao je Albert Nađ.

Nakon nekoliko meseci usledila je odlučujuća utakmica za plasman na EURO 2000.

Moram da istaknem da smo od samog dolaska u Zagreb bili maksimalno obezbeđeni. Imao sam utisak da ne može ni „dlaka sa glave da nam padne“. Neposredno pred sam meč dobili smo isti tretman kao i oni u Beogradu, ali mi smo bili fokusirani samo na prolaz na Evropsko prvenstvo.

Na terenu je viđena velika borba, što najbolje pokazuje potez Zorana Mirkovića, koji je ostavio svoje saigrače na cedilu zbog nesportskog poteza prema Robertu Jarniju.

Blago rečeno, fudbaler Jugoslavije je „testirao muškost“ reprezentativca Hrvatske.

Kada sam video da će španski sudija da pokaže Bati Mirkoviću crveni karton, odmah sam krenuo prema Jarniju, da sam mogao, u tom trenutku bih ga „likvidirao“. Sva sreća da sudija nije video koliko sam besan i agresivan, mogao sam prevremeno da završim meč – otkriva Albert Nađ.

Naravno, strasti su se nakon meča smirile, te su se dva sjajna fudbalera veoma brzo „pomirila“.

Dan kasnije smo se susreli na aerodromu. Čim smo se ugledali iz daleka počeli smo da se smejemo. Onda je počela drugarska priča, to je sve normalno, van terena smo prijatelji, dok smo na terenu maksimalni profesionalci.

Nakon kompletnog „ludila“ i nerešenog rezultata koji je odveo Jugoslaviju na EURO, Albertu Nađu je jedan momenat ostao u veoma lepom sećanju!

Najveći utisak na samom kraju meča bila mi je tišina na „Maksimiru“ i naše slavlje zbog plasmana na još jedno veliko takmičenje – rado se prisetio bivši reprezentativac naše zemlje.

Autor: HotSport

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

‘HVALA ZDJELARU, DOBIĆE ČOKOLADU’: Dete Partizana konačno dočekao taj trenutak – ‘Sanjao sam kako postižem gol’

POKUŠEVSKI UDARIO BRUTALNU BANANU JOKIĆU: MVP lige se okrenuo – nije znao šta ga je snašlo! (VIDEO)