0
Košarka

FOTO: STARSPORT

ZABORAVITE ISKUSTVO, ONO NIJE KVALITET AKO NE ZNAŠ DA GA ISKORISTIŠ: Pešić je spreman za nove izazove – evo šta je sve rekao na konferenciji! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 29.09.21 u 14:14

Vratio se u reprezentaciju.

Jedan od najboljih srpskih trenera Svetislav Pešić, zvanično je predstavljen kao novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije. Iskusni stručnjak je na konferenciji za medije pričao o mnogim stvarima, među kojima je i status najboljeg igrača na svetu Nikole Jokića. Na samom startu obraćanja, Pešić je istakao da će svi morati malo da se menjaju i prilagođavaju.

Svi moramo malo da se menjamo, prilagođavamo. Ovo više nije Jugoslavija, već je Srbija, poodavno. U košarkaškom smislu biće mi potrebno malo vremena i zato sam u dogovoru sa Danilovićem odlučio da ovo prihvatim. U ona vremena kad su me zvali novinari da dam svoje mišljenje o pobedama, porazima, uvek sam govorio da u Savezu uvek mora da bude profesionalni trener, koji će najveći deo svog života da provede u kancelarijama Saveza i na terenu. Ako sam stalno van ove zgrade, znači da sam u poslu i da radim. Poduže sam razmislio, malo sam ispitao javnost, vidim da se poprilično obradovala nekim predlozima, a onda kad su počeli da se javljaju drugari, kolege, treneri, onda je ispitivanje bilo završeno, počeo je Pešić i dodao:

FOTO: STARSPORT

Doneta je ta odluka. Nisam živeo ovde, a sad ću najveći deo vremena da provedem u Srbiji. Volim da sam ovde, srećan sam što ću sada duže biti tu, da radim na košarci, da dam ne samo sve od sebe, već i sebe. Siguran sam da će biti rezultata. Dobio sam punu podršku od porodice. Marko kad je čuo rekao je “šta ti čekaš”. Verovatno je to i emotivno što je želeo uvek da igra za reprezentaciju Jugoslavije, možda i Srbije. Vera, supruga, rekla je da je jedina medalja koju nemamo zlatna olimpijska i da je to moja šansa. Hvala vam još jednom.

Potom je pričao i o kultu reprezentacije, kao i o tome kako je to izgledalo 1987. kada je preuzeo Nemačku.

FOTO: STARSPORT

Kad sam došao u Nemačku 1987. kao trener, niko nije želeo da igra za reprezentaciju. Ne zato što ne vole zemlju, ne jer ne postoji kult, nego jer nisu verovali da mogu da ostvaruju svoje takmičarske sportske ciljeve. Čak ni klubovi nisu verovali. Onda je taj proces trajao, imao sam veliku podršku, viziju, ideju kako to ostvariti i sada sam u Srbiji i sada se isto na neki način postavlja pitanje zašto reprezentacija, zašto “kult” i tako dalje. Sve su to sportisti koji su postali i došli na takav neki nivo da mogu da igraju za nacionalni tim. Kad dođeš na taj nivo, jednostavno znači da si postigao jer si pre svega takmičar, jer želiš da se takmičiš. Stvarno mislim da većina želi da bude u timu sa najboljima i da igra protiv najboljih. Tu se uopšte ne postavlja pitanje. Neko je više takmičar, neko manje, ali o “kultu” neću ni da pričam, nego ću da se trudim sa ljudima sa kojima želim da stvaram malo drugačiji odnos. Želim da pobeđujem, osvajam medalje, da budem bolji kad se završi program, da osećam da sam napredovao kao trener, a oni kao igrači. Trudiću se da takav proces sprovedem, pa ćemo da vidimo, nastavio je Pešić.

FOTO: STARSPORT

Trofejni stručnjak se i osvrnuo na svoju knjigu koju je napisao, rekavši da će morati da napiše i novu.

Što se tiče knjige, odavno sam je napisao, sad moram da počnem da pišem novu. Nikad nisam bio baš ljubitelj dugačkih priprema, to nije baš tačno, to ste malo izmislili ili vam je neko rekao. Sve je drugačije, pre svega uticaj i moć trenera se smanjuje. Najveća razlika između trenera i selektora je što u reprezentaciji ne zavisiš samo od igrača, nego i od klubova. U klubu zavisiš samo od igrača. Što imaš bolje igrače, koji odgovaraju tvom sistemu, filozofiji, uspesi će biti bolji i veći. Ne možemo da se busamo da nam je reprezentacija najvažnija, a onda kad nešto treba da uradimo, nije tako. Treba da uvedem rad, red i disciplinu, ali ja bih tu disciplinu zamenio “rad, red i odgovornost”. Što se moje odgovornosti tiče i ovih što sede sa mnom, uopšte se ne postavlja pitanje, ali bih isto voleo da svi ti koji govore da je reprezentacija najvažnija preuzmu deo odgovornosti i da mi pomognu, istakao je Pešić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter