0
olimpijske igre

FOTO: SSS

OD SPECIJALISTA U RIJU, DO UNIVERZALACA U TOKIJU: Dosta toga se promenilo u poslednjih pet godina! (FOTO)

Objavljeno: 22.07.21 u 11:28

U takmičenjima muškaraca puškom na OI u Tokiju, Srbiju će predstavljati iskusan tandem – Milenko Sebić i Milutin Stefanović.

Obojici će predstojeće 32.olimpijske igre biti druge u karijeri. Olimpijsko „vatreno krštenje“ imali su u Rio de Žaneiru 2016. U poslednjih pet godina, dosta toga se promenilo kod obojice strelaca. Od takmičara kojima je jedna vrsta oružja bila specijalnost, postali su „univerzalci“. Milutin Stefanović, je na OI debitovao osvajanjem visokog 12. mesta vazdušnom puškom u Rio de Žaneiru. Nije bio daleko od finala. U Riju se takmičio samo u jednoj disciplini, a u Tokiju će tri puta izaći na vatrenu liniju, jer sem vazdušnom, gađaće i malokalbarskom puškom iz trostava, kao i u miksu vazdušnom puškom sa Andreom Arsović.

-Iskustvo iz Rija je moja velika prednost pred Tokio. Upoznao sam sve specifičnosti Olimpijskih igara, prednosti i mane koje nosi to takmičenje. Ono što sam zaključio je da su Igre samo jedno
takmičenje u nizu sa fenomenalnom organizacijom i da nije nikakav bauk. Jednostavno, potrebno
je sebe tehnički i mentalno pripremiti na jedno klasično takmičenje i da će to dati dobar rezultat.
Ne treba praviti veliku pompu od Olimpijskih igara, bez obzira na sve specifičnosti koje one nose – smiren je pred početak najvećeg mogućeg takmičenja Stefanović.

Međutim, uspesi na Olimpijskim igrama se pamte mnogo duže nego oni ostvareni na drugim
takmičenjima.

-Smatram da sve što Olimpijske igre nose sa sobom dolazi tek posle ostvarenja nekog dobrog rezultata. Sve do tada, sportista treba da bude priseban, čvrsto na zemlji i da se koncentriše na
ono što treba da radi, a to je u mom slučaju tehnika gađanja. Milutin Stefanović je dugo bio specijalista za vazdušnu pušku, ali kvotu za Olimpijske igre izborio je gađajući malokalibarskom puškom, na Svetskom kupu u Minhenu 2019.

FOTO: SSS

-U ovom trenutku obe discipline gađam podjednako dobro. Zadovoljan sam formom. Drago mi
je što sam, posle par godina, uspeo da „probijem“ mali kalibar i da i ovim oružjem dođem do
dobrih rezultata i forme. Uz više disciplina u kojima ću nastupati na ovim Igrama imaću više
šanse da dođem do finala i potencijalnog odličja-zaključio je Stefanović.

Milenko Sebić je u Riju gađao u tri discipline, vazdušnom, malokalibarskom puškom iz trostava i MK puškom iz ležećeg stava (u međuvremenu ova disciplina je izbačena iz olimijskog programa). Za razliku od Stefanovića, Sebić je dugo bio specijalista za MK pušku, pa se od njega u Riju najviše očekivalo upravo u gađanju malokalibarskom puškom, a ta očekivanja su se ispunila. Najviše je pokazao u trostavu, zauzevši 11.mesto. Samo dva kruga su ga delila od finala.

Međutim, poslednjih nekoliko godina Sebić, kao i Stefanović, napreduje i u disciplini koja mu nije bila glavna, pa ni za njega ne može da se kaže da je specijalista za jedno oružje. Šta više, olimpijsku vizu je izborio vazdušnom puškom i to na poslednjem kvalifikacionom takmičenju – Evropskom prvenstvu u Osijeku u maju, kada je osvojio peto mesto. Nekoliko dana kasnije stigao je i do pete pozicije na Starom kontinentu i u trostavu.

-U trenutku kada sam saznao da će se posle pauze zbog pandemije, Evropska prvenstva vazdušnim i MK oružjem biti održana zajedno i da ću na istom takmičenju imati dve šanse da se borim za Tokio, istim tempom sam trenirao i vazdušnom i malokalibarskom puškom. Ceo pripremni period sam postizao vrlo dobra ostvarenja na vazdušnoj pušci. Tako sam i nastavio. U Osijeku sam postigao rezultat na nivou onih koje sam ostvarivao na domaćim zvaničnim i pripremnim takmičenjima. Uz neke male modifikacije uspeo sam da napravim isti osećaj kao i u gađanju MK puškom što je dalo željeni rezultat – analizirao je svoj put do Tokija Sebić.

Pred odlazak u Tokio imao je odličnu uvertiru upravo u trostavu. Na finalu Kupa Srbije postigao je odličan rezultat u kvalifikacijama,a potom u finalu oborio i vlastiti državni rekord finala.

-Imao sam veliku želju da ove godine oborim rekord. Na treninzima sam postizao rezultate bolje od rekorda, ali nikako nisam uspeo da to prenesem i na takmičenja. Najzad, u poslednjoj proveri pred Tokio sam i u tome uspeo.

O očekivanjima i ciljevima pred start OI, Sebić kaže:
-Generalno gledano, cele sezone gađam solidno u obe discipline. Mnogo sam se borio da odem na Olimpijske igre i na kraju uspeo. Sad mi je cilj da u Tokiju uživam u gađanju u svim disciplinama, a kad uživam mogu da pružim maksimum – poručio je Sebić.

FOTO: SSS

Sebić će na OI, sem u pojedinačnoj konkurenciji vazdušnom i MK puškom, gađati i u miksu
vazdušnim oružjem, u paru sa Sanjom Vukašinović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter