0
Domaći fudbal

FOTO: HotSport

RETROSPEKTIVA PRIPREMA: Proleter nikad spremniji ulazi u prvenstvo!

Objavljeno: 10.07.21 u 10:49

HotSport je proveo pune dve nedelje sa Proleterom na pripremama u Turskoj!

Ekipa novosadskog Proletera zimus je pripreme odradila u Antaliji. Iako su imali odlične uslove tamo, zbog velikih vrućina sportski direktor Amir Bislimi morao je da izabere novu sredinu, pa je za ove izabrama planina u čijoj blizini je Sandikli. Ekipa je bila smeštena u veoma modernom i novom hotelu ‘May Thermal’, koji pored svih potrebnih sredstava za oporavak, u svom sklopu ima i nekoliko terena sa izvrsnom travnatom podlogom. Proleter je prva ekipa koja je gostovala u tom hotelu, koji je nov.

Zahvalnost Proleteru izrazio je gradonačelnik Sandiklija – Eflatun Can Torpon. On je lično posetio igrače na jednom od treninga i poželeo im puno sreće u prvenstvu.

Šef stručnog štaba Branko Žigić i njegovi igrači su u Sandikli stigli 25.06. u kasnim večernjim časovima. Od prvog dana priprema se krenulo sa ozbiljnim treninzima, bez previše slobodnog vremena za igrače. Vreme između dva treninga su provodili uglavnom po sobama, gde im je bio obavezan odmor. Stručni štab pored pomenutog Žigića sačinjavaju njegovi pomoćnici Sekula Rašiovan i Nemanja Miljanović, potom trener golmana Vojislav Vukić i kondicioni trener Marko Kuridža. Uz ekipu na pripremama je bilo i medicinsko osoblje, koje sačinjavaju dva fizioterapeuta, Stefan Dimitrov i Ljubiša Dimitrov, kao i doktor Đorđe Filipović.

FOTO: HotSport

Medicinski deo tima tokom većeg dela priprema je imao čist zdravstveni ‘bilten’. Najveći problem su imali sa Jovanom Ilićem, koji je prvog dana priprema ‘zaradio’ ozbiljnu prehladu, praćenu temperaturom. Odmah je testiran na COVID-19, ali je test bio negativan. Ipak, Ilićevo stanje se nije popravljalo, pa je on odvežen u Antaliju na preglede, gde je utvrđeno da ima određene probleme sa plućima. Očekuje se da se za otprilike mesec dana vrati u tim. Pored njega, na pripremama se jedini povredio golman Ćumur.. On je u Antaliji odradio magnetnu rezonancu i sada mu sledi lečenje. Bilo je još nekoliko sitnih povreda kod ostatka tima, ali je medicinsko osoblje to veoma lako rešilo.

Tokom 14 dana u Turskoj odigrali su pet pripremnih utakmica, i ostvarili jednu pobedu, jedan remi i tri poraza. Ipak, treba posebno naglasiti da su neke duele igrali u izrazito kombinovanim sastavima, jer je trener Žigić želeo da većinski da podjednke šanse svima.

Golmanska pozicija se čini ‘zacementirana’ za predstojeću sezonu. Sjajni Petrić se vratio u tim i odmah pokazao svoju klasu, pa se čini da će on biti ‘komandant’ na golu Proletera. U Turskoj su se pored njega našli Župić, Nović i Dragićević. Župić je veći deo priprema propustio zbog povrede prsta, koju je zaradio još u Novom Sadu, a to su iskoristili Nović i Ćumur delivši minutažu. Jasno je da će jedan čuvar mreže napustiti Slanu Baru, a na treneru je sada da odluči ko će to biti.

Zadnja linija Proletera ‘ugledala’ je neka nova lica. Reč je o levom beku iz Kolumbije – Bravu, a potom su pristili štoperi Skopljak i Pejović. Bravo se još uvek adaptira na naš fudbal, a veliki problem je jezička barijera, jer on priča samo španski jezik. Skopljak je stigao kao jedan iskusan i što bi se reklo ‘prekaljen’ igrač, koji svojim iskustvom može mnogo da pomogne. Karijeru koja je u blagom padu, pokušaće da oživi talentovani Nikola Pejović, koji se nakon nekoliko godina vratio u srpski fudbal.

Vezni red je pojačao Stefan Mihajlović, nekada velika nada Crvene zvezde. Videćemo kako će se on uklopiti u tim.

FOTO: HotSport

‘Navalni’ deo tima je doživeo zaista velike promene. Na desnom krilu pojačanje je stiglo iz Surdulice. Još jedno veoma dobro poznato ime sa Superligaških terena – Zoran Danoski. Odmah se uklopio u tim i nema sumnje da će biti veliko pojačanje. Otkrovenje sezone bi mogao da bude Strahinja Stojanović, momak 2003. godište, koji je pokazao neverovatan talenat tokom priprema i ozbiljno se nametnuo treneru Žigiću. Pozicija špica doživela je ozbiljne ‘reforme’. Pristigli su Kaluđerović, Ortiz i mladi Veljko Mladenović. Nesumnjivo da će glavna opcija u napadu biti preiskusni Kaluđerović, ali su se zaista sjajno pokazali Dilan Ortiz i Mladenović.

Verovatno da neće biti odlazaka do kraja prelaznog roka. Amir Bislimi je otvoreno rekao da postoje ponude za Viktora Živojinovića, ali da nije primarna stvar njegova prodaja, jer će mu cena i dalje rasti.

Tokom prirpema u Turskoj, u hotel su stigle i nove garnitura dresova. Po tri garniture igračkih i golmanskih dresova zadužili su fudbaleri Proletera, a sve u saradnji sa Wulfzom.

Oduševljeni uslovima su bili i drugi timovi iz Srbije, koji su odmah kontaktirali Bislimija, kako bi se raspitali o hotelu i uslovima za rad. Tim je bio smešten na visini od 1500m nadmorske visine, uz idealnu klimu, koja je u mnogome olakšala treninge fudbalerima. Osoblje je bilo više nego ljubazno i u svakom trenutku su obezbeđivali šta god je bilo potrebno.

Trener Žigić odlučio je da igračima da slobodno naredna dva dana, a prvi trening nakon povratka je zakazao u ponedeljak od 18h. Ekipu Proletera očekuje težak zadatak na startu prvenstva, jer im u ‘Srpsku Atinu’ dolaze beogradski ‘crno-beli’. Taj duel je na programu 17.07. od 21h.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter