3
Domaći fudbal

FOTO: FK Partizan / Miroslav Todorović

‘RAZMISLITE O TOME KAKO JE U SRBIJI, TU MORATE DA IGRATE IAKO NISTE PLAĆENI’: Ovo niko nije očekivao – Japanci žestoko opleli po Asanu!

Objavljeno: 16.05.21 u 19:51

Jedna od vesti koja je jako eksplodirala u srpskom fudbalu, jeste odlazak Takume Asana iz Partizana.

Tokom vaskršnjih praznika, brzonogi Japanac odlučio je spakuje kofere i zauvek napusti glavni grad Srbije. Ovaj Asanov potez prokomentarisao je Micumas Egašir, direktor Japanske sportske asocijacije.

On ističe da je pravno gledano Asano u pravu, ali da je morao da zna kakva je finansijska situacija u srpskom fudbalu.

Asano je uradio šta se od njega očekivalo, ali pre nego što vam odgovorim zašto su njegovi saigrači bili ljuti, morate da razmišljate o tome kako je u Srbiji, ali i o razlici između srpskih igrača i stranaca. Partizan je veliki klub, osvojio je 27 titula i 11 kupova, od stare Jugoslavije do danas. To je i klub koji uz Crvenu zvezdu predstavlja Srbiju. Ali, to je klub koji je neuporedivo siromašniji nego japanski klubovi, zbog građanskog rata koji je počeo 1991. posle čega je dugo trajala politička i ekonomska nestabilnost – priča Egašira i nastavlja:

Zbog svega toga, uobičajeno je u Srbiji da plate kasne, ali domaći igrači nemaju pravo da raskinu ugovor čak i ako nisu dobili plate. Morate da igrate čak i ako niste plaćeni. Nasuprot njima, stranci mogu da raskinu ugovor po pravilima FIFA. U isto vreme, Asano je imao poseban tretman u klubu i veću platu. Ako odete iz kluba bez pozdrava, prirodno je da vas saigrači kritikuju. Osim toga, Beograd pamti građanski rat. Za tamošnje građane, Asanovi postupci deluju luđe nego što Japanci zamišljaju.

Ovaj stručnjak ističe da su Asanovi postupci mogli da imaju mnogo veće posledice.

– Kada bi japanski igrači radili isto što i on kad igraju u inostranstvu, svetsko fudbalsko tržište bi ostalo zatvoreno za njih. Ne može novac da bude ispred tima, saigrača i navijača. To je važno. Kada Japanac ode da igra fudbal u inostranstvu, treba da nauči jezik te zemlje, ali i istoriju i običaje te zemlje. Mora potpuno da razume da je fudbal drugačiji nego u Japanu i da mora da igra bez obzira da li je dobio platu ili ne – rekao je Egašira.

PROČITAJTE JOŠ: NIKOLIĆ NA ‘RASKRSNICI’ KARIJERE: Lokomotiva spremila novi milionski ugovor za srpskog stručnjaka – međutim, iz Turske stiže primamljiva ponuda!

Egašira je na kraju izneo ono što je Asano davno trebalo da shvati.

– Srbija je igrala fudbal i tokom rata, fudbal je deo društvene strukture, baš kao struja, voda i gorivo, sastavni je deo života. Srpski igrači igraju čak i ako nisu plaćeni, jer znaju da su odgovorni za infrastrukturu društva. A imaju i osećaj misije. Osim toga, koncept tima je nešto posebno u zemljama koje vole sport. U Japanu čak i poznavaoci sporta imaju problema da razdvoje neke timove, a ljudi imaju samo ideju otprilike šta je to tim, a igrače gledaju kao zaposlene. Mislim da Asano nije shvatao koncept tima – rekao je japanski stručnjak.

0
0

3 Komentara

  1. Privatizacija klubova pod hitno da bi se kojekakve banded oslobodile mesetarenja I sisanja drzavnog budzeta. Ko nema para kljuc u bravu, napravimo vec jednom Zdravo drustvo, pa ko moze da radio I zivi bez novca na ovom belong svetu sem hohstaplera I lopova. Za njih su bukagije

    0
    0
    Odgovori
  2. Prvo plati pa se klati. Partizan će biti oštro kažnjen na sudu. Politika neplaćanja zarada i odlazka uz opraštanje duga ovaj put se debelo obila o glavu.

    0
    0
    Odgovori
  3. ja mu zelim svako dobro, pokazaoj da upravom klubu koji ga sa celim timom podrzava ,moze odigrati odlicno i na nivou zahteva kluba.
    Napravio je groznu gresku i autogol,nikad nece imati ni igru ni uslove za igru kao u PFC.Neka zaboravi klupski nabildanu statistiku zauvek. Ponovicu, nije on los igrac,naprotiv, ali ce zazaliti sto je ostavio tim na cediu.Mogao je da odigra do kraju korektno, bio bi placen do zadnjeg centa,evo do sada. I sta bi mu falilo? Nista.Sada ce svaki klub dobro razmisliti kad bude razmisjao o njemu. A pravno gledano, postoje i diskretni nepisan zakoni koji govore ko j e imamo kaku nameru,da iskoristi slabosti objektivno uslovljene i mnogo toga. Nisam siguran da je laka pobeda na sudu za Asana. naprotiv, sumnjam da ce pobediti.Bice to Pakao za Asana,u mnogo cemu!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter