0
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: Mornar/Media Pro

MIHAILO PAVIĆEVIĆ EKSKLUZIVNO ZA HOTSPORT:’ ‘Plej-of je specifično takmičenje i niko nema pravo na grešku! Aplauz i ovacije u Pioniru su jedan od najlepših trenutaka u karijeri’

Objavljeno: 01.05.21 u 20:24

‘Da nije bilo povreda sigurno bi se borili za prvo mesto u regularnom delu takmičenja!’

U ponedeljak 3. maja počinje plej-of ABA lige. Među četiri najbolje ekipe nalaze se Crvena zvezda, Budućnost Podgorica, Mornar Bar i Igokea. Pred start završnice najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja u regionu, za HotSport je govorio šef stručnog štaba Mornara Mihailo Pavićević. Mihailo je nakon odlične igračke karijere odlučio da krene sa trenerskim poslom. Od 1989. godine do danas može da se pohvali sa velikim brojem sjajnih rezultata i titula. Sa uspehom je radio u Srbiji, Crnoj Gori, Finskoj, Kini, Americi… Iskusni stručnjak je za naš sajt govorio o očekivanjima pred nastavak takmičenja, a prisetio se i zanimljivih trenutaka iz uspešne karijere.

FOTO: YouTube screenshot

Gospodine Pavićeviću, kakva su Vaša očekivanja pred početak plej-of serije?

MP: Plej-of je veoma specifično takmičenje. Igra se brzo i pobednik se traži za samo sedam, osam dana. Smatram da ekipe nemaju pravo na grešku. Svaka utakmica je priča za sebe i nema vremena ni za radovanje, a ni za tugovanje. Koja ekipa bude psihički spremnija ona će izaći kao pobednik. Svaki plej-of ‘izbaci’ nekoj junaka. Oba tima poseduju veliki broj sjajnih pojedinaca i smatram da upravo to može da odluči ko će igrati u finalu.

Da li smatrate da je Mornar na lakši način mogao da obezbedi plasman među četiri najbolje ekipe?

MP: Da, to je više nego sigurno. Imali smo zaista mnogo problema. Zbog virusa COVID-19 smo platili veliku cenu, izgubili smo člana našeg tima…. Kasnije su usledile povrede. Igrali smo na neverovatno visokom nivou u decembru i januaru. Imali smo jednu laku situaciju i siguran plej-of, a ja sam želeo borbu za prvo mesto. U najgorem momentu su na red stigle povrede. Kao da je neko birao koja dva igrača ne smeju da se povrede. Pulen i Vajthed su bekovi, nosioci naše igre. Utakmicu sa Megom smo izgubili zbog naših gluposti, a onda je svaki meč postao važan. Gubili smo od Partizana, FMP-a, a zatim i Cedevita Olimpije u direktnoj borbi za nastavak takmičenja. Došli smo do toga da je prolazak u plej-of realan samo u domenu teorije. Na kraju se opet dokazalo da nikada ne treba ranije donositi prognoze i zaključke. Kako se liga bližila kraju jedino smo uz dve pobede u poslednjim utakmicama mogli među četiri najbolja. Odigrali smo sjajno i sasvim zasluženo prošli u nastavak takmičenja. Ponavljam, siguran sam da bi se borili za prvo mesto da nije bilo povreda.

Šta mislite o ekipi koja vas čeka u polufinalu?

MP: Budućnost je veoma dobro selektirana ekipa još na početku sezone. Igraju u sjajnom ritmu od prvog kola i borili su se za prvo mesto do samog finiša regularnog dela. Ostvarili su važan trijumf u Beogradu, savladali su Crvenu zvezdu na njenom terenu. Po mom mišljenju u njihovim redovima nema lošeg igrača. ‘Pokriveni’ su na svakoj poziciji! Ne volim da izdvajam imena, ali Kobs i Ivanović su očigledno lideri ekipe. Vredi spomenuti i Edžima, Rida, Nikolića, Šehovića.… Oni su ekipa koja sebi može da dozvoli luksuz da neki sjajni košarkaški sede na klupe. Mislim da to govori dovoljno o njihovom kvalitetu. Žele da se takmiče u Evroligi i zaslužuju respekt sa naše strane. Poštujem svakog protivnika koliko je neophodno. Ne razmišljam mnogo o protivniku i višem gledam svoju ekipu.

Da li smatrate da je ABA liga kvalitetnija u odnosu na prethodne sezone i kako komentarišite izbor najbolje petorke?

MP: Definitivno je liga najkvalitetnija do sada! Dosta ekipa se borilo za ulazak u plej-of. Ne možemo zaboraviti Partizan, oni su veoma kvalitetna ekipa. Iz nekih čudnih razloga nisu uspeli da budu na tom nivou ove sezone. Ekipe sa začelja tabele su uspevale da iznenade favorite. Sve četiri ekipe koje su igrale u Evrokupu su prošle u TOP 16 fazu, a Budućnost je ušla i među najboljih osam. Mi smo zaslužili prolaz dalje, ali opet se vraćam na povrede koje su mnogo uticale na nas. Taj podatak mnogo govori o kvalitetu takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ: NISAM ZBOG TOGA DOŠAO OVDE: Jokić otkrio zašto je nepovlašćen kada je u pitanju izbor za MVP-ja!

-Za mene je izbor najboljih pet igrača razlog za smanjivanje ugleda takmičenja.  Onaj koji je birao potcenjuje košarku, kvalitet i takmičenje. Među pet igrača nema mesta za košarkaše iz čak dva učesnika plej-ofa. Zbog čega se igra košarka? Koliko ja znam, zbog uspeha. Smatram da statistika pojedinaca bez uspeha ekipe nije vredna nagrada. To je stvaranje lažne statistike. To se radi već godinama i priča je pročitana. Neke ekipe čiji igrači se nalaze među najboljih pet nisu ni bile u borbi za završnicu. Najbolji defanzivac u ligi je definitvno Tejlor Smit. Iskreno, izgubili bi dosta mečeva da nije bilo njega. Kada biramo igrače tražimo one koji su osvajali titule, a ne one koji imaju dobru statistiku, a njihova ekipa ispada iz lige.

Postoji mogućnost da se u finalu sastanete sa Crvenom zvezdom. S obzirom na to da ste sa velikim uspehom predvodili crveno-bele, navijači Vas poštuju i rado se sećaju osvojenog trofeja, koliko utakmice sa Zvezdom emotivne utiču na Vas?

MP: Sećam se 2018. godine i meča sa Zvezdom u Beogradu. To je bio spektakl, sjajna košarkaška predstava. Uprava kluba se potrudila da mi uruči priznanje i zahvalan sam im na tome, a navijači su me pozdravili aplauzom i ovacijama. To je jedan od najlepših momenata u mojoj karijeri! Zbog toga radim ovaj posao. Aplauz od strane publike koja je ispunila dvoranu ‘Aleksandar Nikolić’, to je sjajan osećaj! Pare to ne mogu da kupe, neophodne su, ali nikada nisam jurio za njima. Voleo bih da prođemo u finale, a kada bi to uradila i Zvezda, siguran sam da bi gledali sjajnu košarku i veliku borbu. Oni igraju protiv Igokee koja je na visokom nivou i igra odličnu košarku. Emocije nikada ne krijem, bilo ih je na pretek!

Šta smatarte najvećim uspehom u karijeri?

MP: Ne volim da pričam o sebi, to je najgore… Jednostavno gde god sam radio ostvario sam neku vrstu uspeha. Sve je krenulo od 4. lige sa Mornarom, a uz veliku borbu smo stigli do najvišeg ranga! Usledila je titula sa Zvezdom, a onda neizbrisiv trag u Finskoj. Tamo smo osvajali titule i nizali uspehe. Pored mene je ponikao Peteri Koponen, on je prvi plejmejker u Finskoj koji je draftovan u NBA i to u prvoj rundi. U Americi se plejmejkeri nalaze i ispod kamena, nije mala stvar igrati u NBA na toj poziciji kao stranac. Finska je zemlja hokeja!  Kina je posebna priča, četiri godine iskustva su iza mene. Ulazak u finale sa onako mladom ekipom je bilo veliko iznenađenje. Menadžer mi je rekao da sam prvi strani trener koji je dao otkaz u Kini. Đorđije je pokrenuo priču sa Mornarom i ja nisam želeo da radim u ostalim klubovima, samo u Baru. Niko nije verovao u projekat mog brata, a sada igramo važnu ulogu i u Evropi. Ponosan sam na to! Ponude iz Kine stižu svakog leta, uopšte ih ne razmatram. Bar voli košarku! Na naše utakmice se dolazi porodično, roditelji sa decom. To je ono za šta igramo. Žao mi je što navijači ne mogu da prisustvuju mečevima zbog pandemije.

Da li pratite i NBA i ko je Vaš favorit za osvajanje?

MP: U modi je da ekipe stvaraju velike trojke! To klubovi rade u prethodnim sezonama da bi došle do prstena. U regularnom delu se ističu Juta i Finiks. Sanse predvodi moj prijatelj Monti Vilijams. Radili smo zajedno u Portlandu tokom letnje lige. Nemaju ekstra zvezde, ali igraju fenomenalnu timsku košarku. Majami i Boston su zanimljivi timovi. Denver je specifična ekipa zbog Nikole Jokića. Sjajni centar dominira u ligi! Sve potiče od njega i nikada ne znate gde je lopta kada je Jokić na terenu. Ako ih zdravlje posluži, Bruklin bi uz Lejkerse mogao da bude glavni kandidat. Najveće šanse dajem Lebronu i ekipi. Smatram da će Džejms tek pokazati pravo lice u plej-ofu. Povreda Mareja dosta može da utiče na Denver, a ljudi mnogo pričaju o Milvokiju koji po mom mišljenju nije ozbiljan kandidat.

Tri najbolje reprezentacije na planeti u ovom trenutku?

MP: Uh, ovo je veoma teško pitanje. Ovi ‘prozori’ su dosta promenili sliku! Za nacionalne timove nastupaju neki igrači za koje niste ni čuli. Ako gledamo ekipe u punom sastavu, SAD su neprikosnovane. Odmah zatim sledi Srbija! Mislim da je ovo generacija Španije već rekla svoje, pa biram Francusku ili Litvaniju sa čuvenom školom košarke. Ne smem da izostavim Australiju, ne pratimo mnogo njivohu košarku. Nemam neki ozbiljan uvid, nisam ispratio kvalifikacije. Očekuje nas zanimljive Olimpijske igre!

Sigurno ih je bilo dosta tokom karijere, a da li možete da se setite neke zanimljive situacije tokom utakmice?

MP: Bilo je mnogo toga! To su uglavnom momenti između trenera i igrača, nekada pozitivni, nekada negativni… Mogao bih da ispričam, ali smatram da su to intimne stvati i da nije korektno prema njima. Ume da bude veoma interesantno – zaključio je Mihailo Pavićević sa osmehom na licu!

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter