0
Domaći fudbal
Ljubiša Dundjesrski intervju za HotSport

FOTO: HotSport

LJUBIŠA DUNĐERSKI ZA HOTSPORT: ‘U klubu se prvenstveno gleda interes igrača! Bata Mirković, dva mesta prazno, a onda Klaudio Kaniđa’

Objavljeno: 20.01.21 u 12:40

‘Imamo sjajan odnos prema mladim igračima! Tufegdžić i Ivančević su pozvani u reprezentaciju, to je velika čast’.

Kao igrač se afirmisao u redovima ‘Stare dame’ iz Novog Sada. Nakon jedne sezone u Borcu iz Čačka, kvalitete ovog veziste prepoznali su u Italiji. Narednih nekoliko sezona je sa uspehom nastupao za Atalantu, Komo i Trevizo, a zatim je usledio povratak u Srbiju. Ljubiša Dunđerski ‘danas’ je sportski direktor Spartaka iz Subotice. U razgovoru za HotSport govorio je o radu Spartaka sa mladim fudbalerima, očekivanjima, a prisetio se i Klaudija Kaniđe….

Ljubiša Dundjerski i Amir Bislimi u Turskoj
Ljubiša Dunđerski i Amir Bislimi

Trenutno se nalazite u Turskoj na priprema. Kako se za sada odvija ciklus spremanja za nastavak sezone?

LJD: Za sada sve ide onako kako smo planirali. Uslovi su vrhunski, a odigrali smo i prvu utakmicu. Protivnik je bila ekipa Krila Sovjetov iz Rusije. Dogovorili smo se da na poluvremenu napravimo 11 izmena, tako je i bilo. Izgubili smo 4:1, ali na neki način nam je drago zbog toga. Sada znamo na šta treba da obratimo pažnju. Nedostaju nam Ivančević i Tufegdžić, oni su sa reprezentacijom. To je velika čast za njih, ali i za Spartak. Mile Savković i David Dunđerski su povređeni, ali ih očekujemo do 21. januara.

Klub je u prethodnim sezona predvodio iskusni stručnjak Vladimir Gaćinović, a sada je na mesto stručnog štaba stigao njegov mlađi imenjak Vladimir Buač. Kakvi su ciljevi ekipe?

LJD: Gaćinović je nasledio Veselinovića čiji je bio pomoćnik. Vlada je zatim preuzeo ulogu šefa stručnog štaba i napravio sjajne rezultate! Igrali smo kvalifikacije za Evropu, Buač mu je bio pomoćnik. Odlučio je da napravi malu pauzu, onda se vratio i opet pokazao koliko vredi. Sada je odlučio da ode i na njegovo mesto je došao Vladimir Buač. Novi šef stručnog štaba je dugo u klubu, poznaje ekipu. Naravno, on ima nove zahteve, nove ideje i radi na odličan način. Buač ima maksimalno poverenje i podršku od strane kluba, već se snašao, to  govore njegovi rezultati. Vladimiru Gaćinoviću bih se još jednom zahvalio za sve! Želim mu puno sreće i uspeha, ali da ih mi pobedimo – rekao je u šali i sa osmehom na licu Dunđerski.

Kakva je situacija sa pojačanjima? Da li u narednim danima možemo očekivati neko zvučnije ime?

LJD: Što se pojačanja tiče, stigli su Andrija Rajović i Nikola Furtula. Omladinci su prebačani u prvi tim i to njihovim zaslugama. U ovom trenutku vodimo pregovore sa još dva fudbalera, imena ne bih želeo da otkrivam. Nismo jedini klub koji ih želi u svojim redovima, ali verujem da će izabrati nas. Volimo da radimo sa mladim igračima, a u mnogo slučajeva se ispostavilo da smo odlična odskočna daska za odlazak u inostranstvo. Igračima to znači, žele da zarade i obezbede svoje porodice.

Ko je od igrača napustio ekipu?

LJD: Bilo je i odlazaka. Stefanu Denkoviću je istakao ugovor sa klubom. Imamo dosta ponuda za naše igrače, evo već pet konkretnih. Tufegdžić, Ivančević, Tekijaški, Vidaković.… zanimljivi su klubovima u inostranstvu. Prija nam to, ali oni će napustiti klub samo u slučaju vrhunskih ponuda.

Bilo bi čudno da se ne primeti odličan rad Spartaka sa igračima. U čemu je tajna?

LJD: Spartak je na čelu sa predsednikom Nikolom Simovićem i počasnim predsednikom Draganom Simovićem razvio  jedan odličan sistem poslovanja. U klubu se prvenstveno gleda interes fudbalera, želimo da oni budu srećni i zadovoljni. Ako je igrač zadovoljan ponudom, mi ne moramo biti u potpunosti. Prihvatićemo je zbog njih! Imamo sjajan  odnos sa mladim igračima.

Da li nekada trenirate sa ekipom? Jel Vam nedostaju igrački dani?

LJD: Ugojio sam se, ne treniram… Vrlo rado se priključujem individualnim treninzima sa Vladimirom Torbicom i Savom Pavićevićem. Vladimir je direktor omladinske škole i šef naše skauting službe, a Savo je istaknuti član stručnog štaba. Mi radimo sa decom, radimo sa 100 posto energije. Poveli smo 25 mladih igrača na pripreme, dok igraju 10 na 10, petorica slobodnih rade individualno sa nama, a onda se rotiraju. Na taj način su uvek svi aktivni, igraju i uživaju, a to je poenta sporta! Nekada i Buač radi sa nama. Došli smo da radimo, učimo i da se igramo, a ne da spavamo u hotelu. Tu je i Srđan Žakula, fenomenalni trener golmana. Ja sam u klubu četiri, a on tri i po godina, zaista radi izvandredan posao. Neizostavan član našeg tima je kondicioni trener Radomir Živković! On sa igračima živi za svoj posao! Ovo su ideje predsednika kluba koje uspešno realizujemo.

Tokom karijere ste nastupali za Atalantu. Kako komentarišete velike uspehe kluba iz Italije u prethodnom vremenskom periodu?

LJD: Kada sam ja bio tamo, mnogi današnji igrači se nisu rodili… Oni su i u tom periodu važili za jedan od pet najboljih klubova na svetu po kvalitetu omladinskih selekcija. Godinama ulažu u svoj pogon, to je ogroman novac! Dovode samo vrhunska pojačanja koja spajaju sa mladim igračima iz njihove škole. Konačno je krenulo dobro po njih, baš onako kako zaslužuju! Od zaposlenih u klubu iz mog perioda  ostali su samo ekonom i sekretarica – istakao je Dunđerski uz smeh.

Ko su najbolji fudbaleri sa kojima ste delili teren i svlačionicu?

LJD: Moj veliki prijatelj Zoran Bata Mirković, pa onda dva prazna mesta. On je gospodin čovek, mnogo mi je pomogao i dočekao u Italiji. Bili su to i Klaudio Kaniđa o kome ne treba trošiti reči, kao i Kristijano Donizaključio je Ljubiša Dunđerski u razgovoru za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter