0
AdmiralBet ABA Liga

Foto: KK Partizan

GDE SU I ŠTA RADE DANAS: Noć kada je pao Makabi u krcatoj ‘Areni’, a Bogdan postao heroj! (VIDEO)

Objavljeno: 04.01.21 u 12:20

U moru velikih utakmica kroz istoriju Partizana, često se može naleteti na ‘Ponos Izraela’!

Košarkaši Partizana na svom terenu su dočekali Makabi iz TelAviva i u jednoj veoma uzbudljivoj utakmici, uspeli su da odnesu pobedu! Heroj pobede je bio ‘golobradi’ Bogdan Bogdanović koji je još jednim ‘clutch‘ šutem svoje imeo zakucao na košarkašku mapu Evrope!

Milenko Tepić – Početak te sezone propustio je zbog povrede, ipak uprkos svemu bio je bitna figura za ovaj sastav Partizana. To je bio njegov drugi mandat u dresu ‘crno-belih’, a nakon ovog duela zadržao se još dve godine. Nakon Partizana promenio je mnoštvo klubova: PAOK, Orlandina, Nju Basket Brindizi, ponovo PAOK, Vareze, Iraklis i sada Mega Bemaks. U dresu Mege pruža odlične partije i pravi je mentor mlađim igračima.

Petar Aranitović – On je u toku sezone prvom timu Partizana priključen iz podmlatka, pa je svoje minute strpljivo čekao. Ipak, bio je tu da svedoči Bogdanovom rušenju Makabija! Iz redova Partizana otišao je 2016. godine, tada put Manrese, da bi se već 2017. vratio u ABA ligu, ovog puta u redove Mege. Nakon Mege usledio je Lovćen i prošle sezone konačno Palensija! Trenutno je bez kluba.

Žofri Lovernj – Francuski centar je ostavio neizbrisiv trag u Beogradu. Postao je kapiten nakon povrede Gagija Milosavljevića. Jedno vreme redovni reprezentativac Francuske, igrao je sjajnu košarku u dresu Partizana, što ga je 2014. odvelo na jednogodišnju ekskurziju u Himki. Iz Himkija pravac NBA! U najjačoj ligi sveta proveo je nekoliko sezona, nastupavši za Denver, Oklahomu, Čikago i San Antonio, koji je bio njegova poslednja destinacija pre povratka u Evropu. Fenerbahče ga dovodi 2018. godine u svoje redove, da bi od ove sezone branio boje litvanskog Žalgirisa.

Aleksandar Pavlović – Igrač sa najvećim pedigreom u tom timu Partizana bio je Saša Pavlović! Nakon dugogodišnje NBA karijere, koja je trajala čak 10 sezona, odlučio je da ispuni dečačke snove i obuče dres Partizana. Zadržao se tu sve do poziva grčkog Panatenajkosa, koji je sa klupe vodio legendarni Sale Đorđević. Tamo je odigrao jednu godinu i nakon toga odlučio da ode u penziju.

Leo Vesterman – On i Lovernj činili su ‘francuski duo’ u četi Duška Vujoševića. Leo je bio neko ko je stasavao u Srbiji u koju je stigao sa svega 20 godina. Nakon dve sezone u Srbiji vratio se u rodnu zemlju i obukao dres Limoža. Nakon Limoža desilo se ono o čemu je većina plejmejkera sanjala, potpisuje za Žalgiris i počinje rad sa Šarunasom. Nemerljiv je uticaj litavnskog stručnjak na njegovu igru, pa je nakon godinu dana već otišao u CSKA iz Moskve, jedan od najvećih klubova u Evropskim okvirima. Nakon CSKA, vratio se u Žalgiris, da bi od 2019. branio boje Fenerbahčea. Pretpostavlja se da će uskoro potpisati saradnju sa Barselonom.

Boris Dalo – Nekoliko prelepih poteza, ali mnogo više legendarnih izjava imao je mladi francuski bek u Partizanu. Boris Dalo je neko koga se obe strane večitih sećaju sa velikim osmehom. U Partizanu se zadržao dve sezone, da bi nakon toga promenio mnogo klubova: Olimpik Antib, Long Ajland Netsi (filijala Bruklin Netsa), Panionios, Aris, Nansi, Strazbur i konačno sada Le Portel.

Nikola Milutinov – Igrač koji je izrastao u jednog od najboljih centara Evrolige trenutno. U Partizan je stigao iz Hemofarma 2012. godine, da bi se zadržao sve do 2015. godine. Tada odlazi u grčki u Olimpijakos, gde se zadržava punih pet sezona i postaje pravi ljubimac navijača. Puno je napredovao u Pireju, što je uočilo mnogo velikana evropske košarke. Velika se borba vodila oko njegovog potpisa, ali on je odlučio da ode put Moskve i zaduži opremu CSKA.

Dragan Milosavljević – Šta god bude napravio do kraja karijere, Gagija će zauvek pamtiti kao nekoga ko je mogao mnogo više, samo da nije bilo povreda. U januaru baš te 2014. godine, on je doživeo povredu zbog koje je pauzirao ostatak sezone. Ipak, imao je ogroman uticaj na svoje saigrače i redovno ih je bodrio. Iz Partizana odlazi 2015. godine i naredne dve sezone provodi u redovima berlinske Albe. Leta 2017. godine potpisuje za Unikahu iz Malage za koju i danas nastupa. Prethodnog leta se dovodio u vezu sa Partizanom, ali do toga nije došlo.

Bogdan Bogdanović – Malo po malo stigli smo do glavnog protagoniste duela sa Makabijem. Bogdan je sa oko 8 metara iz mesta, bez driblinga prelomio taj duel i svima pokazao ko je lider u timu! Iz Partizana odlazi leta 2014. goidne i to pravo u turskog velikana Fenerbahče. Iako je bio jedan od mlađih, brzo je i tamo počeo da stavlja doznanja ko je glavni igrač. U Turskoj je proveo tri fenomenalne godine tokom kojih je bio lider tima i ljubimac navijača, a neizvesne završnice je rešavao već po navici. Godine 2017. odlazi u NBA, potpisuje za Sakramento i postaje najplaćeniji ‘rookie’ u istoriji lige! Igrao je dobro, ali je tim bio generalno bled, pa ovog leta menja sredinu. Bogdan je prešao u Atlantu, gde će u naredne četiri sezone inkasirati 72 miliona dolara.

Đorđe Gagić – Sada već iskusni centar, bio je deo nekih legendarnih Partizanovih pobeda i poraza iz ere Duška Vujoševića. On je Partizan napustio 2015. godine, nakon čega je usledila serija klubova: Gazijantep, Enel Brindizi, Kanarijas, Cmoki Minsk, Istanbul, Ješigliresun, potom 2018. ponovo Partizan, pa zatim Aris, Igokea i sada Lijetkabelis gde mu je trener nekadašnji strateg Partizana, Čanak. Gagić je u Partizanu proveo ukupno pet godina, nekada sa boljim, nekada lošijim partijama, ali ga navijači pamte po dobrome.

Dejan Musli – Još jedan od centara iz tog perioda Partizana bio je momak rođen u Prizrenu. On je crno-bele boje branio od 2012. do 2014. godine. Nakon Partizana otišao je u Megu, gde mu je rad sa trenerom Milojevićem enormno značio za danji razvoj karijere. Potom je nastupao za Manresu, Malagu, Brose Bamberg, Hebei i od prošlog leta boje Andore iz ACB lige.

Đoko Šalić – Jedan od mnogih koji je svoje mesto u Parizanu našao čak u dva navrata. Iako ima svega 25 godina sada, Đoko nije baš u sjajnom položaju. On je nakon odlaska iz Partizana krenuo put Sparsa iz Sarajeva, da bi potom obukao dres Sutjeske, u kojoj je proveo dve sezone. Nakon sjajnih partija u Sutjesci, Đoko se vraća u Partizan, ponovo na jednogodišnju ekskurziju. Nakon Partizana oblači dres prvo Helios Sansa, a potom i Dinamika, da bi se od prošle godine zadesio u Mrkonjić Gradu, gde je zadužio opremu Mladosti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Mihajlo Andrić – Krilni košarkaš je u Partizanu proveo punih šest godina tokom kojih je bio i kapiten. Na draftu 2016. godine nije izabran, ali je i pored brojnih ponuda odlučio da ostane u Beogradu. Konačno 2018. godine odlazi put Getingena, čije je boje branio od 2018. do 2020. godine. Leta ove godine otišao je put Kolososa iz Rodosa, grčkog prvoligaša. Upravo iz pomenutog Rodosa u Partizan dolazi krilni-centar Gois!

Davis Bertans – Čini se da ABA lige nikada pre i nikada posle njega nije videla takvog šutera. Neverovatno koliko je Letonac napredovao tokom svog boravka u Srbiji i rada sa Duletom Vujoševićem. Boje Partizana branio je od 2012. do 2014. godine, kada je krenuo put španske Baskonije, gde se takođe zadržao dve pune sezone, pre odlaska ‘preko bare’. Bertans je tada potpisao ugovor sa San Antonijom, u kom se zadržao tri godine, da bi leta 2019. godine potpisao jednogodišnju saradnju sa Vašingtonom. Leta 2020. potpisao je višegodišnji i višemilionski ugovor sa franšizom iz prestonice Sjedinjenih Američkih Država.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter