0
Ostali sportovi

STRELJAŠTVO: Finale Kupa Srbije u ‘Čairu’ praznik za niške strelce

Objavljeno: 06.02.20 u 16:12

Predstojećeg vikenda u Nišu će se okupiti najbolji strelci Srbije. U subotu i nedelju u novoj streljani u okviru SC “Čair”, biće održano finale Kupa Srbije standardnim vazdušnim oružjem za seniore i juniore. 

Finalom Kupa počinje serija od tri takmičenja u kojima će Streljački klub Niš 1881 imati priliku da se pokaže kao dobar domaćin. Za desetak dana (15/16.februar) organizovaće  juniorsko prvenstvo Srbije, a Streljački savez Srbije je Nišlijama poverio i domaćinstvo drugog kola Kupa za kadetske i kategorije mlađih juniora i juniorki (22/23.februar).

Dugo su Nišlije čekale da budu domaćini državnog prvenstva ili finala Kupa. Poslednje prvenstvo države u streljaštvu u gradu na Nišavi održano je još 1993. godine.

Strelci Niša 1881, kluba koji je, kako mu i ime kaže, osnovan pre 139 godina, su decenijama radili u neadekvatnim uslovima. I pored toga uspesi nisu izostali. Višegodišnji napori da dobije streljanu najzad su urodili plodom.

Lidija Mihajlović, nekadašnji olimpijac i zaštitni znak streljaštva u Nišu, danas trener i potpredsednik kluba,  podseća da je prvobitni projekat za novu streljanu napravljen je pre više godina. Izgradnja je trebalo da počne 2015.godine, međutim Grad Niš je odustao od realizacije projekta.

-Streljački objekat u Nišu nije bitan samo za ovaj grad već za ceo jug Srbije. Nisam se predala  kad je grad odustao od izgradnje – ističe Lidija Mihajlović i nastavlja.– Pre nešto više od tri godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tada premijer, je posetio Niš i razgovarao sa građanima. Dobila sam priliku da se sastanem sa premijerom i razgovaram o streljani. Predstavila sam sve probleme s kojima su se niški strelci godinama susretali, u kakvim uslovima sam radila tokom cele takmičarske karijere, a ipak postizala uspehe, i govorila o tome koliki bi značaj u razvoju streljaštva imala streljana u Nišu. Kazala sam da ne bi samo Niš, već ceo jug Srbije bio zahvalan. Predsednik Vučić je pomogao da se krene u realizaciju projekta. 

Gradnja streljane je, sredstvima Grada Niša i Ministarstva privrede, počela krajem 2018. godine.

– Izgrađen je objekat sa 47 streljačkih mesta u glavnoj hali, a privode se kraju i radovi u posebnoj sali za finalna gađanja. Objekat je opremljen liftom za osobe sa invaliditetom, svlačionicama i ostalim pratećim prostorijama. Sa gradskim vlastima Niša imamo odličnu saradnju. Grad Niš je i prošle i ove godine klubu izdvojio zavidna sredstva iz budžeta, a finansirao je i kupovinu deset elektronskih meta i 37 aparata potrebih da bi se gađalo u papirne mete. Od ranije smo imali pet elektronskih meta, tako da sada možemo da se pohvalimo modernim i vrlo dobro opremljenim objektom – nastavlja Mihajlovićeva.

Prvo takmičenje u novoj streljani, generalna proba za Nišlije kao organizatore, bilo je drugo kolo Kupa Srbije u novembru.

-Drugo kolo Kupa je proteklo u najboljem redu. To nas je ohrabrilo da konkurišemo i za Prvenstvo i finale Kupa Srbije. Zahvalni smo Streljačkom savezu Srbije što nam je ukazao čast i poverio organizaciju značajnih takmičenja. Sada smo na slatkim mukama, da opravdamo poverenje kao dobri domaćini. Ali, srećni smo zbog tih slatkih muka, dugo smo ih čekali.

Lidija Mihajlović ističe da Niš 1881 planira da organizuje i međunarodna takmičenja, možda već sledeće godine u sklopu obeležavanja 140 godina postojanja kluba. Novi objekat je zamah i za razvoj streljaštva među najmlađima.

-Trenutno klub ima oko 50 članova. U poslednjih nekoliko sezona naš najisktaknutiji strelac je Lara Canić, koja je prošle godine izborila mesto u juniorskoj reprezentaciji. Uverena sam da će bolji uslovi za rad uticati da što više mladih u Nišu i celom regionu počnu da se bave našim sportom. Moći ćemo da primimo mnogo više članova i svih zainteresovanih da treniraju streljaštvo. Srećni smo što ćemo 140 godina kluba obeležiti u ovom prelepom objektu – zaključuje Lidija Mihajlović.

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter