0
Ostali sportovi

STRELJAŠTVO: Deset medalja za srpske strelece

Objavljeno: 07.12.19 u 22:10

Strelci iz Srbije su nastavili niz uspeha na 44. Internacionalnom prvenstvu Beograda. Danas, drugog dana turnira u „Bel ekspo“ centru, održano je pojedinačno takmičenje u okviru „Trofeja Beograda“. Naši takmičiri su se okitili sa deset medalja, sve tri boje.

Srpski reprezentativci su u apsolutnoj kategoriji stigli do dva zlata. Osvojili su ih Jasmina Milovanović i Damir Mikec, oboje pištoljem. Još troje srpskih takmičara su „pogodili“ odličja u seniorskoj konkurenciji. Dimitrije Grgić je osvojio srebro pištoljem, a bronzanim odličjima okitili su se Bobana Momčilović Veličković pištoljem i Milenko Sebić puškom.

U juniorskoj konkurenciji srpski mladi strelci su osvojili dve zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu medalju.

Najviše radosti domaćoj publici danas su doneli strelci pištoljem. Damir Mikec (Policajac) i Dimitrije Grgić (Akademac) su skoro tokom celog finala bii na prva dva mesta. Mikec je vodio, Grgić ga je pratio. U završnici , pred poslednju seriju Grgić je smanjio zaostatak na pola kruga i uneo neizvesnost, ali Mikec je sačuvao čelnu poziciju i trijumfovao sa 244,9 krugova. Bronza je pripala Bugarinu Samuilu Donkovu. Evropski prvak Pavlo Korostilov (Ukrajina) je ostao bez medalje na četvrtom mestu.

-Kompletno današnje takmičenje je bilo nešto čemu težim. U kvalifikacijama sam pogodio 589 kruga, samo jedan manje od državnog rekorda, iako o rekordu nisam razmišljao. Dobro sam odradio i finale. Sve u svemu, maltene da nisam napravio ni jednu grešku. Ne znam da li sam danas nešto mogao bolje da uradim – kazao je Mikec.

Dimitrije Grgić je dodao:

–Drago mi je da smo i Damir i ja odlično pucali u finalu. Ja sam sredinom, zbog par slabijih hitaca izgubio korak za njim. Na kraju sam se približio, ali uspeo je da sačuva zlato.

Jasmina Milovanović (Akademac) je dominirala u finalu pištoljem za dame, trijumfovala sa odlična 243,4 kruga, skoro pet više od drugoplasirane Bugarke Antonaete Boneve. Drame u završnici borbe za medalje nije bilo. Bobana Momčilović Veličković je većim delom takmičenja bila na trećem mestu i do kraja zadržala bronzanu poziciju.

Posle osvojenog zlata Jasmina Milovanović je sijala od sreće:

-Ovo mi je bilo najbolje finale u karijeri. Sjajno sam se osećala i uživala u takmičenju, a kao nagrada stiglo je prvo mesto.

Bobana Momčilović Veličković je kazala:

–Kvalifikacije sam loše počela, ali sam posle uhvatila pravi ritam, izborila finale i potom i bronzanu medalju. Zadovoljna sam, posebno zato što mi je ovo prvo takmičenje posle nešto duže pauze. Ali sigurno mogu još bolje.

Iako je bilo najavljena, svetska šampionka vazdušnim pištoljem Ana Korakaki (Grčka) danas nije izašla na vatrenu liniju, jer je imala problem sa pištoljem, ali kvar je otklonjen i startovaće poslednjeg dana.

U finalu muškog takmičenja puškom Srbiju su predstavljali Milenko Sebić (Akademac) i Lazar Kovačević (Jagodina 92). Posle vrlo izjednačene borbe za odličja, u kojoj je bilo dosta preokreta, Sebić se okitio bronzanom medaljom, tik ispred četvrtoplasiranog Kovačevića. Zlato je osvojio Mađar Peter Vaš, a drugi je bio Ukrajinac Sergej Kuliš.

-Takmičarsku sezonu vazdušnom puškom sam počeo nešto kasnije nego obično. Poslednjih par meseci sam se posvetio malokalibarskom oružju, jer u novembru sam MK puškom iz trostava učestvovao na finalu Svetskog kupa  u Kini. Rad se isplatio, jer tada sam osvojio srebro. U Beogradu sam praktično počeo novu sezonu vazdušim oružjem i mogu da budem sasvim zadovoljan prvim takmičenjem. U kvalifikacijama sam postigao dobar rezultat, na kraju je stigla i medalja koja ima posebnu draž, s obzirom da mi je ovo omiljen turnir – kazao je Sebić.

U juniorskoj konkurenciji dominirali su srpski takmičari, osvajanjem sve tri medalje. Pobedio je Đorđe Savić (Oko sokolovo), ispred Alekse Mitrovića (Novi Beograd-Ušće) i Marja Ivanovića („Čika Mata“).

Kvalifikacije vazdušnom puškom za dame obeležili su vrhunski rezultati. Andrea Arsović (Partizan) je pogodila 631,2 i za 0,4 kruga popravila vlastiti državni rekord sa mitinga u Rušama u januaru. Ipak, nije bila najpreciznija, jer evropska šampionka Laura Geogreta Koman (Rumunija) je „ubila“ 632,4, a mlada Francuskinja Ošen Miler – 631,9. Uz Arsovićevu u finalu su se našle i dve srpske juniorke Teodora Vukojević („Čika Mata“) i Marija Kolarević (Novi Sad 1790).

Nažalost , ni jedna od srpskih predstavnica nije došla do medalje u finalu. Teodora Vukojević je sjajno počela, vodila u prvoj polovini finala, dugo se borila za medalju, ali završila na četvrtom mestu. Kolarevićeva je zauzela sedmo, a Arsovićeva osmo mesto.

Dominirala je glavna favoritkinja Laura Georgeta Koman (Rumunija) sa sjajnih 252,6 krugova, samo 0,3 slabije od svetskog rekorda, koji drži Indijka Apurvi Čandela. Bez medalje je ostala i Francuskinja Ošen Miler, na šestom mestu.

Ipak, u ovoj disciplini srpske takmičarke su se pele na pobedničko postolje, jer Marija Kolarević se okitila zlatom, a Teodora Vukojević srebrom u konkurenciji omladinki.

Internacionalno prvenstvo Beograda se završava u nedelju, “Velikom nagradom Beograda”, u kojoj će osvajači prva tri mesta u svakoj discipline dobiti statue Beogradski pobednik i novčane nagrade. 

REZULTATI I RASPORED

Vazdušna puška

 

Muškarci: 1. Peter Vaš (Mađarska) 248,6, 2. Sergej Kuliš (Ukrajina) 247,7, 3. Milenko Sebić (Srbija) 226,7, 4. Lazar Kovačević 205,9… Kvalifikacije: 1. Kovačević 628,0, 2. Sebić 627,8…9. Milutin Stefanović 623,7, 10. Dejan Pešić 623,7… Ukupno 69 strelaca.

 

Samo juniori: 1. Đorđe Savić 623,0, 2. Aleksa Mitrović 621,5, 3. Marko Ivanović 620,6 (svi Srbija)…

 

Žene: 1. Laura Georgeta Koman (Rumunija) 252,6 , 2. Tanja Perec (Hrvatska) 250,6,  3. Klavdija Jerovšek (Slovenija) 228,9, 4. Teodora Vukojević 207,8…7. Marija Kolarević 144,3, 8. Andrea Arsović 123,0.  Kvalifikacije: 1. Koman 632,4, 2. Ošen Miler (Francuska) 631,9, 3. Arsović 631,2, 4. Kolarević 627,5…7. Vukojević 627,2… 10. Ivana Anđušić Maksimović 625,4… Ukupno 94 takmičarke.

 

Samo juniorke: 1. Marija Kolarević 627,5, 2. Teodora Vukojević 627,2 (obe Srbija), 3. Lea Horvat (Mađarska) 624,5…

Vazdušni pištolj 

 

Žene: 1. Jasmina Milovanović (Srbija) 243,4, 2. Antonaeta Boneva (Bugarska) 238,5, 3. Bobana Momčilović Veličković (Srbija) 217,6… Kvalifikacije: 1. Boneva 576, 2. Milovanović 574, 3. Momčilović Veličković 572… Ukupno 50 takmičarki.

 

Samo juniorke: 1. Sara Fabijan (Mađarska) 571, 2. Marijana Matea Štrbac (Hrvatska) 568, 3. Pana Komaromi (Mađarska) 567… 7. Stanislava Popov 553…

 

Muškarci: 1. Damir Mikec 244,9, 2. Dimitrije Grgić 243,4 (obojica Srbija), 3. Samuil Donkov (Bugarska) 208,4… Kvalifikacije: 1. Mikec 589… 3. Grgić 580… 10. Duško Petrov 576… Ukupno 72 takmičara

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter