0
Ostali sportovi

STRELJAŠTVO: Petoro srpskih strelaca na finalu Svetskog kupa

Objavljeno: 06.09.19 u 12:31

Petoro srpskih strelaca kvalifikovali su se za finalni turnir Svetskog kupa vazdušnim i malokalibarskim oružjem, koji će u kineskom gradu Putjenu biti održan od 17. do 23. novembra.

Pravo učešća na turniru stekli su Zorana Arunović (vazdušni pištolj), Andrea Arsović (vazdušna puška), Damir Mikec (vazdušni pištolj), Milenko Sebić (malokalibarska puška trostav) i Bobana Momčilović Veličković (vazdušni pištolj).

Svetska streljačka federacija je posle četvrtog Svetskog kupa u sezoni, završenog u ponedeljak u Rio de Žaneiru, saopštila listu kvalifikovanih sportista.

U svakoj disciplini učestvovaće branioci zlatnih medalja sa prethodnog finala SK, održanog 2017, osvajači odličja na Svetskom prvenstvu u Čangvonu prošle godine i još 14 strelaca prema bodovima skupljenim na turnirima Svetskog kupa u 2018. i 2019. Bodovi se dobijaju na osnovu plasmana i rezultata na turnirima u seriji SK. Računa se samo takmičenje na kome strelac skupio najviše bodova, poeni sa više turnira se ne sabiraju.

Prošle sezone finale SK nije održano, jer je odlučeno da se ubuduće završni turnir Svetskog kupa organizuje svake neparne godine, a ne svake sezone (kao što je to bilo od 1988. do 2017).  

I pre takmičenja u Rio de Žaneiru bilo je jasno da su sigurni predstavnici Srbije na turniru u Putjenu Andrea Arsović, osvajač Kristalnog globusa za trijumf vazdušnom puškom na finalu SK 2017, i Zorana Arunović, svetski vicešampion vazdušnim pištoljem iz Čangvona.

Posle turnira u Rio de Žaneiru, saopšteno je da  je broj učesnika sa 12 strelaca po disciplini povećan na 18. Prvobitno je bilo predviđeno da uz branioce trofeja i osvajače medalja u Čangvonu, učestvuje i po osam najboljih na osnovu osvojenih bodova u Svetskim kupovima 2018. i 2019. Međutim, naknadno je broj kvalifikanata sa osam povećan na 14.

Za mesto na finalnom turniru izborilo se 128 takmičara iz 35 zemalja. U svakoj od osam pojedinačnih disciplina učestvovaće po 18 strelaca, ali neki od njih su se kvalifikovali i za po dve discipline.

Strelci koji će startovati u pojedinačnim nadmetanjima imaju pravo da se takmiče i u miks parovima.

Konačna lista učesnika biće poznata krajem septembra, kada ističe rok do koga nacionalne federacije treba da potvrde učešće svojih strelaca na takmičenju u Putjenu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter