0
Ostali sportovi

FOTO: Streljački savez Srbije

STRELJAŠTVO: Još četiri vize u opticaju za Olimpijske igre

Objavljeno: 25.07.19 u 15:30

Još godinu dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Tokiju.

Na Evropskim igrama u Minsku strelci sa Starog kontinenta su ušli u drugu polovinu kvalifikacionog ciklusa za OI.

Strelce vazdušnim i malokalibarskim oružjem iz Evrope očekuju još četiri takmičenja na kojima će gađati kvote.

Serija kvalifikacionih nadmetanja nastavlja se Svetski kupom u svim disciplinama u Rio de Žaneiru u avgustu. Zatim sledi Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem u Bolonji u septembru, pa prvenstvo Starog kontinenta vazdušnim oružjem u Vroclavu (kraj februara i početak marta). Na svakom od ova tri takmičenja deliće se po dve kvote po disciplini –ukupno 32 (u Rio de Žaneiru 16, a u Bolonji i Vroclavu po osam).

Poslednja šansa biće evropski kvalifikacioni turnir vazdušnim i malokalibarskim oružjem. Evropska streljačka konfederacija je nedavno saopštila da će turnir biti održan u Plzenju (Češka) od 17. do 28. maja sledeće godine. Biće podeljeno ukupno 10 kvota (pet za muškarce i pet za žene). U gađanju vazdušnom puškom biće podeljene po dve vize za OI, a u ostalim disciplinama po jedna: MK puška trostav (muškarci i žene), vazdušni pištolj (muškarci i žene), MK sport pištolj (žene) i MK pištolj brza paljba (muškarci).

Pravo učešća imaće samo strelci koji nisu ispunili kvote, ali takmičarima sa svih kontinenata će biti dozvoljeno da gađaju van konkurencije za plasman.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju učestvovaće 360 strelaca – 240 u disciplinama vazdušnim i MK oružjem i 120 u gađanju glinenih golubova. „Na talonu“ je ostalo još 190 kvota (128 u disciplinama vazdušnim i MK oružjem i 62 u gađanju glinenih golubova).

Sem na takmičenjima, kvote će biti podeljenje i na osnovu plasmana na rang listama Svetske streljačke federacije (po jedna po disciplini) i na osnovu odluke specijalne komisije.

Srbija za sada ima četiri vize za OI, dve pištoljem (osvojili su ih Zorana Arunović i Damir Mikec) i dve puškom (Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović).

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter