0
Ostali sportovi

STRELJAŠTVO: Srpski strelci ‘nišane’ trofeje i Evropsko prvenstvo

Objavljeno: 06.12.18 u 20:41

Od petka do nedelje u „Bel ekspo“ centru za medalje i vredne nagrade na 43. Internacionalnom prvenstvu Beograda boriće se strelci sa četiri kontinenta. Najboljim srpskim takmičarima će sem želje da se u što boljem svetlu predstave pred domaćom publikom, dodatni motiv biti i to što će „nišaniti“ mesto u nacionalnom timu.

– Internacionalno prvenstvo će biti jedno od najvažnijih takmičenja za izbor reprezentacije koja će u martu učestvovati na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Osijeku – najavljuje Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.- Plan nam je da do kraja godine objavimo sastav nacionalnog tima, kako bi reprezentativci imali dovoljno vremena da se pripreme za šampionat Starog kontinenta koji ih očekuje u martu.

Poslednjih sedmica naši reprezentativci su nizali pobede i odlične rezultate na turnirima u Mađarskoj i Hrvatskoj.

– Možemo da budemo zadovoljni poslednjim rezultatima, strelci su pokazali da su u dobroj formi, pa verujem da su spremni i za kvalitetna ostvarenja u Beogradu- kaže Marković.

Dragan Donević, šef stručnog štaba SSS i selektor za pušku, ističe:

– Internacionalno prvenstvo Beograda je jedan od najlepših streljačkih turnira na svetu, kako po broju učesnika, tako i po kvalitetu organizacije i rezultata. Nije to subjektivno mišljenje nas iz Srbije. Potvrda kvaliteta turnira je to što je Internacionalno prvenstvo veliki i interesantan izazov za mnoge goste iz inostranstva, pa je iz godine u godinu konkurencija sve jača, a samim tim i put do trofeja sve teži.

FOTO: Streljački savez Srbije

Na vatrenu liniju izlazi krem srpskog streljaštva. Izostaće samo Andrea Arsović i Zorana Arunović.

– Andrea i Zorana su dobile šansu da učestvuju na izuzetno prestižnom turniru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na kome će gađati i vazdušnim i malokalibarskim oružjem. Reč je o pozivnom mitingu u ženskoj konkurenciji. Organizatori zovu mali broj vrhunskih strelaca i teško je odbiti poziv. Nažalost, turnir u Ujedinjenim Arapskim Emiratima se poklapa sa Internacionalnim prvenstvom – najavljuje Donević.

Na poslednjem mitingu uoči Internacionalnog prvenstva Beograda, na mitingu u Zagrebu minulog vikenda, naši takmičari su imali dosta uspeha. Najviše je pokazao Damir Mikec, koji je izjednačio državni rekord kvalifikacija pištoljem (580 krugova), a potom osvojio i zlato. Jelena Arunović, selektor za pištolj, ocenjujući učinak naših reprezentativaca pištoljem tokom ove jeseni, kaže:

– Rezultati naših strelaca pištoljem poslednjih par meseci ohrabruju. Nisu samo Damir Mikec i Zorana postizali visoka ostvarenja. I ostali reprezentativci i kandidati za nacionalni tim su sve bolji. Raduje me što se u dobru formu vraćaju kandidatkinje za reprezentaciju, koje su se, posle porođaja, nedavno vratile takmičnjima. Jasmina Milovanović je u Zagrebu osvojila drugo mesto. Brankica Zarić se pripremala za Otvoreno prvenstvo Mađarske, na koje nije otišla zbog administrativnih problema, ali sada će u Beogradu imati priliku da pokaže koliko može. Jedino što brine je povreda ruke Duška Petrova, zbog koje nije završio kvalifikacije na turniru u Zagrebu. Ipak, nadam se da će uspeti da se oporavi na vreme.

Internacionalno prvenstvo Beograda će u petak početi takmičenjem mikseva, u okviru Trofeja Beograda. Mešoviti parovi, nova olimpijska disciplina, su na mitingu u Beogradu „debitovali“ prošle godine. Prva mesta tada su osvojili Andrea Arsović i Milutin Stefanović puškom, odnosno Damir Mikec i Zorana Arunović pištoljem. Ovi tandemi neće braniti zlatne medalje, ali Srbija će imati dobre adute.

Mikec je gađati u timu sa povratnicom na vatrenu liniju Jasminom Milovanović, koja je u nedelju na mitingu u Zagrebu osvojila srebro vazdušnom puškom. Stefanović će biti u paru sa klupskom drugaricom iz „Čika Mate“, juniorkom Teodorom Vukojević, koja je blistala na „Valter“ kupu pre dve nedelje u Smederevu. Lepe šanse za visok plasman ima i par Sanja Vukašinović/Lazar Kovačević, koji su lane osvojili juniorsko srebro na Evropskom prvenstvu, a ove godine postižu vredne rezultate u seniorskoj konkurenciji…

Prijavljeno je 20 parova pištoljem i 32 puškom, a u finalu ima mesta samo za po pet timova.

Kvalifikacije počinju u 14 časova, a finala su na programu u 16 (pištolj) i 17.30 (puška).

U subotu je na programu Trofej Beograda u pojedinačnoj seniorskoj i juniorskoj konkurenciji.

Miting se završava „Velikom nagradom Beograda“, u nedelju, kada svi nastupaju u apsolutnoj konkurenciji. Osvajači prva tri mesta u svakoj kategoriji dobijaju novčane nagrade i zlatnu, srebrnu i bronzanu statuetu „Beogradski pobednik“. Zlatne „Beogradske pobednike“ braniće naš Damir Mikec (pištolj) i Mađar Peter Vaš. Lane su u ženskoj konkurenciji pobedile Andrea Arsović i Zorana Arunović, koje su trenutno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

RASPORED FINALA

Trofej Beograda

Petak, 7. decembar
16.00 Miks, pištolj
17.30 Miks, puška

Subota, 8. decembar
13.30 Puška, muškarci
15.30 Puška, žene
17.30 Pištolj, žene
19.00 Pištolj, muškarci

Velika nagrada Beograda

Nedelja, 9. decembar
13.30 Puška, muškarci
15.30 Puška, žene
17.30 Pištolj, žene
19.00 Pištolj, muškarci

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter