0
Ostali sportovi

IN MEMORIAM: Preminuo Borislav Pelević – osnivač prvog kik boks kluba u Srbiji

Objavljeno: 25.10.18 u 19:58

Borislav Pelević preminuo je danas u svojoj 61. godini.

Iako je u javnosti poznatiji bio kao političar, Borislav Pelević je veliki trag ostavio i u domaćem sportu.

Deceniju je proveo kao urednik časopisa ‘Karate RING’, u dva mandata bio član Predsedništva Jugoslovenskog olimpijskog komiteta, član Predsedništva Sportskog saveza Srbije i dugogodišnji predsednik Kik-boks saveza Jugoslavije, kao i Kik-boks saveza Srbije i kik-boks kluba ‘Crvena zvezad – Delije’.

Pelević je 1987. godine diplomirao borilačke sportove na Institutu za sport i fizičku kulturu INSEP u Parizu, na smeru saveta boksa o nosilac je Srebrne rukavice – najvišeg zvanja u savetu.

Majstor je karatea, crni pojas 4. dan – zvanje koje je dobio polaganjem pred komisijom čiji je predsednik bio čuveni trener engleske karate reprezentacije Tiki Donovan. Sa karate klubom Partizan je osvojio titulu šampiona Srbije.

Jedan od začetnika kik-boks sporta u Srbiji pošto je osnivač prvog kluba ovog sporta u našoj zemlji.

Sem svega navedenog, Pelević je poslednjih godina bio samostalni poslanik u skupštini Republike Srbije, doktor nauka iz oblasti sporstkog menadžmenta i profesor na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi u Beogradu na predmetima Menadžment sportskih takmičenja i Uvod u menadžment.

Pre tri godine je velika čast srpskom kik boksu i Peleviću ukazana izborom za predsednika Svetske kik boks federacije kada je na konferenciji u Dablinu od 115 zemalja za Srbina glasalo 113. Uzdržane su bile samo Hrvatska i Južna Afrika.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter