0
Fudbal

FOTO: AFA - Selección Argentina/ Messista Ayu and Erwin VChristoper

HS MONDIJAL – ‘D’ GRUPA: Težak zadatak naših komšija, Hrvati nisu uspeli da se odbrane od Nejmara – hoće li od Mesija?

Objavljeno: 11.06.18 u 12:00

Za razliku od prethodne, C grupe, u ovoj reprezentacije nisu toliko ujednačene.

Prvi favorit u grupi D Mondijala je svakako Argentina, velike šanse za plasman dalje imaće Hrvatska i Nigerija, a učesnika nokaut faze bi mogao da odluči baš Island koji nema preterano velike šanse za prolaz, ali bi mogao da ‘čapne’ bodove evropskoj ili afričkoj selekciji.

ARGENTINA

Ponovo su Argentinci jedni od favorita na Mondijalu, opet imaju napad od kojih drhte rivalske odbrane, ali… Ukoliko Horhe Sampaoli nije nešto bitno promenio što se tiče igre u kvalifikacijama, teško da će se Gaučosi takmičiti na samom finišu turnira. U četiri poslednje utakmice južnoameričkih kvalifikacija je Argentina upisala samo šest bodova, ali je zahvaljujući drugim rezultatom uspela takmičenje završi sa dva više od Čilea koji ne igra na Mondijalu.

Da su Argentinci itekako ranjivi, najbolje je pokazala Španija koja je u nedavno odigranom prijateljskom susretu slavila sa čak 6:1. Sampaoli verovatno već duže vreme ne spava zbog napada Argentine za koji su u konkurenciji, pored Lionela Mesija koji nema konkurenciju, još Gonzalo Iguain, Paulo Dibala i Serhio Aguero. Pritom, iskusni stručnjak na Mondijal nije pozvao Maura Ikardija.

Ako su Argentinci već tako jaki napred, šta je onda problem? Pa logično, odbrana. Počevši od golmana, pa do štopera. Nijedan čuvar mreže Gaučosa nema dvocifren broj utakmica u reprezentaciji, najviše ih ima Nahuel Guzman, šest, pa zatim Vili Kabaljero sa tri, i na kraju Franko Armani bez nastupa. Federiko Facio i Nikolas Otamendi će najverovatnije činiti štoperski duo – jedna potpuno neproverena kombinacija dvojice defanzivaca koji su sve, samo ne uigrani.

FOTO: AFA – Selección Argentina/ Messista Ayu and Erwin VChristoper

Golmani: Serhio Romero (Mančester junajted), Vilfred Kabaljero (Čelsi), Franko Armani (River Plata). Odbrana: Gabrijel Merkado (Sevilja), Kristijan Ansaldi (Torino), Nikolas Otamendi (Mančester siti), Federiko Facio (Roma), Markos Roho (Mančester junajted), Nikolas Taljafićo (Ajaks), Markos Akunja (Sporting). Vezni red: Havijer Maskerano (Hebei), Eduardo Salvio (Benfika), Lukas Bilja (Milan), Đovani Lo Selso (PSŽ), Ever Banega (Sevilja), Manuel Lancini (Vest Hem), Maksimilijano Meca (Independijente), Anhel di Marija (PSŽ), Kristijan Pavon (Boka juniors). Napadači: Lionel Mesi (Barselona), Paulo Dibala (Juventus), Gonzalo Iguain (Juventus), Serhio Aguero (Mančester Siti).

ISLAND

Još od kako je odrađen žreb za grupe Svetskog prvenstva, Islanđani su okarakterisani kao neko ko ima male šanse za prolaz, ali tim koji će sasvim sigurno Nigeriji ili Hrvatskoj zagorčati Mondijal. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su srčani Islanđani bili u ulozi autsajdera i pre dve godine na Evropskom prvenstvu, pa su na kraju grupne faze bili bolje plasirani čak i od Portugala koji je potom osvojio prvenstvo, a uspeli su da doguraju i do četvrtfinala gde ih je sa 5:2 pobedila Francuska.

Ono što je za Argentinu Mesi, za Island je Gilfi Sigurdson. Prva zvezda tima sa fenomenalnim napadačkim sposobnostima, dobrim udarcem, sigurnom odbranom i defanzivnim pokrivanjem, ali svesni smo da posle povrede kolena Sigurdson u Rusiju ide fizički nespreman. Tri meseca pre Svetskog prvenstva nije igrao nakon što se povredio u dresu Evertona, te bi Islanđani bili nemerljivo bezopasniji ukoliko Gilfi ne bude mogao da pruži maksimum.

Jedan mladić koji bi takođe mogao da ‘eksplodira’ u Rusiji je Albert Gudmundson, 20-godišnji napadač PSV-a pred kojim je zaista blistava budućnost.

Za kraj, par zanimljivosti. Island je najmanja zemlja ikada koja se plasriala na Mondijal, a selektor ovog nacionalnog tima, Lars Lagerbek, u ‘slobodno vreme’ radi kao stomatolog.

FOTO: KSÍ – Knattspyrnusamband Íslands

Golmani: Hans Haldorson (Randers), Runar Runarson (Nordsjeland), Frederik Šram (Roskilde). Odbrana: Birkir Sevarson (Valur), Ragnar Sigurdson (Rostov), Kari Arnason (Aberdin), Ari Skulason (Lokeren), Sverir Ingason (Rostov), Herdur Magnuson (Bristol Siti), Samuel Kari Fridjounson (Valerenga), Houlmar Ejolfson (Levski). Vezni red: Aron Gunarson (Kardif), Gilfi Sigurdson (Everton), Emil Halfredson (Udineze), Birkir Bjarnason (Aston Vila), Johan Gudmundson (Barnli), Olafur Skulason (Karabuk), Arnor Traustason (Malme), Rurik Gislason (Sandhauzen). Napad: Alfred Finbogason (Augzburg), Jon Bedvarson (Reding), Bjern Sigurdarson (Rostov), Albert Gudmundson (PSV Ajndhoven).

HRVATSKA

Zlatko Dalić u Rusiju vodi jedan od najiskusnijih timova na Mondijalu. Velika očekivanja hrvatske javnosti su od Dalićevih izabranika, iako se glasno ne govori o nokaut fazi, Hrvati potajno veruju u veliki uspeh u Rusiji, pa možda i istorijski. A da li je to moguće, videćemo.

Tim koji u veznom redu ima tandem sačinjen od Luke Modrića i Ivana Rakitića, jednih od glavnih igrača Real Madrida i Barselone na sredini, može da bude siguran da će imati dosta poseda i stvorenih prilika. Međutim, ekipa koja za štoperski tandem ima Dejana Lovrena i Domagoja Vidu ne može da obeća ‘klin šit’ ni protiv jednog učesnika Svetskog prvenstva. Defanzivci Hrvatske se već nisu dobro proveli u jednoj od poslednjih provera pred Svetsko prvenstvo, kada su Nejmar i njegovi saigrači lako izlazili na kraj sa njima.

I selektor naših komšija će imati slatkih muka za napadačima, Mario Mandžukić je prvi izbor, ali uz njega su tu još Ante Rebić koji je imao sjajne igre u Ajntrahtu, takođe i Andrej Kramarić u Hofenhajmu, kao i Nikola Kalinić iz Fiorentine.

FOTO: HNS

Golmani: Danijel Subašić (Monako), Lovre Kalinić (Gent), Dominik Livaković (Dinamo Zagreb). Odbrana: Vedran Ćorluka (Lokomotiva Moskva), Domagoj Vida (Bešiktaš), Ivan Strinić (Sampdorija), Dejan Lovren (Liverpul), Šime Vrsaljko (Atletiko Madrid), Josip Pivarić (Dinamo Kijev), Tin Jedvaj (Bajer Leverkuzen), Duje Ćaleta-Car (Red Bul Salcburg). Sredina: Luka Modrić (Real), Ivan Rakitić (Barselona), Mateo Kovačić (Real), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozović (Inter), Filip Bradarić (Rijeka). Napad: Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Perišić (Inter), Nikola Kalinić (Milan), Andrej Kramarić (Hofenhajm), Marko Pjaca (Šalke), Ante Rebić (Ajntraht).

NIGERIJA

Najk je odradio odličan posao kada je u pitanju oprema afričke selekcije za Svetsko prvenstvo, a da li će je ‘izneti’ na pravi način, uverićemo se u Rusiji. Izabranici Gernoa Rora su u veoma nezgodnoj situaciji pošto će se za drugo mesto u grupi najverovatnije boriti sa Hrvatskom i Islandom, dva tima iz Evrope.

Jedan od najinteresantnijih duela u grupi biće okršaj Nigerije i Hrvatske. Na jednoj strani će u veznom redu biti Modrić, Rakitić i Kovačić, a na drugoj veoma uigrana sredina Nigerije sastavljena od Džona Obi Mikela koji će imati podršku Ogenjija Onazija i Vilfreda Ndidija, ‘otimača lopti’.

Zapravo, dosta sličnosti se može uočiti kod Nigerijaca i Hrvata. Veoma dobar napad i nepouzdana odbrana. Elderson Ečiejile verovatno neće biti u prvom planu, te je odbrana na plećima znatno neiskusnijih fudbalera. Takođe, problem je i golman. Prvi izbor će sudeći prema prijateljskim utakmicama biti 19-godišnji Fransis Uzoho koji se nije naigrao ove sezone u španskom Deportivu, a imao je jedan veliki kiks protiv Engleza nedavno.

Čini se da Nigerija ima ofanzivni red koji može da nadomesti svaki nedostatak odbrane. Počevši od Ahmeda Muse, Odiona Igala, Keleči Ihenaća, Aleksa Ivobija i Viktora Mozesa, Ror će stvarno biti na mukama…

Golmani: Ikečukvuu Ezenva (Enjimba), Danijel Akpei (Čipa Junajted) i Fransis Uzoho (Deportivo La Korunja). Odbrana: Vilijam Trust-Ekong (Bursaspor), Leon Balogun (Brajton), Kenet Omeruo (Čelsi), Brajan Idovu (Amkar Perm), Čidozie Avaziem (Porto), Abdulahi Šehu (Bursaspor), Elderson Ečiejile (Serkl Briž) i Tajron Ebuehi (Benfika). Sredina: Džon Mikel Obi (Tjanđin Teda), Ogenji Onazi (Trabzonspor), Džon Ogu (Hapoel Ber Ševa) Vilfrid Ndidi (Lester), Ogenekaro Etebo (Feirense) i Žoel Obi (Torino). Napadači: Odion Igalo (Čangčun Jatai), Ahmed Musa (Lester), Viktor Mozes (Čelsi), Aleks Ivobi (Arsenal), Keleči Iheanačo (Lester, Engleska) i Simeon Nvankvo (Krotone).

RASPORED ‘B’ GRUPE

Prvo kolo – 16. jun: Argentina – Island 15 časova, Hrvatska – Nigerija 21 čas.
Drugo kolo – 21. jun: Argentina – Hrvatska 20 časova, 22. jun: Nigerija – Island 17 časova.
Treće kolo – 26. jun: Nigerija – Argentina 20 časova, Island – Hrvatska 20 časova.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter