in , , ,

GODINU DANA OD NAJVEĆE SPORTSKE TRAGEDIJE 21. VEKA: Jedna nestvarna slika i jedan potez za nezaborav Mihinog Torina

Šta reći o tragediji koja je zadesila Šapekoense, a da nije već rečeno? I na koji način pisati o tom danu, a da ne poprimi dozu patetike karakterističnu za momente sećanja na takve događaje?

Prošlo je tačno godinu dana od kad je u padu aviona u Kolumbiji Šapekoense ostao bez praktično čitavog tima – samo šest osoba je preživelo.

Tog dana, ova brazilska ekipa je uskraćena za priliku da se bori za trofej kupa Sudamerikana. Iako im je on kasnije dodeljen

I tih dana svetom fudbala su jedna za drugom odjekivale brojne detonacije – Ronaldinjo, Deko, Ejdur Gudjonsen su dovođeni u vezu sa ovom ekipom, listom su se nudili, ali je, uz zahvalnost, ekipa pokazala veličinu i odbila sve njih.

Ne i Barselonu, pa je odigran prijateljski meč, koji su pristalice Barselone odlučile da ukaljaju na način koji i sada ostavlja gorak ukus u ustima.

No, bitna je ideja.

A Torino Siniše Mihajlovića, koji je 1949. godine ostao bez čitavog tima u avionskoj nesreći, narednog vikenda će utakmicu Serije A odigrati u specijalno dizajniranim zelenim dresovima, u čast Šapekoensea.

Za to vreme, u Brazilu su pomešana osećanja. Tuga preovladava, jer je 71 porodica zavijena u crno, ali je ponos iz dana u dan sve veći. Šapekoense se vratio, deveti su na tabeli Serije A u domovini.

I nema sumnje da ih drugovi sa neba sa ponosom posmatraju. Što sledeća fotografija najbolje i pokazuje…

0
0

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

‘GRAĐEVINARI’ PRED ZEMUN: Idemo na pobedu

GDE SU, ŠTA RADE: Veliki talenat Vojvodine, Zvezdina ‘poluga’ i Muslinov ‘igrač od poverenja’