0
Vremeplov

VREMEPLOV: Avionske nesreće koje su svet sporta zavile u crno (VIDEO)

Objavljeno: 30.11.16 u 23:45

„Postoji jedan grad. U tom gradu, u centru, nalazi se fontana. Svake godine, istog dana, istog sata, istog minuta, fontana se gasi.“

Uvodna rečenica je malo parafrazirana rečenica iz filma po imenu „We are Marshall“ iz 2006. godine, koji govori o sudbini grada i njegovog tima u (američkom) fudbalu, čijih je 37 članova ekipe, trener i čitav stručni štab poginuo u avionskoj nesreći 14. novembra 1970. U ovom tekstu, imaćete prilike da pročitate koje su to nesreće koje su u crno zavile svet sporta, a koje su se dogodile pre jučerašnje, kada je avion u kom se nalazila ekipa Šapekoensea pao u Kolumbiji.

1. Torino, Italija – 4. maj 1949.

Fudbaleri Torina vraćali su se sa prijateljske utakmice u Lisabonu, gde su pozvani da protiv Benfike odigraju meč u čast Franciska Fereire, kapitena reprezentacije Portugala.

Iz Lisabona su prvo stali u Barselonu, gde je avion dopunio gorivo, a „Bikovi“ otišli na zajednički ručak sa timom Milana, koji je bio na putu za Madrid. Nakon što je avion bio spreman, put ka Italiji je nastavljen.

Kako su se približavali Torinu, vreme je bilo sve gore, magla je okovala grad i padala je kiša. Na pitanje iz kontrole leta gde se nalaze, kapetan Pjerluiđi Meroni je rekao da se spremaju da slete, i da će aerodromu prići sa strane brda Superga.

Upitan za visinu, pilot je rekao da se nalaze na 2.000 metara. Nakon što je napravio zaokret ka brdu, počeo je spuštanje. Ipak, velika kiša i očajni uslovi (vidljivost je bila samo 40 metara), doveli su do toga da Meroni nije dobro procenio položaj, pa se, umesto sa njegove desne strane, brdo našlo tačno ispred njega. Usledio je udarac u zid bazilike i pad koji je usmrtio 31 osobu, od čega 18 fudbalera ove torinske ekipe, koji su činili srž reprezentacije Italije.

Na dan sahrane, ulicama Torina prošlo je milion ljudi, koji su izašli da ljubimcima grada i velikim nadama italijanskog fudbala odaju poslednju poštu.

(Youtube/FIFATV)

2. Vičita Stejt Univerzitet, 2. oktobar 1970.

Mesec dana pre tragedije univerziteta „Maršal“, ista sudbina snašla je i igrače ekipe univerzieta Vičita, koji su krenuli ka gradu Logan u Juti, na utakmicu. Stigavši u Denver, avion je dopunio gorivo, nakon čega je put nastavljen. Nedugo po poletanju, mnogi očevici su primetili da je letelica neuobičajeno nisko, da bi nedugo potom usledio i udarac u planinu.

Od 40 putnika, 29 je na mestu izgubilo život, dok su kasnije još dve osobe podlegle povredama. 

Njih 15 je bilo u opremi tima.

(Youtube/kptspromotions)

(Youtube/Zadok 144,000)

3. Fudbalska reprezentacija Zambije, 27. april 1993.

Fudbaleri Zambije uputili su se ka Dakaru u Senegalu na meč kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo 1994. godine, kada je motor aviona zahvatio požar. 

Prethodno je pilot primetio problem u radu motora, ali je, po inspekciji u Libervilu u Gabonu, gde je tim pristao kako bi dopunili gorivo, utvrdio da može da nastavi put.

Avion je poleteo iz Libervila, kada se motor zapalio. Pilot je, prateći signalizaciju u avionu, ugasio pogrešan motor, nakon čega je avion ostao bez snage i survao se u vodu oko 500 metara od obale.

 

(Youtube/Teddy Ilunga)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter