0
Fudbal

FOTO: STARSPORT

GORDAN PETRIĆ: Drugarstvo nas je vodilo do titule u Čileu

Objavljeno: 19.10.17 u 14:32

‘Čileanci’ se okupili u Beogradu nakon 30 godina na premijeri filma u njihovu čast.

Pred punom salom Opere i teatra Madlenijanum, sinoć je održana premijera dokumentarnog filma i promocija drugog izdanja knjige „Čileanci“, koji je doživeo otvorene ovacije publike i izazvao emociju svih prisutnih. Uz autora Gradimira Brankovića, ljubiteljima fudbala predstavili su se i reprezentativci SFRJ koji su osvojili zlatnu medalju na omladinskom svetskom prvenstvu u Čileu 1987.

Od ukupno 18 njih sinoć su se publici poklonili kapiten tadašnje reprezentacije Milan Pavlović, Predrag Mijatović, Davor Šuker, Branko Brnović, Gordan Petrić, Robert Jarni, Ranko Zirojević, Pero Škorić, Dragoje Leković i Zvonimir Boban.

Naš poznati fudbaler Predrag Mijatović setio se svog prvog gola koji je postigao u dresu Jugoslavije u Čileu, a publici se zahvalio što je prisustvovala projekciji.

– Hvala Gradimiru Brankoviću, autoru dokumentarca i njegovom timu što su napravili jedan poučan film koji će siguran sam uticati na mlade generacije, inspirisati ih da sanjaju, veruju u sebe i svoje snove, jer je sve moguće što se videlo i na našem primeru. Drago mi je da smo se okupili u ovolikom broju večeras i da smo do danas ostali ovako dobri drugari“.

FOTO: STARSPORT

Robert Jarni se prisetio kako je bilo nekada i istakao da su razlike između novih i tadašnjih generacija mladih sportista velike.

– Sećam se da nas u mladosti roditelji nisu mogli da uteraju u kuću dok današnju decu morate na silu da odvajate od računara i mobilnih telefona i terate napolje. Mi kada smo nešto želeli da dobijemo morali smo da se izborimo za to, a danas je sve drugačije. Mislim da decu treba usmeravati ka sportu i podsticati ih da budu što više fizički aktivni.

Gordan Petrić je istakao da film „Čileanci“ nosi vrlo poučnu priču koja jasno pokazuje da je među saigračima uvek postojalo dobro drugarstvo koje im je i pomoglo da dođu do titule.

Nadam se da će ovaj dokumentarac pomoći mladim igračima i trenerima i usmeriti ih na pravi put. Isto tako se nadam da ćemo mi, ovde prisutni, ostati prijatelji do kraja života.

FOTO: STARSPORT

Ono u čemu su se svi složili jeste da je upravo prijateljstvo i dobra energija u timu ono što ih je tada dovelo do uspeha.

– U Čile smo otišli jako mladi, ni svesni šta nas sve očekuje, željni dokazivanja, da igramo protiv celog sveta. Napred nas je guralo to zajedništvo i ljubav prema ovom spprtu. Kako je šampionat odmicao tako smo i mi sazrevali i rasli, kako kao fudbaleri tako i kao ljudi. Pamtiću taj šampionat kao jednu od najlepših stvari u mojoj karijeri. Drago mi je što sam došao u Beograd na premijeru ovog filma. Ponosan sam na sve moje prijatelje, na „Čileance“ i na tu šampionsku energiju kao i na činjenicu da smo ostali tako dobri do sada – istakao je Zvonimir Boban, koji se danas nalazi na čelu sektora za razvoj fudbala FIFA.

Autor knjige i dokumentarca, Gradimir Branković nije krio zadovoljstvo što je veliki broj prijatelja i sportista prisustvovao premijeri.

– Ja sam samo zabeležio film o divnim ljudima i događajima sa željom da ih sačuvam od zaborava. Oni ovo zaslužuju, a svima vama hvala na velikoj podršci – istakao je Branković.

FOTO: STARSPORT
0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter