1
Evropske lige

FOTO: fkvojvodina.rs

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Priča o klubu koji je jedan Srbin podigao iz pepela

Objavljeno: 20.08.17 u 23:59

Ovo je priča o jednom od najmlađih klubova na ‘čizmi’ u čijoj istoriji su značajnu ulogu imali mnogi Srbi.

Sampdorija je nastala 1946. godine spajanjem dva kluba iz Đenove: Sampjerdarenezea i Andrea Dorije. Klub iz Đenove je u prve dve decenije postojanja bio stalni član Serije A u kojoj su imali promenljive rezultate. Godine 1966. klub po prvi put ispada u Seriju B, ali se nakon godinu dana pauze vraćaju u najviši rang italijanskog fudbala.

Uspon Sampdorije kreće 1979. godine. Klub je tada opet igrao u Seriji B, a u Sampu odlučuje da investira naftni biznismen Paolo Montovani. Tri godine kasnije, Sampdorija se vraća u seriju A i tada kreće uspon kluba iz Đenove. Prvi osvojen trofej u istoriji bio je Kup Italije koji je osvojen 1985. godine pobedom nad slavnim Milanom. Trofej na ‘Luiđi Ferais’ su doneli Grejm Sunes, Roberto Manćini i Đanluaka Vijali koji su bili junaci pobede nad rosonerima. U prvom evropskom izletu Sampdoriju zaustavlja Benfika u Kupu pobednika kupova.

Nova era za klub iz Ligurije počinje kada na mesto trenera dolazi srpski stručnjak Vujadin Boškov. Sa njim Sampdorija osvaja i drugi Kup Italije pobedom nad Torinom, a u Kupu pobednika kupova redom padaju Norčeping, Karl Cajs Jena, Dinamo Bukurešt i Mehelen. Ipak, Sampa gubi u prvom evropskom finalu u istoriji. U Bernu je od ekipe Vujadina Boškova bolja bila Barselona. Nisu mnogo čekali navijači Sampdorije na nove trofeje. Osvaja se i treći Kup Italije, a u Kupu pobednika kupova klub iz Đenove se prvo revanširao Kataloncima za poraz prethodne godine, a onda u finalu pada i Anderleht. Junak ove pobede nad Belgijancima je bio dvostruki strelac Đanluka Vijali.

U sezoni 1990-91, Sampdorija osvaja i prvi skudeto. Tim Vujadina Boškova je na kraju prvenstva imao pet bodova više od milanskih rivala i zasluženo je došao do titule. Pored Boškova, najzaslužniji za titulu su bili Roerto Manćini, Đanluka Vijali, Đuzepe Dosena, Srećko Katanec, Đanluka Paljuka, Atilio Lombardo, Fausto Pari... Bio je to respektabilan tim koji je bio kadar da se popenje i na krov Evrope. Sampdorija je u Kupu šampiona prvo eliminisala Rozenborg i Honved, da bi u grupnoj fazi zauzela prva mesto ispred Crvene zvezde, Panatinaikosa i Anderlehta. U finalu na Vimbldonu, Barselona je bila nepremostiva prepreka za Italijane. Nakon 90 minuta bilo je 0-0, a onda je Ronald Kuman u 112. minutu srušio snove Vujadina Boškova i Sampdorije.

Dana 14. oktobra 1993. vlasnik kluba Paolo Mantovani iznenada umire, a njegov sin Enriko preuzima klub. Boškova na klupi menja Šveđanin Sven Goran Erikson, a značajnu ulogu u tom periodu imaju Vladimir Jugović i Siniša Mihajlović. Sezone 1993/94. klub četvrti put osvaja Kup Italije, a u prvenstvu završava 3. na tabeli. Naredne sezone klub stiže do polufinala Kupa pobednika kupova, gde ispada od londonskog Arsenala nakon izvođenja jedanaesteraca. Godine 1999. Sampdorija posle dužeg perioda ispada iz Serije A, u koju se vraća tek 4 godine kasnije. Jedan od junaka povratka Sampe u najviši rang bio je i Frančesko Flaki koji je postao treći najbolji strelac u istoriji kluba ( iza Manćnija i Vijalija). Na čelo kluba 2014. godine dolazi filmski producent Masimo Ferero koji uspeva da stabilizuje klub, a za trenera postavlja bivšeg igrača Sampe Sinišu Mihajlovića.

Sampdorija poslednjih godina igra sa promenljivim uspehom u Seriji A, a navijači  i dalje čekaju da se klub vrati na staze stare slave.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter