0
Vremeplov

VREMEPLOV: Magičan trenutak Džoa Kola (VIDEO)

Objavljeno: 16.09.16 u 00:01

Kada iza sebe imate titulu najboljeg igrača lige (2006), tri osvojene šampionske titule, dva Liga kupa, kao i jedno finale Lige šampiona, postoji 95% verovatnoće da će vašu karijeru opisati kao uspešnu. Momak koji je glavna tema ovog teksta spada u onih pet preostalih procenata. Fudbaler neverovatnog talenta, za kog poznavaoci fudbala bez izuzetka veruju da je mogao više. Mnogo, mnogo više.

Džo Kol je igrao za Vest Hem, Čelsi, Liverpul, Lil, pa opet Vest Hem, Aston Vilu, Koventri, da bi ove godine pojačao Tampa Bej Raudijse, tim koji nastupa u Severnoameričkoj fudbalskoj ligi, drugom takmičenju po rangu u SAD. I nije mu dugo trebalo da se istakne, već posle tri nedelje u novom klubu dobio je titulu igrača nedelje u čitavoj ligi

A kako i ne bi? Kol je, još u vreme dok je kao mladić igrao za Vest Hem, imao status velike nade ne samo Vest Hema, već i Engleske, a i svetskog fudbala, generalno. Sjajan tehničar, neverovatnog osećaja za igru i velike fudbalske inteligencije, plenio je na terenu, pa je ubrzo dobio poziv Čelsija. Kako je odbio da produži ugovor sa Vest Hemom, u avgustu 2003. stigao je na Stamford Bridž kao zamena za Đanfranka Zolu, i za Čelsi je odigrao više od 250 mečeva, bio je i kapiten, dok je u dresu „Plavaca“ doživeo i dva velika priznanja – bio je igrač godine u Premijer ligi po izboru igrača 2006, da bi 2008. proglašen za igrača godine u Čelsiju. Ipak, boravak u Čelsiju pokvarile su dve povrede. Prvo je samo nekoliko nedelja nakon Svetskog prvenstva 2006. godine u Nemačkoj, doživeo frakturu stopala, koje je i operisao u januaru 2007, zbog čega je propustio sve mečeve svog tima, sve do četvrtfinala protiv Valensije.

VREMEPLOV: Prvi gol Zinedina Zidana u karijeri bio je pravo remek-delo! (VIDEO)

Nakon toga, usledila je još jedna povreda zbog koje je van terena proveo nekoliko meseci, pa je usledio prelazak u Liverpul u julu 2010, koji je sam kasnije nazvao greškom zbog nepovezanosti sa navijačima i klubom. U Liverpulu se zadržao sezonu, da bi avgust 2011. doneo pozajmicu u Francusku i ekipu Lila. Verovatno jedini klub koji je Kolu dopustio da igra ono što najbolje zna – fudbal. A on je to vratio takvim partijama da je trener Lila Rudi Garsija rekao da Kola želi po svaku cenu i naredne sezone. 

Ali, u Liverpul je stigao Brendan Rodžers umesto Roja Hodžsona, a Rodžersu je bio potreban provereni kreativac, pa je Kol ponovo završio na Enfildu, odakle je u januaru 2013. kao slobodan igrač prešao na Apton Park, zatim prelazak u Aston Vilu u junu 2014, da bi u oktobru 2015. potpisao 35-dnevni ugovor sa Koventrijem, kao hitnu pozajmicu. To je potom produženo do januara 2016, a onda i do kraja prošle sezone. Po njenom završetku, otisnuo se put Amerike i dobio je priliku da ponovo radi ono što najbolje zna – igra fudbal.

VREMEPLOV: Ceo ‘Žerlan’ je zaplakao zbog katastrofalnog loma noge Henrika Larsona (FOTO) (VIDEO)

Da li bi Kolova karijera bila drugačija da je imao sreće da, umesto na Murinja, u Čelsiju za trenera dobije nekoga ko bi prepoznao njegove kvalitete i, umesto industrijski pogodnog igrača zadatka, isforsira plejmejkera sposobnog da sam dobije utakmicu? Verovatno bi. 

Od toga je mogao da profitira ne samo Čelsi, već i reprezentacija Engleske, koja je više od svih poznata po krajnje pogrešnim upotrebama fudbalera (Glen Hodl, Met La Tisije, Pol Skols… samo su neki od primera). 

Ovako, ostalo nam je da žalimo što nismo imali priliku da uživamo u majstorijama jednog od najvećih talenata svetskog fudbala. A gledajući gol kakav je postigao protiv Švedske na svetskom šampionatu 2006, moglo ih je biti još mnogo…

(Youtube/Nicky)

VREMEPLOV: Majstor za ‘trivele’ i savršen gol Kvarežme protiv Belgije (VIDEO)

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter