1
Vremeplov

(FOTO: RedStarBelgrade.info)

VREMEPLOV: Zvezda kroz istoriju sa Italijanima – treći deo (VIDEO)

Objavljeno: 17.08.16 u 00:02

Treći deo priče o susretima Crvene zvezde i klubova iz Italije.

Nakon susreta sa Interom i nesrećnog poraza, prvi sledeći bio je duel sa ekipom Verone u prvom kolu Kupa UEFA u sezoni 1983-1984. Prvi susret je odigran u Veroni, kada su Italijani slavili sa 1:0 golom Fane iz penala u 19. minutu.

(Youtube/CrniGuja)

Dve nedelje kasnije, 28. septembra u Beogradu braća Đurovski su Zvezdi dva puta donela prednost – prvo Boško u 17, a potom Milko u 58. minutu od 2:1. Ipak, to nije bilo dovoljno. Saćeti je poravnao na 1:1 u 34, da bi Galderisi u 65. doneo 2:2, a potom u 83. minutu doneo definitivan preokret i overio plasman Italijana u narednu rundu.

(Youtube/CrniGuja)

Potom je usledio verovatno najtužniji dvomeč u istoriji crveno-belih. Druga runda Kupa šampiona u sezoni 1988/1989. donela je sudar Zvezde sa Milanom. U Milanu, protiv strašnog protivnika, kasnijeg prvaka Evrope, sa sve Rajkardom, Kostakurtom, Paolom Maldinijem, Van Bastenom – 1:1.

Zvezdin ples u Italiji bio je dovoljan za 1:1, iako su crveno-beli vodili sa 1:0 golom Stojkovića u 47. minutu. Ipak, samo minut kasnije – 1:1, Virdis.

VREMEPLOV: Zvezda kroz istoriju sa Italijanima – prvi deo (VIDEO)

(Youtube/CrniGuja)

Revanš meč trebalo je da bude odigran 9. novembra 1988. u Beogradu. I odigran je dovoljno da navijačima Crvene zvezde slomi srca… Naime, Zvezda je, koliko su uslovi dozvoljavali zbog ogromne magle, imala sve konce u svojim rukama – i igru, i rezultat. A u 56. minutu meča, Dejan Savićević postiže gol za ekstazu preko 90 000 navijača na stadionu Crvene zvezde i nadu da Crvena zvezda može već tada do samog kraja.

Ali, vreme je imalo drugačije planove… Na Beograd se spustila takva magla da sudija Diter Pauli nije imao izbora, već je u 64. minutu morao da prekine susret. A Crvena zvezda je imala i prednost od 2:1 ukupno, kao i igrača više, nakon što je Vidris dobio crveni karton.

(Youtube/CrniGuja)

Susret je prekinut, a odluka je doneta – igra se novi već sutradan. Ponovo pun stadion, ponovo sjajna igra Zvezde, ali ovog puta Milan prvi postiže gol preko Van Bastena u 34. minutu. Zvezda nije dugo čekala na izjednačenje, veza Savićević-Stojković donela je gol, meč je završen 1:1, pa je pobednika dalo bolje izvođenje jedanaesteraca.

Penal rulet bio je srećan za Milan, i „rosoneri“ su sebi otvorili put ka tituli šampiona Evrope, koju su odbranili i naredne sezone, da bi ih na tom mestu 1991. zamenila upravo Crvena zvezda.

(Youtube/CrniGuja)

VREMEPLOV: Zvezda kroz istoriju sa Italijanima – drugi deo (VIDEO)

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter