1
The Best Of

VREMEPLOV: Jugoslavija-Hrvatska, mrkli mrak na Marakani i potez koji je rasplakao Ćira Blaževića (VIDEO)

Objavljeno: 07.08.16 u 23:55

Detalj sa utakmice koja je tada izazvala neverovatnu pažnju ostao je upamćen kao pravi primer sportskog ponašanja i poštovanja prema velikom rivalu.

U pitanju su bile već čuvene kvalifikacije za EURO 2000 koji se održavao u Belgiji i Holandiji. Tog 18. avgusta 1999. godine u grupi su se sastale selekcije Jugoslavije i Hrvatske, do samo par godina ranije sunarodnici u okviru zajedničke države.

Dobro poznata dešavanja i rat na prostoru bivše Jugoslavije i celokupna politička situacija tada uticala je da ovaj duel bude proglašen za visoko rizičan i, naravno, bude propraćen velikom pažnjom svih ljubitelja fudbala, pa i šire.

Krajnji rezultat bio je 0:0, šansi je bilo na ove strane, a pamte se tri pogođena okvira gola: stativa Predraga Mijatovića stativa na jednoj, odnosno, Davora Šukera na drugoj strani, kao i neverovatan potez Siniše Mihajlovića kada je gotovo sa zemlje glavom ‘šutirao’ na sopstveni gol koji je branio Aleksandar Kocić i pogodio prečku.

(Izvor: youtube / Fudbalski savez Srbije)

Međutim, jedan detalj na meču ostao je upamćen više od svih stativi i prečke koje su viđene te letnje večeri u Beogradu.

U jednom trenutku, na stadionu Crvene zvezde nestalo je struje, što se desilo i dan ranije na treningu hrvatske selekcije, a sve kao ‘proizvod’ teškog stanja zbog NATO bombardovanja koje je bilo završeno svega dva meseca pre ovog meča.

Zbog sveopšte situacije u regionu tada, mnogi hrvatski igrači su priznali kasnije da su se uplašili zbog mraka u sred Beograda pred skoro 50.000 domaćih navijača.

Screenshot_2

Ipak, jugoslovenski igrači tada su napravili potez koji je oduševio sve, a posebno tadašnjeg selektora Hrvatske, Miroslava Ćira Blaževića.

– Evocirao sam jednu uspomenu sada kada sam davao jedan veliki intervju i tu uspomenu nikada neću zaboraviti. Setite se kada je na Marakani nestalo struje na utakmici Jugoslavija-Hrvatska i kada svaki srpski igrač uzima u zagrljaj mog igrača i štiti ga – izjavio je nedavno Ćiro Blažević.

– Kada se setim toga, rasplačem se. E, to je fudbal, to je nogomet, to je prijateljstvo i džentlmenstvo. Tako se sportisti ponašaju, a ne budalaši – rekao je ‘trener svih trenera’.

(Izvor: youtube / pepa naselje)

Evo i prenosa meča hrvatskog komentatora. Deo utakmice kada je došlo do nestanka struje možete videti na 52:56.

(Izvor: youtube / Fanatic Yu)

VREMEPLOV: Noć u kojoj su Mijatović i Stanković utišali Maksimir i Jugoslaviju poslali na EP (VIDEO)

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter