0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: Španija postala prvak sveta, Hrvatima pripala bronza

Objavljeno: 11.07.16 u 08:45

Evo šta se sve dogodilo u svetu sporta na današnji dan, 11 jul.

1940. – Rođen Vinko Cuzi, bivši jugoslovenski fudbaler. Igrao je na poziciji desnog beka. Karijeru je započeo u splitskom Hajduku za koji je odigrao 434 utakmice i dao 4 gola. Od 1969. je preuzeo kapitensku traku i u sezoni 1966/67 sa Hajdukom osvaja Kup Maršala Tita. Za reprezentaciju SFR Jugoslavije nastupao je osam puta.

1958. – Rođen Ugo Sančez, bivši meksički fudbaler i trener. Igrao je na poziciji napadača. Karijeru je počeo u meksičkom klubu UNAM Pumas da bi kasnije prešao u Atletiko Madrid za koji je igrao četiri godine, a potom i u Real Madrid za koji je odigrao 207 utakmica i postigao 164 gola. Za meksičku fudbalsku reprezentaciju je odigrao 58 utakmica i postigao 29 golova. Bio je pet puta najbolji strelac španske lige a u izboru FIFE 1999. godine, nalazi se na 26. mestu na listi najboljih fudbalera 20. veka. Ugo Sančez je bio i ostao najuspešniji fudbaler u istoriji Meksika.

1982. – Finale 12. Svetskog prvenstva u fudbalu! Stadion Santjago Bernabeu je bio domaćin ekipama Italije i Zapadne Nemačke koji su došli do finalnog meča. Iako je meč od početka bio otvoren, dugo se čekalo na prvi gol. Tek u 57′ Rosi je prvi zatresao mrežu protivnika. Nakon njega su, Tardeli u 69′ i Altobeli u 81′, zadali završne udarce protivniku koji je jedino uspeo da preko Brajtnera u 83′ postigne počasni gol za konačnih 3:1. Najbolji strelac turnira je bio Paolo Rosi sa šest postignutih golova.

1984.- Rođena Tanit Belbin, kanadska klizačica u umetničkom klizanju. Ima dvojno državljanstvo pa nastupa za Sjedinjene Američke Države. Njen partner u konkurenciji plesnih parova je Bendžamin Agosto, sa kojim je na Svetskom prvenstvu 2005. osvojila srebro za SAD. Na XX Zimskim Olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine, osvojili su srebrnu medalju u konkurenciji plesnih parova i time su postali prvi amerikanci u konkurenciji plesa koji su uspeli da osvoje olimpijsku medalju u proteklih 30 godina takmičenja.

1996. – Umrla Ružica Meglajac-Rimac, bivša jugoslovenska košarkašica. Igračku karijeru je započela u Industromontaži. Nastupala je na balkanskim prvenstvima sedam puta i osvojila dve srebrne i pet bronzanih medalja. Učestvovala je na dva Svetska prvenstva u Moskvi 1959. i Limi 1964. godine. Na Evropskom prvenstvu je učestvovala sedam puta i osvojila jednu srebrnu medalju 1968. i bronzu 1970. godine. Časopis Sportske Novosti ju je 1970. godine proglasio za sportistkinju godine.

1998. – Borba za treće mesto na 16. Svetskom prvenstvu u fudbalu! Stadion “Park prinčeva” u Parizu je bio mesto susreta, sa jedne strane – ekipe koja je našu reprezentaciju eliminisala u osmini finala rezultatom 2:1, a sa druge strane – ekipe koja je prvi put izborila plasman na Svetsko prvenstvo… Holandija protiv Hrvatske! Holandska reprezentacija je dotad osvojila jedno Evropsko prvenstvo davne 1988. a dva puta osvajala srebro na Svetskom prvenstvu 1974. i 1978. godine. Nasuprot njima, protivnik u punom naponu snage predvođen sjajnim Davorom Šukerom i Robertom Prosinečkim i ono što je najbitnije – bili su gladni pobede. Već u 13’ Prosinečki je doveo Hrvatsku u vođstvo a u 21’ Zenden je, na opštu radost navijača “lala” izjednačio rezultat. Onda je stupio na scenu Šuker koji je sjajnim golom u 35’ doneo prednost svojoj ekipi i postavio konačni ishod 1:2. Prvi plasman na svetsko prvenstvo i već osvojeno treće mesto za Hrvatsku!

Croatian forward Davor Suker jubilates after scoring a penalty 30 June at the Parc Lescure in Bordeaux during the 1998 Soccer World Cup second round match between Croatia and Romania. Croaia leads 1-0 as play continues in the second half.     (ELECTRONIC IMAGE)       AFP PHOTO / AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT

2010. – Španija konačno osvojila zlato na SP u fudbalu! Johanesburg je na svom stadionu “Soker siti” primio oko 85.000 navijača na finalnoj utakmici 19. Mundijala između Holandije I Španije. Ni jedna ni druga ekipa nisu nikada osvojile prvo mesto na SP pa su obe bile itekako motivisane. Uprkos tome, utakmica je okončana rezultatom 0:1 golom Inijeste u 116’, četiri minute pre kraja drugog produžetka. Ovo je prva titula Španije a takođe je prvi put titula prvaka sveta otišla u Evropu sa takmičenja održanog na drugom kontinentu. Za najboljeg golmana je proglašen Iker Kasiljas a dobitnik FIFA fer plej pehara je bila upravo ekipa Španije. Holanđani će ipak morati da čekaju neku novu šansu.

(Izvor: YouTube/GugaTV)

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter