0
The Best Of

Sport Vaterpolo Reprezentacija Srbija Serbia National Team Spain Spanija friendly Danilo Daca Ikodinovic 28.2.2007. photo: Pedja Milosavljevic

VREMEPLOV: Kako su vaterpolisti vratili evropsko zlato u Jugoslaviju (VIDEO)

Objavljeno: 24.06.16 u 00:04

Posle ukidanja sankcija međunarodne zajednice zbog kojih smo bili suspendovani sa svih međunarodnih takmičenja i  nekoliko godina „posta“, generacija koja je do tada smatrana gubitničkom je usred Budimpešte osvojila evropsko zlato.

Tog 24. juna 2001. godine, čast da budu prva ekipa koja će se u novom milenijumu okititi najsjajnijim odličjem na nekom takmičenju pripala je jugoslovenskim vaterpolistima.  Posle osmog mesta na Olimpijadi u Atlanti 1996. godine, bronze  u Sidneju 2000., bronze na Svetskom prvenstvu u Pertu 1998. , te srebra i sedmog mesta na evropskim prvenstvima u Sevilji 1997. i Firenci 1999. godine, na red je došlo i zlato na evropskom prvenstvu.

VREMEPLOV: Pozovi Bodi Bonda radi evropske titule (VIDEO)

Reprezentacija  SRJ je bila u grupi A sa domaćinom Mađarskom, Španijom, Italijom, Holandijom i Rumunijom.

U grupnoj fazi takmičenja redom su pobeđivani: Španci sa 9-7, Holanđani sa 10-7, Rumuni sa 11-5, domaćin Mađarska sa 8-5 i Italija sa 9-8.

Čekao se rasplet u drugim grupama, da bi Plavi u četvrtfinalu, teže nego što se očekivalo, pobedili Slovačku sa 8-7.

U polufinalu je reprezentaciju tadašnje SR Jugoslavije čekao stari rival – Hrvatska. Plavi su pobedili sa 8-6, dok su u drugom polufinalnom susretu  Italijani bili bolji od domaćina Mađara sa 8-7.

Veliko finale Jugoslavija-Italija je bilo zakazano za 24. jun 2001 godine na plivalištu „Alfred Hajoš“ u Budimpešti.  

Stvari pred 5.500 gledalaca  nisu počele da se razvijaju najbolje po jugoslovenske vaterpoliste jer su Italijani završili prvu četvrtinu sa vođstvom od 2-0. Ali, u drugoj četvrtini na scenu stupaju Aleksandar Šoštar i jaka odbrana Jugoslovena koja čak 15 minuta i 23 sekunde u finalnoj utakmici nije primila gol, što je, na kraju, i presudilo u korist novih šampiona Evrope.

Krajnji rezultat  finalne utakmice je bio 8:5 (0:2, 4:0, 2:1, 2:2), a podatak da je reprezentacija SR Jugoslavije u poslednju četvrtinu ušla sa skorom 8-3  dovoljno govori o tome koliko je finale bilo „neizvesno“.

Strelci za Plave su bili Trbojević 2, Vujasinović 2, Jelenić 1, Šapić 1, Savić 1, Zimonjić 1.

U utakmici za bronzu Mađarska je pobedila Hrvatsku sa 12-9.

VREMEPLOV: Golčina Radomira Antića kojom je izbacio Mančester siti iz lige i upisao se u istoriju (VIDEO)

Evropsku titulu u Budimpešti 24. juna 2001. godine je osvojila reprezentacija u sastavu : golmani Aleksandar Šoštar, Denis Šefik i Nikola Kuljača, zatim Petar Trbojević,Predrag Zimonjić, Dejan Savić, Danilo Ikodinović, Viktor Jelenić, Veljko Uskoković, Aleksandar Ćirić, Aleksandar Šapić, Vladimir Vujasinović, Nenad Vukanić, Branko Peković, Nikola Janović i selektor Nenad Manojlović.

(Izvor: icaruswp/youtube)

Za najboljeg vaterpolistu 25. prvenstva Evrope u Budimpešti proglašen je, tada dvadesetsedmogodišnji, Vladimir Vujasinović, a u izuzetno jakoj konkurenciji, drugo mesto na listi najefikasnijih igrača zauzeo je još jedan Jugosloven – Aleksandar Šapić sa 20 postignutih golova.

Najbolji strelac turnira je bio Rus Jerišov sa 21 pogotkom, dok je za najboljeg golmana prvenstva, možda i nepravedno prema Aleksandru Šoštaru, proglašen Italijan Frančesko Atoliko.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter