0
The Best Of

VREMEPLOV: ‘Šibanje’ koje se pamti – kopačkom Alžirca po glavi Srećka Bogdana (VIDEO)

Objavljeno: 05.06.16 u 00:10

Pokušaćemo da od zaborava sačuvamo jedan od najbrutalnijih ‘nokauta’ koji su ljubitelji fudbala u Jugoslaviji imali prilike da vide.

Domaćin Osmih Mediteranskih igara 1979. godine bio je Split. Ova sportska manifestacija ostaće upamćena po uspehu koji nikada kasnije nije nadmašen u jugoslovenskom sportu – domaći predstavnici su u 21 sportu osvojili čak 127 medalja.

“Plavi” su trijumfovali na fudbalskom turniru ubedljivom pobedom (3:0) nad Francuskom u finalu. U predtakmičenju su imali lagan posao: Egipat su “preslišali” sa 3:0, Grčku deklasirali sa 5:1, a prvo mesto u grupi osigurali su 2:1 pobedom nad Marokom.

VREMEPLOV: Mesi sa slatkišima, ‘Englez’ Ronaldo sa alkoholom i Zlatanov ‘brat blizanac’ (VIDEO)

Svi su očekivali lagani posao i u polufinalu protiv Alžira 27. septembra 1979. godine. Na stadionu “Rade Končar” u Šibeniku, pred oko 12 hiljada gledalaca, sve je krenulo očekivanim tokom, jer su “plavi” rano poveli, golom Bore Primorca iz penala u četvrtom minutu.

Međutim, dve kardinalne greške odbrane u 60. i 69. minutu omogućili su prvo Baharu Douadiju, pa onda i Lahdaru Belumiju da preokrenu rezultat.

Ionako već opterećeni imperativom pobede, naši igrači potpuno su blokirali, što su fanatično borbeni i izuzetno motivisani Alžirci umalo kaznili i trećim pogotkom kada su se u kontranapadu našli u situaciji dva na jedan. Srećom, brzopleta završnica njihovih napadača ostavila je domaćine u igri za finale…

VREMEPLOV: Zbog njega Meraklije ćute prvih deset minuta (FOTO)

Selektor Ivan Toplak ubacio je u igru Dinamovog defanzivca sa napadačkm afinitetima Srećka Bogdana, što će se ispostaviti potezom meča. Nakon asistencije Veležovca Blaža Sliškovića, Bogdan je grudima majstorski primirio loptu i volejem sa ivice šesnaesterca doneo izjednačenje. Igrao se 84. minut …

Samo četiri minuta kasnije majstor Slišković iznudio je “skraćeni korner” na desnom krilu. Isti igrač poslao je loptu u središte šesnaesterca, a nespretnu reakciju protivničke odbrane iskoristio je Zvezdin napadač Miloš Šestić i u visini dalje stative poslao loptu u mrežu …

Temperamentni Alžirci nisu mogli da se pomire sa ovakvim raspletom događaja, priredivši nezapamćen incident. Najprgaviji među njima prvo je sapleo Šestića, koji je krenuo da podeli radost sa svojim saigračima, a onda brutalnim šutem kopačkom u glavu poslao Bogdana na travu.

VREMEPLOV: Jednom bi bilo slučajno, ali dve Bekamove bombe sa svoje polovine su – magija! (VIDEO)

Svi igrači u plavim dresovima pojurili su za njim, a on je, bežeći ka uglu terena, isukao korner-zastavicu u želji da je upotrebi kao hladno oružje.

Alžirci se nikako nisu smirivali i svoj gnev pokušali su da iskale na sudiji Brunu Galeru. Shvatajući situaciju, Švajcarac je odlučio da pre vremena završi utakmicu i sa svojim pomoćnicima pobegne u svlačionicu.

Ovde možete pogledati kompletan snimak izuzetno zanimljivog drugog poluvremena u kojem je postignuto četiri pogotka. Incident počinje od 42. minuta snimka…

(Izvor: youtube / coulibalymca)

Iako su pre utakmice označeni kao autsajderi, Alžirci su tri godine kasnije dokazali da otpor koji su pružili “plavima” nije bio samo njihov trenutak inspiracije. Sedmorica fudbalera sa Mediteranskih igara – golman Mehdi Cerbah, Tađ Bonsaoula, Mamud Guendouz, Šaban Merzekane, Ali Fergani, Salah Asad i Lahdar Belumi, tri godine kasnije, 16. juna 1982. godine, priredili su prvorazrednu senzaciju pobedivši na Svetskom kupu aktuelnog šampiona Evrope Saveznu Republiku Nemačku sa 2:1. Štaviše, Belumi je bio strelac u obe utakmice…

Tekst preuzet sa internet stranice ‘Sportska kupusara’.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter