1
Evropske lige

IZ TOPOVOG UGLA: Rems je ostao večiti gubitnik, Junajted se pamti po tragediji, a Honved je posebna priča

Objavljeno: 07.05.16 u 18:30

Drugi deo priče o zlatnim pedesetim godinama prošlog veka.

Iako danas njihova imena ne izazivaju strah  i trepet pedesetih su Honved i Rems bili velesile evropskog fudbala.

Listu u ovom poglavlju kompletira Mančester junajted, poznate „Bejzbijeve bebe“. Bila je to najbolja Engleska ekipa koju je potresla avionska nesreća u Minhenu.

IZ TOPOVOG UGLA: Zlatne pedesete – Koreni uspeha Reala, Barse i Milana

Rems je prvi finalista Kupa šampiona koji je ispustio prednost 2:0, a onda i 3:2 u meču sa Realom (3:4). To finale bilo je repriza Latinskog kupa iz prethodne godine. I tada je pobedio Real. Posle finala Rajmond Kopa prešao je u Madrid, a umesto njega angažovani su francuski reprezentativci Žan Vensan, Roža Piantoni, Domik Kolon i strašni strelac Žist Fonten. On je na 131 utakmici dresu Remsa postigao 122 gola! Za Francusku 30 pogodaka na 22 meča. Postigao je rekordnih 13 golova na Mundijalu 1958.u Švedskoj.

Dupla kruna iz 1958.dale je Remsu još jednu priliku za napad na evropski tron. Ponovo su došli do finala i opet izbugili od Reala (0:2) u manje napetom susretu. Kopin povratak u klub rezultirao je titulama iz 1960.i 1962. Isposatvilo se da su to poslednji trijumfi. Na opšte izmenađenje Rems je već 1964.ispao u drugu ligu.

Njegovi uspesi iz pedesetih, osvajanje Latinskog kupa 1953. (posle tri poraza francuskih klubova u finalima), učešće u finalima Kupa šampiona i prvi uspesi reprezenatcije Francuske obezbedili su Remsu visoko mesto u istoriji „galskog“ fudbala. Da bi klub iz te zemlje ponovo došao na evropski vrh morali su da čekaju do devedesetih.

Rems je poslednjih godina najavio procvat povratkom u Ligu 1. Ipak, i dalje je na “klackalici” između elite i drugog ranga francuskog fudbala.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

REMS

Prvak: 1953,55,58,60
Kup: 1958.
Latinski kup: 1953.

[/stextbox]

 

TRtRZVY_5795391

Mat Bezbi je pune 24 godine (1945.-1969.) bio menadžer Mančester junajteda i to je period u kome su “crveni đavoli” stekli ugled jednog od najvećih svetskih klubova. Posle 1909.prvi FA Kup osvojili su 1948, a titula je čekana od 1911.do 1952! Kada su 1956.postali prvaci starosni prosek ekipe bio je 22 godine! Tada su dobili nadimak „Bezbijeve bebe“. Sledeće godine postali su prvi engleski klub koji je, i pored protivljenja FS Engleske, zaigrao u Kupu šampiona. Ispali su od Reala u polufinalu.

Posle pobede nad Crvenom zvezdom u ¼ finala Kupa šampiona 1958.avion koji ih je transportovao srušio se posle poletanja sa aerodroma u Minhenu. Među 23 osobe koje su poginule bilo je i osam igrača, a brojni putnici zadobili su teške povrede. Preživeli fudbaleri ispali su u ½ finalu od Milana. FS Engleske odbio je ponudu UEFA da se klub naredne sezone automatski uključi u takmičenje Kupa šampiona. Ekipa koja nikada nije mogla da potvrdi potencijal, uspela je da od Junajteda stvorila veliko ime.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

MANČESTER JUNAJTED

Prvak: 1952,56,57

[/stextbox]

 

honved

Klub koji je osnovan pod imenom Kišpešt posle definitivnog preuzimanja komunističke vlasti 1949.postaje vojni klub i menja ime u Honved.

Tadašnji selektor Mađarske Gustav Šebeš uvideo je priliku da iskoristi klub kao trening kamp za reprezenatciju. Dolaskom u vojsku Puškašu i Božiku pridružilo se još mađarskih reprezentativaca. Sovjetska intervencija u toj zemlji 1956.zatekla ih je van granica. Ne želeći da se vrate u Mađarsku, u organizaciji Bele Gutmana, krenuli su na svetsku turneju.  Posle nje deo igrača vratio se u domovinu, a ostatak je ostao da igra u Zapadnoj Evropi. Da su sačuvali tim verovatno bi se dobar deo evropskih titular, koje krase vitrine Reala, sada nalazio u Budimpešti.

Pripremio: Miloš Topalović

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter