1
The Best Of

VREMEPLOV: Kamerunca je hrabrost dovela do državnog neprijatelja broj ‘1’ (VIDEO)

Objavljeno: 27.04.16 u 00:05

Vremeplov nas vraća ne tako davno u 2005. godinu kada je jedan Kamerunac postao omražen u svojoj domovini.

Reč je o Pjeru Nledu Vomeu. Čoveku koji je u više nego uspešnoj karijeri nosio dres Rome, Intera, Espanjola, Verdera i Kelna. Levom beku koji je odigrao 69 utakmica za selekciju Kameruna i postigao pet golova, a „penzionisao“ se kao „državni nerpijatelj“ broj „1“.

Naime, Kamerun je jedna od afričkih fudbalskih sila, reprezentacija na koju smo navikli da redovno učestvuje na skoro svim Svetskim prvenstvima u poslednjiih 20 godina. Jedinu pauzu „lavovi“ su napravili 2006. godine i to na krajnje nesrećan način. Naime, u kvalifikacionoj grupi sa Obalom Slonvače, Egiptom, Libijom, Sudanom i Egiptom, Kamerun je zauzeo drugo mesto i ispao.

VREMEPLOV: Prva čarolija Ronaldinja u Barseloni koja je najavila njegovu vladavinu fudbalom (VIDEO)

Pred poslednju utakmicu Kamerun je bio lider na tabeli sa bodom više u odnosu na Obalu Slonovače i tri u odnosu na Egipat. Upravo su „lavovi“ u poslednjem kolu dočekali „faraone“ i bila im je potrebna za prolaz na Mundijal, pošto je Obala Slonovače trijumfovala nad Sudanom 3:1. Meč se igrao u Jaundeu pred 40 hiljada gledalaca. Sve je počelo sjajno za Egipat, Duala je domačina u 20. minutu doveo u vođstvo. Ipak, u 79. minutu Šavki je doneo izjednačenje Egiptu.

Kamerun je bio na domak pobede, sudija Koman Kulibali dosudio je jedanaesterac za „lavove“. Niko nije imao hrabrosti da uzme loptu sem levo beka Pijera Vome, koji će taj penal pamtiti celog života. Šutirao je i promašio, Kamerun je ispao sa SP, a Vome je doživeo „pakao“. Navijači su želeli da ga linčuju, a huligani su mu zapalili kuću i rekli da se više nikada ne vraća u domovinu. Pijer Vome se kasnije ispovedio.

VREMEPLOV: Kada u 120. minutu slaviš bez rukavica, onda ti ‘ušati’ pehar lako isklizne (VIDEO)

– Nisam želeo da izvedem taj penal. Ali niko nije smeo. Ni prva zvezda Eto ni kapiten Rigobet Song, jer su znali kolika je to odovornost. Nisam bio kukavica i šutirao sam, nažalost promašio. Sad navijači mene krive i žele moju smrt – rekao je Vome.

Ipak, navijači su na kraju oprostili Vomeu. Zaigrao je ponovo za reprezentaciju sve do 2007. godine kada se „penzionisao“. Vratio se u domovinu gde je za Kanon Jaunde igrao do 2012. godine. Ipak, ostao je gorak ukus kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i meča iz oktobra 2005. godine.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter