0
Evropske lige

FOTO: FK Crvena zvezda

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Prošlo tačno 58 godina od Minhenske tragedije (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 06.02.16 u 09:47

Jedan od najtužnijih dana u svetu fudbala dogodio se tog 6. februara 1958. godine na aerodromu u Minehnu.

Samo dan ranije u Beogradu je odigran revanš meč četvrtfinala Kupa šampiona u kome su na stadionu JNA snage odmerile ekipe Crvene zvezde i Mančester junajeteda. Utakmica je završena nerešenim ishodom 3:3, ali su gosti krenuli put Engleske zadovoljniji, jer su na Old Trafordu slavili sa 2:1. Ipak, niko te večeri nije slutio da će se dogoditi jedna od najvećih sportskih tragedija.

Naime, ekipa danas poznata kao „Bezbijeve bebe“ krenula je put Mančestera iz Beograda preko Minhena gde je avion trebalo da napuni gorivo. Pri poletanju sa aerodroma u Minhenu, posle tri neuspela pokušaja, letelica se srušila. Od 44 putnika poginulo je 23, dok je 21 putnik preživeo pad aviona. Među tragično nastradalima bilo je osam fudbalera Mančester junajteda, tri člana stručnog štaba, dva prijatelja kluba, osam novinara i dva člana posade. Nastradali su kapiten Rodžer Bern, Tom Tejlor, Džef Bent, Edin Kolmen, Mark Džons, Dejvid Peg i Bil Velan. Osam „Bezbijevih beba“ je tog 6. februara 1958. godine zauvek ušlo u legendu. Ostaće takođe upamćeno da je tog dana golman „crvenih đavola“ Hari Greg spasio malu devojčicu Vesnu Lukić.

(Izvor: YouTube/DeZiGn v TemPaH)

Od Minhenske tragedije do danas prošlo je tačno 58 godina, a dva kluba tog dana su se obavezala na večno prijateljstvo. Da je tako danas su nas uverili Mančester junajted i Crvena zvezda.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter