0
The Best Of

VREMEPLOV: Džordž Best – legenda živi večno! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 14.09.15 u 16:21

Na današnji dan, davne 1963. Džordž Best je sa svojih 17 godina debitovao za Mančester Junajted, ostalo je istorija.  

Majstor svog zanata. Fudbalski doktor nauka, jedan od najboljih dribler svih vremena. Fudbal je bio tako prost i jednostavan kada je on imao loptu. Niti većeg šmekera niti boljeg fudbalera. „Maradona good, Pele better, GEORGE BEST“ 

Jedan od prvih buntovnika u svetu fudbala. “Uvek sam želeo da budem najbolji u svemu. Na terenu najjači, u baru jači od onog što najviše popije.” – njegova izjava koja ga upravo opisuje.

Džordža Besta, kao 15-godišnjaka, u njegovom rodnom Belfastu otkrio je skaut Mančestera, Bob Bišop, koji je tadašnjem treneru „crvenih đavola“. Metu Bazbiju poslao telegram sa porukom: „Mislim da sam ti našao genija“.

Za Mančester junajted odigrao je 470 utakmicu i postigao 179 golova. U brojnim anketama svrstavan je među najbolje igrače sveta svih vremena, u rodnoj Severnoj Irskoj uzdignut je u status božanstva. 

Nakon što je punih 11 godina nosio dres Mančester junajteda, nastavio je da igra fudbal u domovini, da bi nakon što mu je ponestalo novaca potpisao par ugovora sa timovima iz SAD-a i Hong Konga. 


Veliku smetnju karijeri od samog početka pričinjavao je njegov način života, tačnije ljubav prema alkoholu, koja ga je na kraju koštala i života. Iako mu je presađena jetra, preminuo je u Londonu 25. novembra 2005. nakon što su mu otkazali bubrezi. Veći deo novaca koji je zaradio od fudbala potrošio je na noćni život i žene, tako da je umro skoro bez prebijenog dinara.

Na njegovoj sahrani u rodnom Belfastu okupilo se oko 100.000 ljudi, koji su i pored kiše koja je padala ceo dan, došli da odaju poštu najboljem fudbaleru Severne Irske i jednom od najboljih igrača svih vremena. Zemljaci su mu se odužili i tako što je po njemu nazvan međunarodni aerodrom u Belfastu, a Banka Alstera je na godišnjicu smrti izdala milion novčanica od po pet funti sterlinga sa njegovim likom.  

Best novcanice

Ovaj veliki fudbalski mag ostao je upamćen i po legendarnim izjavama. Prisetimo se nekih od njih.

“Pola novca koji sam zaradio od fudbala potrošio sam na žene, alkohol i kocku. Ostalo sam bezveze potrošio”

“Najgori momenat u mom životu je onaj kada sam ostavio alkohol, žene i kocku. Tih 20 minuta su bili najgori u mom životu”

“Prestao sam piti….. dok spavam.”

“Nikada nisam bio razočaran seksom. To je poput fudbala, ako igrate dobro, želite nastaviti, ako ste loši, želite što pre zaboraviti i gledati ka napred.”

“Kada sam igrao u SAD-u živeo sam u kući na moru. Nikada se nisam okupao jer je u blizini bio bar.”

Reporter: “Da li ste svesni da bi svaka druga žena sa ove planete platila da dobije vaš broj telefona?” Džorž Best: “Polovica žena sa ove planete već ima moj broj…”

”Moraš, ne samo da pobediš protivnika, nego da ga i impresioniraš da više nikada ne poželi da te vidi”

Džordž Best. LEGENDA VEČNO ŽIVI!

https://www.youtube.com/watch?v=LtPOBK74KCU

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter