7
Evrokupovi

PEDRO RODRIGEZ – Fudbaler kakvog ponajbolji tim u istoriji više nikada neće imati! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 12.08.15 u 16:16

Priča Pedra Rodrigeza možda je i najčudnija i ujedno među zanimljivijima u današnjem svetu fudbala. Barselona definitivno važi za jedan od najboljih timova u istoriji ove igre, i sasvim sigurno je obeležila početak ovog veka više od bilo kog drugog tima, a neizostavni, a neretko i ključni šraf te mašinerije bio je – Pedro Rodrigez Ledesma.   

Ovaj momak, rođen 28. jula 1987. godine u Santa Kruzu na Tenerifama, oduvek je želeo da nosi bordo-plavi dres u prestonici Katalonije. Ta želja mu se ostvarila kada je sa nepunih 17 godina dobio poziv skauta sa Kamp Noua, i od 2004. godine je član FK Barselona. 

Danas, 11 godina kasnije, Pedro će gotovo sigurno napustiti klub, očekuje se još samo zvanična potvrda prelaska u Mančester junajted. Navijači Barselone, Pedra će pamtiti kao tihog heroja iz senke, koji je rešio nekoliko finala i direktno doneo nekoliko trofeja u vitrine kluba. 

Kada malo premotamo kasetu unazad, shvatićemo sa kakvim sve fudbalskim divovima se momak sa Tenerifa borio, a ipak, ne samo da je opstajao, već je bio najbolji od svih kada je to bilo najpotrebnije. 

2007/2008 – debi kod Franka Rajkarda

Pedrito, kako je u tim ranim godinama bio poznat, debitovao je za prvi tim Barselone 12. januara 2008. godine u poslednjoj sezoni Franka Rajkarda, kada je u pobedi nad Mursijom (4:0) u finišu zamenio Anrija. 

2008/2009 – dolazak Pepa Gvardiole, ključnog čoveka za Pedrov razvoj 

Kada je Pep Gvardiola, trener koji je radio i odlično ga poznavao iz Barselone B, preuzeo prvi tim, prvo što je uradio jeste – pružio veću šansu Serhiju Busketsu i Pedru Rodrigezu u prvom timu. Buskets je momentalno postao nezamenjiva karika, dok je Pedro imao tešku konkurenciju u udarnom triju – Mesi-Eto-Anri, koji je te sezone ukupno postigao 100 golova u godini kada je osvojena “tripleta“. Iako je bio u drugom planu, verovali ili ne, Pedro je te, 2009. postao prvi fudbaler u istoriji koji je u jednoj kalendarskoj godini postigao barem po gol u svih šest mogućih takmičenja. 

Pedro i Pep

2009/2010 – Odlazak Etoa i dolazak Zlatana Ibrahimovića

Iako je leta 2010. Zlatan Ibrahimović stigao na Kamp nou kao najskuplje dotadašnje pojačanje u istoriji kluba (44 miliona + Samjuel Eto u Interu), Šveđanin je u drugom delu sezone bio u senci maestralnog Pedra. Omaleni Španac je istog leta i zvanično registrovan kao prvotimac, a kako je završio, tako je počeo svoju epizodu u Barsi. Sezona je počela Superkupom Španije, a Pedro je postigao pogodak protiv Atletik Bilbaa. Potom je usledio Superkup Evrope protiv Šahtjora, a Pedro je u 80. minutu zamenio Ibrahimovića i u 115. pogodio za 1:0. 

Nekoliko meseci kasnije, u svom prvom El klasiku, pogodio je uz Mesija za pobedu od 2:0. Decembra iste godine, Pedro je najpre pogodio u polufinale Svetskog prvenstva za klubove, a potom je u finalu u nadoknadi izjednačio na 1:1 protiv Estudijantesa i odveo meč u produžetke. 

Sezona 2010/2011 – Odlazak Anrija, David Vilja stigao umesto Ibre, ali je opet ključan – Pedro

Posle samo godinu dana, Ibrahimović je leta 2011. napustio Barselonu, kao i Tijeri Anri. Iako su mnogi predviđali raspad Pepove Barse, tada je na scenu ponovo stupio Pedro. I u toj sezoni, davao je golove Real Madridu, u eliminacionoj fazi Lige šampiona, a najbitnije je svakako bio onaj u finalu Lige šampiona u pobedi nad Mančester junajtedom (3:1). U sezoni 2010/2011 Barselona je osvojila pet od šest mogućih trofeja, a Pedro je postigao 23 gola na 53 utakmice.

U narednim godinama, sve do prošlog leta, velikani su dolazili i odlazili, na desetine miliona evra, Barselona je davala za Ibrahimovića, Davida Vilju, Aleksisa Sančeza, Seska Fabregasa (koji je neretko igrao u napadu), Nejmara i sve do dolaska Luisa Suareza, Pedro je pronalazio svoju važnu ulogu i opravdavao je golovima i blistavim partijama. 

2011 – 2015 – Mogao je sa svima, ali ne i da nađe veću ulogu u triju MSN

I tek kada je na Kamp nou stigao Luis Suarez, a zablistao Nejmar, Pedro je izgubio važniju ulogu. Ipak, i u toj prošloj sezoni u kojoj je Barselona ponovo osvojila “tripletu“, Pedro je znao kada treba da zablista. U finalu Lige šampiona, iz svog prvog dodira sa loptom, asistirao je Nejmaru za konačnih 3:1.  

Sinoć, u Superkupu Evrope, u spektakularnom meču između Barselone i Sevilje, junak je ponovo bio – Pedro. Iako su mnogi očekivali da upravo on zauzme mesto umesto bolesnog Nejmara, Pedro je svoju šansu dočekao tek u produžetku i to kao treća izmena. Za njega ni to nije bio problem, kao i pet godina ranije, protiv Šahtjora, kada je gle čuda – postigao pobedonosni pogodak u ISTOM 115. minutu.  

https://www.youtube.com/watch?v=zZDzwadAfnU

Kada sve saberemo i oduzmemo, ostaće nam jasna računica da su u ponajboljem timu u istoriji fudbala odlazili i dolazili možda i najveći igrači ove igre – Samjuel Eto, Zlatan Ibrahimović, Tijeri Anri, David Vilja, Aleksis Sančez, a da je Pedro Rodrigez jedini uvek bio tu, davao ključne golove, osvojio sve moguće trofeje, kako sa Barselonom, tako i sa reprezentacijom Španije. 

Pedrito nije imao tu sreću da se fudbal igra sa četvoricom napadača, jer bi u tom slučaju definitivno bio najbolji izbor uz možda i najjači trio ikada – Mesi, Nejmar, Suarez. Ali, ruku na srce, kada vidimo kako ova trojka funkcioniše, jasno je da bi tu klupu grejao čak i – Kristijano Ronaldo. 

FOTO: fcbarcelona.com
FOTO: fcbarcelona.com

Pedro Rodrigez je u periodu od 2008. do 2015. godine osvojio 23 trofeja i na putu ka SVAKOM postigao je makar jedan ključni gol. Samo poređenja radi, Pedro ima više trofeja od većine najboljih igrač ikada – Pelea (14), Maradone (16), Zinedina Zidana (15), Ronalda (20), Kristijana Ronalda (16), a više od njega u Barseloni trenutno imaju samo Lionel Mesi i Andres Inijesta (25). 

Dakle, zašto onda ne bismo smeli da kažemo da je Pedro Rodrigez Ledesma najbolji fudbaler na svetu među potcenjenima. Džoker ili standardni prvotimac, uvek je pružao maksimum i doprinosio jednako, davao ključne golove, osvajao sve trofeje i dao srce i dušu za svoje bordo-plave.

Najbolja ekipa u 20. veku, a možda i ikada, više nikada neće imati takvog igrača kao što je – Pedro Rodrigez Ledesma.

0
0

7 Komentara

  1. Svaka cast za pedra, al stari Ronaldo je pravi Ronaldo, jedan jedini, el fenomeno, i mislim da je on najbolji igrac svijeta ikada, on je za razliku od drugih fudbalera igrao u raznim klubovima, i mijenjao sredine, i gdje god da je igrao, dobio je nagradu za najboljeg igraca i strijelca lige.

    0
    0
    Odgovori
  2. pedro sutira i desnom i levom, ima solidnu zavrsnicu a iza sebe je i9mao cavija i iniestu da ga snabdevaju loptama u prostor plus je uvek bio u zavetrini neke zvezde. to je cela filozofija zvana pedro rodrigez. mnogo je i ruzan, njegovo i busketsovo lice su olicavali igru i ponasanje barselone par sezona, ssamo im zlatni zubi fale

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter