0
HotBlog

VIDOVDAN LETA GOSPODNJEG 2015: Dan kada pobedili smo sve

Objavljeno: 29.06.15 u 00:53

Ako ikada ikome od nadležnih padne na pamet da ustanovi dan kada će se praznovati svi sportski uspesi zemlje Srbije onda bi svakako prva opcija trebalo da mu bude Vidovdan. I to ne samo zbog toga što je ovaj koji smo obeležili 2015. godine jedan od najuspešnijih dana u istoriji srpskog sporta već zbog toga što taj dan jednostavno ima poseban značaj u istoriji našeg naroda.

A imali boljih ambasadora i ljudi koji na lepši i dostojanstveniji način predstavljaju Srbiju u svetu nego što su to naši sportisti? Ja sam siguran da ih nema i da zaslužuju da se makar jednom godišnje onako svi grupno okupimo i zahvalimo im se na svemu, kako onima koji trenutno osvajaju medalje tako i onima koji su nas veselili u godinama za nama.

Na dan kada je srpski narod ustao protiv dve velike carevine, protiv dva osvajača, na dan kada obeležavamo Svetog cara Lazara i kosovske junake srpski sportisti su zabeležili sve do jedne pobede.

Najveću od svih košarkašice koje su prvi put od kada se Srbija takmiči pod ovim imenom došle do medalje na nekom od velikih takmičenja. I malo im je bila samo medalja ili plasman u finale, one su otišle do samog vrha popevši se evropski tron čime su postale prvi državni tim koji je obezbedio učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneru.

FOTO: Twitter/KS Srbije
FOTO: Twitter/KS Srbije

Tek nekih pola sata kasnije to je pošlo od ruke i vaterpolistima koji su nas već navikli na velike uspehe pa nam osvajanje Svetske lige dođe kao uobičajena i sasvim logična stvar iako to baš i nije tako. I ostale reprezentacije su želele to zlato, novac i plasman u Rio, ali pored naših „delfina“ to jednostavno nije izvodljivo, moraće da pokušaju na nekom drugom takmičenju.

FOTO: VSS
FOTO: VSS

A dan je počeo velikom pobedom Dušana Borkovića u Evropskom šampionatu turing automobila na čuvenoj Pol Rikar stazi kojom je još jednom dokazao da mu tu i nije mesto već na najvećoj sceni odnosno u Svetskom šampionatu. Ne smemo da zaboravimo ni mladog Mladena Lalušića koji je danas osvojio tri boda i iako mu je tek 18 godina najavio je velike domete u auto-moto sportu.

Dan su naravno pobedom završili odbojkaši koji su drugi put tokom petog vikenda Svetske lige savladali Italijane i tako definitivno potvrdili plasman na finalni turnir na kojem će pokušati da napadnu čak i domaćina i višestrukog osvajača ovog takmičenja – reprezentaciju Brazila.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

I to nisu jedine pobede, naprotiv. Trijumfe su zabeležile i dve mlađe košarkaške reprezentacije. Ona do 20 godina je osvojila turnir u Turskoj pobedom u finalu protiv Francuske, dok je godinu dana mlađa selekcija upisala i drugu pobedu na Svetskom prvenstvu koje se održava u Grčkoj.

Nepravedno bi bilo da zaboravimo i naše sportiste koji su se takmičili na prvim Evropskim igrama koje su danas svečano zatvorene u Bakuu. I ne samo da su učestvovali već su ostvarili zapažene rezultate odnosno zauzeli su ukupno 12. mesto sa 15 osvojenih medalja od čega je više od polovine (osam) bilo zlatnih.

baku2015

Na sve se nadovezao i trijumf srpskih košarkaša na košarkaškoj reviji održanoj u Kombank areni u organizaciji agencije Beobasket pošto je tim sastavljen od srpskih igrača savladao timove bivše Jugoslavije i sveta.

Nikako ne bismo smeli da zaboravimo i veliku pobedu Nataše Kovačević koja i pored velike tragedije koja je zadesila nije klonula duhom već je iz nje izašla još jača o čemu svedoči i utakmica koja je u subotu organizovana u njenu čast, a čiji deo je bila i ona.

FOTO: KSS
FOTO: KSS

Uprkos svim nepravdama sa kojima se često susreću, pa čak i u ovom pobedničkom danu kada je Borkoviću u čast pobede puštena pogrešna himna, a u čast košarkašica na jarbol podignuta zastava koja nije zvanično obeležje Republike Srbije (zbog čega je predsednik KSS Dragan Đilas žestoko kritikovao organizatore) naši sportisti uspevaju da se izdignu iznad svega i da i dalje pobeđuju i ponosno pevaju „Bože pravde“.

U zemlji sporta uspesi sustižu jedan drugi pa smo tako skoro zaboravili na naše zlatne fudbalske „orliće“ koji su pre samo nedelju dana postali prvaci sveta i tako preneli pobednički pelcer svim ostalim našim selekcijama.

Sve navedeno, ali i ono što nas tek očekuje, navodi nas na logičan zaključak da od srpskih sportista možemo mnogo da očekujemo na predstojećim Olimpijskim igrama jer ako ostvaruju ovakve rezultate u predolimpijskoj godini šta će tek raditi narednog leta.

Naravno da nismo zaboravili atletičare, plivače, strelce, tekvondoiste, rvače, rukometaše, tenisere i sve ostale koji nam donose toliko radosti u ova sumorna vremena i sigurni smo da će nam i oni dati još mnogo razloga za slavlje pa makar se svakog ponedeljka okupljali ispred Belog dvora da proslavljamo velike pobede. I da ne zaboravim, vidimo se u ponedeljak uveče ispred Skupštine grada Beograda, dočekujemo košarkašice i vaterpoliste.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter