0
Ostali sportovi

UDOVIČIĆ UGOSTIO TROFEJNE KAJAKAŠE: Pokazali su kako se bori za svoju zemlju, nadamo se novim uspesima

Objavljeno: 05.05.15 u 15:32

Ministar omladine i sporta (MOS) Vanja Udovičić primio je danas srpske kajakaše i poručio da su osvajanjem rekordnih sedam medalja na Evropskom prvenstvu u Češkoj na pravi način predstavljali zemlju.

Srbija je na šampionatu u Račicama osvojila jednu zlatnu i srebrnu i pet bronzanih medalja.

– Prvi put imam priliku da se obratim ljudima, koje veoma cenim. Ministarstvo omladine i sporta je prepoznalo rad srpskih kajakaša i ima bar jedan odsto zasluga za ove uspehe. Čestitam im na vrhunskim rezultatima, ali i zbog toga što su predstavljali Srbiju, sport i sebe na pravi način, rekao je Udovičić na prijemu u Palati Srbija, prenosi agencija Tanjug.

On je istakao da je pred srpskim kajakašima još veća odgovornost, jer ih naredne godine očekuju Olimpijske igre u Riju.

– Bilo bi nezahvalno očekivati još više medelja nego na Evrospkom prvenstvu, ali nadamo se novim uspesima. Pokazali su kako se bori za svoju zemlju, a bilo mi je puno srce kada sam čuo da se posle takmičenja u Češkoj za kajak prijavilo da trenira 200 novih klinaca, rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, ministarstvo omladine i sporta će nastaviti da ulaže u srpski kajak.

– Radićemo na izgradnji Centra za edukaciju i trening, najbitnije je da se održi kontinuitet, zaključio je Udvoičić.

Sportski direktor kajakaškog saveza Srbije Miodrag Aleksić zahvalio je MOS na podršci i izdvojenoj pomoći.

– Na Olimpijskim igrama u Pekingu nismo imali učesnika i srpski kajak je bio u krizi. Od tada su bile velike promene u savezu, posle čega smo imali bolje rezultate, što se poklopilo sa mandatom ministra Udovičiha, koji nam je puni pomogao. Visoki rezultati su dostižni ako imate veliku želju i dobru organizaciju, poručio je Aleksić.

Reprezentativka Srbije Nikolina Moldovan, koja ja na EP osvojila dve bronzane medalje, poklonila je ministru Udovičiću majicu sa potpisima svih kajkaša.

– Zahvaljujem se ministarstvu na podršci koja nam mnogo znači, iz godine u godinu zajedno smo sve bolji i svi smo dobar tim. Ostvarili smo najusepšniji rezultat u istoriji srpskog kajaka, svi smo u dobroj formi i nadam se da ćemo imati mnogo finala na Igrama u Riju, rekla je Molodovan.

Medalje na prvenstvu u Češkoj osvojili su Marko Dragosavljević (zlato), Nebojša Grujić i Marko Novaković (srebro), dvosed Milica Starović – Dalma Benedek Ružičić (dve bronze), kao i Nikolina Moldovan u jednosedu i dvosedu sa sestrom Oliverom, a još jednu bronzu osvojio je i Dejan Pajić.

Vicešampioni Evrope u kajaku Marko Novaković i Nebojša Grujić poručili su danas da su srećni zbog istorijskog uspeha reprezentacije Srbije i osvajanja sedam medalja, ali najavili da će to biti dodatni podstrek da beleže još bolje rezultate.

Novaković i Grujić su do srebrne medalje u češkim Račicama došli u disciplini K-2 na 200 metara, iza Nemaca Ronalda Rauha i Toma Libšera.

– Srećan sam zbog medalje, iako smo poklonili Nemcima prvo mesto. Vodili smo celu trku i izgubili posle moje greške u foto finišu. Ipak, ne žalim za tim, jer je i drugo mesto uspeh, rekao je Novaković Tanjugu na koktelu koji je Kajakaški savez Srbije priredio na Adi Ciganliji.

On se zahvalio ministarstvu omladine i sporta i Olimpijskom komitetu Srbije na pruženoj podršci.

– Kako je bilo pre par godina, sada je odlično. Da mi je neko tada rekao da ćemo imati ovoliko uspeha, ne znam da li bih mu veroveo. Lep je osećaj biti na pobedničkom postolju, rekao je Novaković.

Grujić i Novaković će priliku da se revanširaju nemačkom dvosedu imati narednog vikenda na Svetskom kupu u Duizburgu.

– Veliki je uspeh kako pojedinačno, tako i saveza. Osvojiti medelju na prvenstvu Evrope znači mnogo, to je odraz rada celog tima. Drago mi je što smo doprineli poboljšanju kvaliteta kajaka u Srbiji i što će se od nas očekivati medalje na Svetskim prvenstvima i Olimpisjkim igrama, rekao je Grujić.

Grujić je dodao da očekuje medalju naredne godine i na Igrama u Riju, najavivši napad na zlato.

– Idemo sa dosta samopouzdanja, nadam se da se ništa neće menjati. Želimo zlato, ali ne bih se bunio da osvojimo srebro ili bronzu. Olimpijske igre su kruna svakog sportiste zbog čega smo se svi odricali, rekao je Grujić i istakao da mu je drago što se posle uspeha u Češkoj veliki broj mladih prjavilo da trenira kajak.

Na šampionatu Evrope u Češkoj zlatnu medalju u olimpijskoj disciplini k-1 na200 metara odbranio je srpski kajakaš Marko Dragosavljević.

– Uložili smo mnogo truda, dosta stvari se poklopilo. Već sam jednom bio prvak Evrope, ali osećaj je ponovo sjajan. Država je prepoznala naš veliki rad i finansirala pripreme, rekao je Dragosavljević.

Srbija je na EP u Češkoj osvojila rekordnih sedam medalja, a pored Novakovića, Grujića i Dragosavljevića na pobedničko postolje peli su se dvosed Milica Starović – Dalma Benedek Ružičić (dve bronze), Nikolina Moldovan u jednosedu i dvosedu sa sestrom Oliverom i Dejan Pajić (bronza).

hotsport.rs/tanjug.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter