in ,

ŽELITE LI NOVE IZAZOVE? Stavite paraglajding na listu – ovo je prva lekcija za Vas! (FOTO) (VIDEO)

Redakcija HotSporta, u svojoj rubrici Rekreativo posvetiće pažnju i manje popularizovanim sportovima koji bi definitivno mogli da budu interesantni ljudima željnih novih izazova. Jedan od njih jeste i paraglajding, a naš stručni dopisnik definitivno je prava osoba koja na najbolji mogući način može da dočara lepotu ovog sporta – Predrag Dudić – tim lider našeg nacionalnog tima sa nedavnog Svetskog prvenstva u Kolumbiji, sa kojeg je za naše čitaoce poslao i sjajnu video reportažu.

U narednim danima, HotSport će za svoje čitaoce objaviti nekoliko lekcija, sve poželjne stvari koje je potrebno da saznate pre nego što odlučite da se oprobate u ovom zanimljivom sportu. Ukoliko imate avanturistički duh, volite nove izazove, želite da na razne načine pobedite sebe i dozvolite sebi samima da otkrijete nešto novo, onda je paraglajding nešto što mora da se nađe na Vašoj listi.
Stručni gost naše redakcije, Predrag Dudić je dvostruki državni prvak, pobednik Lige Srbije, nekoliko međunarodnih takmičenja, dugogodišnji reprezentativac, i kao što smo pomenuli, tim lider nacionalne selekcije na nedavnom Svetskom prvenstvu u Kolumbiji.

Prvi deo priče našeg stručnog dopisnika Predraga Dudića:

Da li želite da letite baš kao ptica? 

Paraglajding 1

Onda probajte paraglajding. Paraglajding je najmlađi vazduhoplovni sport. Nastao je 80-tih u francuskim Alpima. Prva namena je bila spuštanje alpinista sa osvojenih vrhova. Prvi paraglajderi su improvizovani od padobrana. Međutim ubrzo su se „glajderi“ razvijali, tako da su danas moćne jedrilice (letilice). Paraglajding je najjeftiniji vid letenja, a ujedno i najrealniji. To potvrđuju stari vazduhoplovci, koji su tokom karijere leteli na mnogim vrstama letilica. Taj osećaj strujanja vetra, mogućnost da priđete mestima gde ljudska noga nikada nije kročila, na bukvalno 2m, daje paraglajdingu posebnu draž (litice, vodopadi, glečeri…).

Paraglajding 2

Paraglajderom možete preleteti nekoliko stotina kilometara. To se postiže uz pomoć termalnih strujanja, baš kao i ptice (kada vidite ptice da se vrte u krug, one koriste termalne struje da povećaju visinu). Svetski rekord je 503km napravljen u Južnoj Africi. To je nemoguće postići u Srbiji zbog vremenskih uslova. Državni rekord Srbije je 186 km i drži ga Željko Ovuka, letom od Vršca do Niša.

Kako najlakše osetiti paraglajding?

Najlakši način da osetite čari paraglajdinga jeste da kontaktirate nekog od naših poznatih paraglajderista i oprobate tandem let sa profesionalcima. Sa njima ćete se osetiti kao ptica. Takav osećaj nikada u životu niste osetili, ni približno. Kontakte možete naći veoma lako putem interneta. Da li želite da dozivite taj osećaj… odlučite sami!

Pogledajte ove sjajne kadrove i lepotu koju možete da osetite ukoliko odlučite da se oprobate u paraglajdingu:

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

ODBOJKA: Teška grupa za Srbiju na EP

NIJE SVE TAKO SIVO: Barsa MOŽE da kupuje igrače