0
Evrokupovi

NA DANAŠNJI DAN: Prošlo je 57 godina od odlaska ‘Bezbijevih beba’ među legende (VIDEO)

Objavljeno: 06.02.15 u 14:33

Ekspedicija Mančester Junajteda vraćala se iz Beograda sa utakmice Kupa šampiona protiv Crvene zvezde, kada se avion srušio u blizini Minhena i sa sobom u legendu odneo 23 člana jedne od najboljih generacija kluba iz Engleske.

Minhenska tragedija večno će ostati upamćena kako među pristalicama Mančestera, tako i među navijačima Crvene zvezde. Legendarna generacija Bobija Čarltona, Dankana Edvardsa i ostalih čarobnjaka na terenu otišla je u večnu legendu. Ser Bobi Čarlton je bio jedan od preživelih, ali 23 člana tima nije preživelo loše uzletanje aviona sa minhenskog aerodroma.

Naime, avion je na putu ka Engleskoj morao da sleti u Minhen zbog goriva. Vreme je bilo veoma snežno. Kada je ponovo bio spreman za poletanje iz dva pokušaja letelica nije uspela da se vine u nebo. Pilot nije odustajao, pokušao je i treči put, koji je bio tragičan. Avion je krilima zakačio okolno drveće i zgradu i pao. Kako je posle objavljeno, glavni uzrok nesreće bio je led na krilima letelice.

Kapetan Džejm Tejn je bio jedan od najboljih britanskih pilota. Pored  Dankana Edvardsa, u Mančester se nisu vratili Džef Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark Džouns, Dejvid Peg, Tomi Tejlor i Liam Vilan. Osam novinara koji su pratili meč Crvene zvezde i Mančestera takođe je poginulo.

Tadašnji Mančesterov menadžer Met Bezbi dugo posle toga borio se za život, ali je i on preminuo. Po njemu je ova generacija i dobila naziv ‘Bezbijeve bebe’.

Ako je to iole važno, utakmica u Beogradu bila je spektakularna o čemu najbolje svedoči krajnji rezultat – 3:3.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter