0
Ostali sportovi

KAJAKAŠI NAJAVLJUJU NOVE USPEHE: Norme za Rio su prioritet, doći će i medalje

Objavljeno: 22.01.15 u 13:28

Kajakaši su iz godine u godinu sve uspešnjiji, a prošla sezona bila je istorijska. Osvojeno je 26 medalja na svetskim i evropskim prvenstvima i velikim takmičenjima u seniorskim, mlađe seniorskim i juniorskim uzrastima. Reprezentacija je trenutno na polovini priprema za novu sezonu, u predolimpijskoj godini u kojoj treba potvrditi i nadmašiti stare uspehe.

Predsednik Saveza Mirko Nišović ima mnogo razloga za zadovoljstvo.

– Velika ulaganja MOS i OKS su urodila plodom. Osim 26 medalja sa velikih takmičenja, posle 16 godina osvojili smo medalju na SP u olimpijskom programu, tačnije četiri odličja u olimpijskom i jedno u neolimpijskom. Sada sa nestrpljenjem čekamo SP u Milanu (19.-23. avgust) da se pokažemo u najboljem svetlu, voleo bih da se prošlogodišnji uspeh ponovi i da još uzmemo što više olimpijskih normi. U Londonu smo imali 12 takmičara, a sada možemo da idemo i na medalje. Neka uzmemo bar jednu, po mogućstvu zlatnu, ili od svake po jednu da kompletiramo kolekciju – kaže Nišović i dodaje:

– Budžetom smo prezadovoljni, domaćinski i racionalno ćemo se odnositi prema njemu, a pokušaćemo i da sami nešto obezbedimo, da se neometano pripremamo za Milano. Tamo ćemo se, uz pomoć struke, radovati kao i u Moskvi. Teže je braniti nego osvajati, ali nadamo se velikom broju medalja. U ostalom, čuče se – reče Nišović.

Svetski šampioni u k-2 200 Nebojša Grujić i Marko Novaković će u Milanu braniti titulu i juriti normu za Rio.

– Najvažnije takmičenje u sezoni je SP i da se na njemu plasiramo među prvih šest čamaca i izborimo normu. Biće teško, ali dobro radimo, sve teče po planu. U nedelju se putuje u Antaliju na pripreme, sprinteri kreću nešto kasnije, za destetak dana. Osim norme, očekujem još dosta zlatnih medalja – rekao je Grujić.

I Novaković je imao šta da doda.

– Zahvaljujem MOS-u što je uvek tu za nas. Nadamo se da ćemo da opravdamo to i ostvarimo nove uspehe, kao i da će dolaziti mladi takmičari, da možemo i njih nešto da naučimo.

Najmlađi takmičar Srbije je i najmlađi prvak Evrope, Marko Dragosavljević je pred velikim izazovom.

– Biće mi teško da ponovim rezultat iz prošle sezone. Ove je konkurencija još veća, svi 200-metraši imaju cilj da izbore tu disciplinu na regati. Težak zadatak je predamnom, ali dobro radim i nadam se da ću da ponovim uspeh. Prioritet je norma za Rio, da budem među osam, a tamo kako bude – kaže Dragosavljević.

Državni sekretar za sport u Ministarstvu omladine i sporta Predrag Peruničić zadovoljan je činjenicom da se u odnosu na period od pre dve godine, kada je bilo dosta medalja u neolimpijskim disciplinama, situacija promenila.

– Na dobrom smo putu, nadamo se da ćemo imati 12 takmičara u Riju i očekujem da će doneti više od tri medalje, koliko spominje Nišović. Bila bi to kruna Saveza, pa Mirko onda može i da da ostavku – našalio se Peruničić i nastavio:

– Mali sportovi poput kajaka su se proširili. Očekujem norme za OI, pa onda i ne moraju da budu svetski i evropski prvaci ove godine, i da tamo budu najuspešnija ekipa. Momci i devojke su sada uzori drugima, a znače im i nacionalna priznanja.

Prave se kajakaški centri širom Srbije, a o tome je nešto više govorio sportski direktor Miroslav Aleksić.

– Želeli smo da iskoristimo dobre rezultate i da još više popularizujemo naš sport. Otvaraju se novi klubovi, jačaju postojeći, prave se kajakaški centri. Nekoliko opština je izrazilo želju da otvori klubove, spomenuću Vršac i Kostolac, koji može da bude dobra baza. Tu je i Kanjiža. Imamo odlične naše trenere, koji su na Svetskom prvenstvu u Moskvi po rezultatima muške selekcije bili uspešniji od mađarskih, koji su nam uvek bili uzori.

Prvo veliko takmičenje u ovoj godini je Evropsko prvenstvo u Češkoj, u Račicama (1.-3. maj), najvažnije SP u Milanu (19.-23. avgust). Između ta dva takmičenja je Svetski kup u Danskoj i Evropske Olimpijske igre u Bakuuu.

– Prvi i najvažniji cilj su olimpijske norme, do kojih je jako teško doći. Racimo, dvosedi na na 200 i 100o metara imaju samo šest čamaca koji idu direktno na OI. Nije lako izboriti mesto. Drugi cilj je što više medalja i da ova godina bude uvertira za Rio i olimpijske medalje, prve za samostalnu Srbiju. U Pekingu nismo imali predstavnike, u Londonu 12, što je tada bio ogroman uspeh. Imali smo finala i dobre trke, ali nismo bili spremni za medalje. Sad jesmo.

Koji će takmičari prdstavljati Srbiju na velikim takmičenjima biće poznato posle kontrolnih merenja 10. i 11. aprila (za EP i EOI), odnosno poslednje nedelje juna (za SP).

– Kajak je jedini sport u Srbiji koji ima ovakvu konkurenciju. Recimo u dvosedu na 200 metara imamo svetske prvake i evropskog šampiona, na 1000 imamo još više kandidata, a samo jedan čamac ide na velika takmičenja, Slatke su to muke i to pokazuje koliko smo omasovili kajak. Pazimo na sve, zato imamo izborni sistem, da sve bude fer i sportski i da najbolji predstavljaju Srbiju –  zaključio je Aleksić.

Misli se na sve, a to pokazuju i rezultati. O kajaku i kajakašima se sve više priča. I tek će se pričati.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter