0
Evrokup

FOTO: STARSPORT

Nižnji poslao Zvezdu na Ritas (FOTO)

Objavljeno: 19.02.14 u 21:10

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su od Nižnjeg Novgoroda u meču 6. kola Last32 faze Evrokupa sa 74:78 (16:23, 25:17, 17:15, 16:23) posle čega je postalo jasno da će osvajač Kupa Radivoja koraća u osmini finala igrati protiv Lijetuvos Ritasa kojeg je ove sezone već savladao oba puta u grupnoj fazi Evrolige.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Čini se kao da je Zvezda birala rivala pošto je Radonjić povukao nekoliko čudnih poteza u poslednjoj deonici kada je dozvolila oslabljenoj ekipi iz Rusije da napravi preokret. U domaćem timu bolji od ostalih bili su Amerikanci Čarls Dženkins sa 25 i Demarkus Nelson sa 19 poena. Na drugoj strani Antonov, koji je i doneo pobedu Nižnjem, je bio najefikasniji sa 20 poena, a Ročesti je dodao 14.

Ono što nije dobro za crveno-bele je što su pred nedeljni večiti derbi u ABA ligi vezali dva poraza pošto ih je posle Cedevite savladao i Nižnji. Na kraju Rusi su zaueli prvo mesto u grupi L i u osmini finala će igrati protiv Bešiktaša ili Saragose, dok Zvezdu očekuje novi dvoboj sa Litvancima.

Tok meča:

4/4 – Zanimljiv potez Dejana Radonjića koji je na sedam minuta pre kraja pri nerešenom rezultatu u igru prvi put uveo Nikolu Rebića, a na terenu se nalazi i Tejić. Takođe je interesantno da Ivan Radenović od početka utakmice odnosno uvodna četiri minuta više nije ulazio u igru. Čini se kao da Zvezda ide na poraz kako bi izbegla Bešiktaš i Saragosu odnosno za protivnika imala Lijetuvos Ritas. Ipak, šest minuta pre kraja na teren se vraćaju Nelson i Dženkins koji će pokušati da podignu nivo igre u napadu. Za 4:17 minuta u poslednjoj deonici Zvezda je postigla jedan poen. Posle dve kontre, najpre Dženkinsa, a potom i Nelsona Zvezda na nešto više od tri minuta pre kraja meča ponovo vodi (66:64).

Crnogorski reprezentativac Tejlor Ročesti trojkom na 2:10 do kraja vraća predsnot Rusima (68:69), a na drugoj strani tejić ne pogađa za tri poena, ali zato već u sledećem napadu Dženkins pogađa dvojku (70:69). Usledila je mini serija Nižnjeg od četiri vezana poena pa Rusi na 38 sekundi do kraja vode sa 70:73. Na 17,5 sekundi pre kraja Dženkins pogađa oba slobodna bacanja i uvodi meč u penal završnicu. Ročesti pogađa jedno bacanje, na drugoj strani Dženkins polaganje za 74:74, da bi pobednika odlučio Antonov šutem sa poludistance na sekund pre kraja.

3/4 – I drugo poluvreme su bolje otvorili gosti koji su serijom 11:4 ponovo došli do osetnije prednosti od šest poena (45:51). Mini serijom od šest uzastopnih poena uz još jednu trojku Dženkinsa Zvezda je došla do izjednačenja u 27. minutu (51:51). Trojkom Marka simonovića u poslednjoj sekundi treće četvrtine Zvezda je došla i do najveće prednosti na meču (58:55) pa u poslednju deonicu i borbu za prvo mesto u grupi L ulazi sa +3.

Nakon prvog poluvremena Crvena zvezda ima minimalnu prednost od 41:40, najefikasniji je bio dženkins koji je svih 11 poena postigao u drugoj četvrtini, a po devet su dodali Nelson i Marjanović. Na drugoj strani Panin, Antonov i Brezec su postigli po devet poena. U drugom periodu crveno-beli su postigli tri trojke iz sedam pokušaja što je na kraju i donelo prevagu. S obzirom da je Lijetuvos Ritas u Viljnusu minimalno savladao ekipu Cedevite protivnik Crvene zvezde u slučaju pobede biće Bešiktaš (ako pobedi ili izgubi sa manje od sedam razlike) ili Saragosa ukoliko savlada Turke sa više od sedam poena. Ukoliko Nižnji trijumfuje u Pioniru crveno-beli bi u osmini finala igrali protiv Lijetuvos Ritasa.

2/4 – Crveno-beli su već u četvrtom minutu drugog perioda izašli iz bonusa nakon što je Rašku Katiću dosuđen faul u napadu nad Primožem Brezecom. Usledile su i male čarke između srpskog i slovenačkog centra, a da sukob ne eskalira u nešto više pobrinule su se sudije. Zvezda je u 15. minutu prišla na samo dva poena zaostatka (25:27) prvom trojkom koju je posle dve duge dvojke postigao Čarlsa Dženkinsa. Posle dobre odbrane u narednom napadu Katić pogađa oba penala za drugo izjednačenje na meču. Prednost na stranu domaćeg tima u 17. minutu vratio je Demarkus Nelson svojom prvom trojkom (33:31).

1/4 – Daleko bolje na iznenađenje mnogih meč je otvorila ekipa iz Rusije koja je na nešto više od sedam minuta igre prv
a došla do nešto osetnije prednosti od pet poena (12:17). Crvena zvezda nikako ne uspeva da pronađe svoju igru u napadu, čak 10 od 16 poena postigla je sa penala, bez ijedne trojke uz samo jedan šut iza linije za tri poena. Na drugoj strani najefikasniji su Panin i Brezec sa po sedam poena. Nakon prvog perioda Rusi imaju prednost od 23:16.

19.15h – Neposredno pred početak utakmice atmosferu u hali podgrejala je plesna grupa od šest igračica koje su bile obučene samo u dresove Crvene zvezde

19.05h – Na desetak minuta pre početka meča Pionir se prilično popunio pa trenutno ima samo par stotina slobodnih mesta.

18.40h – Nešto više od pola sata pre početka utakmice u hali Pionir ima oko 1.000 gledalaca što je jasan znak da će večeras biti dosta slobodnih mesta na meču između Zvezde i nižnjeg koji odlučuje o prvom mestu u grupi L Last32 faze Evrokupa.

Rusi su u Beograd stigli bez udarnog tandema Amerikanaca Luka Bebita i Diona Tompsona koji su u prvom meču bili najzapaženiji akteri, prvi kao strelac, a drugi kao skakač. Pored njih dvojice nema ni Pola Brendona, a od stranaca tu su samo Amerikanac sa srnogorskim pasošem Tejlor Ročesti i Slovenac Primož Brezec. Što se tiče domaćeg tima nema nikakvih izmena u odnosu na prethodne mečeve ove faze takmičenja.

Košarkaši Crvene zvezde večeras u beogradskoj hali Pionir sa početkom od 19.15 časova u meču 6. Kola Last32 faze Evrokupa dočekuju rusku ekipu Nižnji Novgorod u direktnom duelu za prvo mesto u grupi L i prednost domaćeg terena u revanš meču osmine finala ovog takmičenja.

Naime, oba tima su se već plasirala u narednu rundu pošto imaju učinak od po četiri pobede i jednog poraza, ali će današnji meč odlučiti o tome ko će sa koje pozicije u osminu finala. S obzirom da je situacija u grupi P iz koje će Zvezda i Nižnji dobiti rivale prilično zamršena i dalje nije poznato protiv koga bi igrali, ali će pobednik imati tu prednost da revanš igra pred svojim navijačima.

Što se tiče samog meča on za Zvezdu dolazi u prilično nezgodnom momentu odnosno posle gostovanja u Bilbau i Zagrebu, gde je su izabranici Dejana Radonjića imali polovičan učinak, ali što je daleko važnije dolazi pred nedeljni derbi protiv Partizana u ABA ligi. Crveno-beli osim duže povređenog Luke Mitrovića u ovaj meč ulaze u kompletnom sastavu i imaće veliki motiv da se revaširaju Rusima za jedini poraz koji su doživeli u ovoj fazi takmičenja.

„Spremamo se za ovu utakmicu sa jasnim idejama i motivacijom da zabeležimo pobedu. Samo razmišljamo o narednom protivniku iz Rusije, a velika nam je želja da ovaj deo takmičenja u Evrokupu završimo trijumfalno. Činjenica je da nam je Nižnji Novgorod dužnik iz prvog dela, ali naša najveća motivacija je što ćemo ponovo istrčati pred našu publiku. Ne razmišljamo o revanšu, već samo o dobroj igri“ – rekao je u najavi ovog meča Dejan Radonjić, trener Crvene zvezde.

Za razliku od prvog meča Nižnji je oslabljen za Luka Bebita koji je otišao u Ameriku pošto je pronašao NBA angažman (Nju Orleans) i koji je bio nerešiva enigma za crveno-bele u toj utakmici, ali i za drugog Amerikanca Pola Brendona koji je takođe napustio tim Zorana Lukića.

Priliku za plasman u osminu finala Evrokupa ima i kragujevački Radnički koji večeras gostuje Albi. Računica je jasna, ekipi Miroslava Nikolića je neophodna pobeda kako bi se našla među 16 najboljih timova u ovom takmičenju pošto će u suprtonom u eliminacionu fazu ići pobednik duela između Strazbura i Himika. Meč u Berlinu počinje u 20 časova.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter