Žoze Murinjo je postao jedan od najcenjenijih ljudi u istoriji Čelsija jer je doneo šampionski mentalitet u klub, uz pomoć “producenta” Romana Abramoviča. “Posebni” je u klub doveo desetine igrača, sa mnogima se proslavio, ali je imao i nekoliko promašaja.

Jose Mourinho

Ovo je lista Murinjovih 5, za sada, najvećih transfer promašaja u Čelsiju. Da krenemo:


5. Asijer Del Orno

Španac Asijer Del Orno došao je u Čelsi za skoro 10 miliona evra a Murinjova namera bila je da pokrije poziciju levog beka. Sve što je Del Orno pokrio bilo je ispadanje Čelsija od Barse u Ligi šampiona, kojem je “kumovao” tako što je dobiocrveni karton na “Stamford Bridžu”. Ukupno je odigrao jednu sezonu za Čelsi.

Del Orno

4. Mateja Kežman

Nažalost tu je i “naše gore list” Mateja Kežman. Srpski napadač nije bio previše skup, plaćen je 5 miliona funti a došao je iz PSV-a u kojem je cepao mreže gotovo na dnevnoj bazi. Međutim, naizgled potpuno opravdan transfer pokazao se kao promašaj, Kežman je imao svoju šansu ali na čak 41 nastupu upisao je svega 7 golova, premalo za klasičnog napadača.

Soccer - UEFA Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Barcelona - Stamford Bridge

3. Tijago

Tijago je jedan od trojice Portugalaca koje je Murinjo odmah po dolasku u Čelsi doveo u svoju četu. Plaćen je čak 12 miliona funti, samo jednu sezonu kasnije prodat je za 7 miliona funti, ne ostavivši nikakav trag.

Tijago Mendeš

2. Šon Rajt Filips

Jedan od najbržih igrača u istoriji Engleske trebalo je da zablista na desnom krilu Čelsija, plaćen je čak 21 milion funti da bi došao iz Mančester Sitija i za tri sezone koliko je proveo u klubu, prodat je za 8 miliona funti, natrag u Siti. Čist gubitak od 13 miliona plus plate i provizije.

Šon Rajt Filips

1. Andrej Ševčenko

Jedan od najboljih špiceva svih vremena upropastio je svoju karijeru u Čelsiju. Plaćen je, tada za Čelsi rekordnih, 30 miliona funti, u trenutku kada je bio jedan od vodećih svetski napadača a postigao je svega 9 (slovima devet) golova na 48 mečeva u Premijer ligi. Pre toga je postigao 127 golova na 226 mečeva za Milan. Podatak koji govori dovoljno.

Ševčenko

Da li biste dodali još nekoga na ovu listu?

U okviru Hotsport specijala pogledajte još:

10 igrača Barselone sa najvećim otkupnim klauzulama

10 najboljih stadiona koji će tek biti izgrađeni

10 stadiona sa neverovatnim pejzažima oko sebe

10 najskupljih zimskih transfera u istoriji

10 najboljih transfera u istoriji Premijer lige

hotsport.rs