0
Ostali sportovi

FOTO:STARSPORT

Srbija slavi Darka Stanića – tesna pobeda nad Poljacima!

Objavljeno: 13.01.14 u 19:25

Rukometaši Srbije pobedili su ekipu Poljske rezultatom 20:19 (13:9) u prvom meču na Evropskom prvenstvu.

FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Srbija je na poluvremenu imala četiri gola prednosti, ali su Poljaci na startu drugog napravili seriju od 6:0. Najbolji pojedinac bio je naš golman Darko Stanić, koji je odbranio polovinu udaraca poljskih igrača, tačnije zabeležio 17 intervencija.

Najefikasniji su bili Zelenović, Stojković i Vujin sa po tri gola, dok je kod Poljaka Jurkevič postigao pet pogodaka.

U drugom kolu, u sredu od 18 sati, Srbija se sastaje sa Rusijom.

Iz minuta u minut:

Naši su bolje otvorili meč i došli do berzog vođstva od 2:0 golovima Ničkevića i Manojlovića, da bi Poljaci prvi put pogodili u svom trećem napadu za 2:1. Posle neuspešnog napada naših, Čapkovski izjednačuje rezultat.

Prednost našima vratio je Nenadić sa sedam metara, ali je ubrzo Jurkivič izjednačio na 3:3. Posle nova dva uspešna napada na obe strane, Srbija uspeva da se odlepi na dva gola preko  Ilića i Vujina.

U narednim minutima, srpski rukometaši uspeli su da zadrže dva gola prednosti (8:6), sačuvali su svoju mrežu sa igračem manje, a na drugoj strani Vujin je bio zamalo neprecizan da povisi vođstvo. Nakon kontre u sledećem napadu, Nikčević je izašao sam na poljskog golmana, ali je promašio i drugi zicer deset minuta pre odlaska na odmor.

Poljaci su uspeli da smanje rezultat, posle nekoliko odličnih odbrana Stanića, a posle četiri minuta bez datog gola, Zelenović pogađa za 9:7. Srbija u narednom napadu uspeva da iskoristi igrača više i debitantskim golom Nemanje Ilića na Evropskim prvenstvima, dolazi do tri gola prednosti – 10:7.

Naredna dva napada Srbija koristi preko Nemanje Ilića preko krila i bravurom Stojkovića, ali seriju naših Poljaci prekidaju i smanjuju na 12:8. Do odlaska na odmor, pogodak postiže Momir Ilić, ali i Poljaci uspevaju da savladaju još jednom Stanića za konačnih 13:9.

Početak drugog dela igre nije pošao po želji Srbije, pošto su Poljaci vezali četiri gola do 34. minuta i izjednačili na 13:13, pa je naš selektor morao da zatraži tajmaut.

Naši nikako nisu mogli da se probude, u dva navrata imali su igrača manje, pošto su isključenja zaradili Manojlović i Stojković, što Poljaci koriste i da povedu sa dva gola prednosti – 13:15. 

Seriju bez datog gola prekinuo je Zelenović posle osam minuta igre u nastavku za 14:15. Ipak, u narednim minutima, Srbija uspeva da se konsoliduje i preko Zelenovića u 42. minutu dolazi do izjednačenja – 16:16. 

U sledećem napadu, Momir Rnić posle dužeg vremena sjajnim golom sa devet metara posle dužeg vremena vraća prednost našima – 17:16, da bi minut kasnije, Srbija imala već dva gola prednosti golom Stojkovića.

Naredni minuti nisu doneli promenu rezultata, Poljaci su promašili sedmerac, dok su napravili nekoliko neshvatljivih grešaka u napadu. To su protivnici iskoristili i sa igračem više smanjili na 18:17, sedam minuta pre kraja.

U tim trenucima, Srbiju je čuvao neverovatni Stanić koji je vezao nekoliko čudesnih odbrana i time pomogao našoj selekciji da zadrži prednost od dva gola – 19:17. 

Posle još jednog promašenog sedmerca, Poljaci konačno uspevaju da iskoriste najstrožu kaznu, ali je već u sledećem napadu Vujin na isti način vratio dva gola prednosti – 20:18. 

Minut pre kraja, Stanić je savladan za 20:19 i uzbudljivu završnicu. Nakon tajmauta Vladana Matića, nad Nikčevićem je napravljen sedmerac, ali Šmaug brani uz mnogo sreće. Ipak, na drugoj strani, Stanić u poslednjem napadu beleži još dve intervencije za veliku pobedu.

Iako su Poljaci veoma neugodan protivnik, Matić smatra da nisu nepobedivi, ističući da je optimista i da ima poverenje u nacionalni tim.

„Igrači su sazreli i svesni su svega što ih čeka. Selekcija Poljske je dosta jaka, oni mnogo ulažu u rukomet, većina reprezentativaca igra u zemlji i to ih čini izuzetno ozbiljnom ekipom. Doveli su i trenera iz Nemačke, tako da sve to ukazuje da idu na najviši plasman. Međutim, i mi smo takođe dobri, verujem u moje momke i po ko zna koji put kazem da sam optimista“, rekao je Matić.

Kapiten Momir Ilić istakao je da jedva čeka početak prvenstva i da se nada prvoj, po njemu ključnoj pobedi nad Poljskom.

„Svesni smo značaja ovog šampionata, jedva čekamo da krene. Sve karte bacamo na meč sa Poljskom i nadam se prvoj pobedi. Ono što nas krasi jeste zajednički duh i vera da možemo mnogo. Reprezentaciju Poljske dobro poznajemo i do sada je rezultat izjednačen, a voleo bih da danas mi povedemo“, kazao je Ilić.

U drugom meču C grupe od 20.15 sati sastaju se Francuska i Rusija.

hotsport.rs/tanjug

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter