3
Evrokup

FOTO: STARSPORT

Zvezda ‘spakovala’ stotku Baskijcima

Objavljeno: 08.01.14 u 21:00

Košarkaši Crvene zvezde zabeležili su prvu pobedu u L grupi Last32 faze Evrokupa pošto su u meču 1.kola deklasirali ekipu Bilbaoa sa 105:87 (28:24, 22:22, 33:21, 22:20).

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Zvezda je od samog početka nametnula svoj ritam u ofanzivi, ali nikako nije uspevala da se značajnije odlepi odnosno kada bi joj to polazilo od ruke Baskijci su se brzo vraćali u igru pa se na poluvreme otišlo sa samo četiri poena prednosti za srpski tim (50:46). Presudnaza pobedu bila je treća deonica koja je pripala timu Dejana Radonjića sa 33:21 odnosno u poslednju deonicu se ušlo sa plud 16 za tim sa Malog Kalemegdana.

Pokušao je trener gostiju zonom da smanji prednost i da eventualno njegov tim uhvati priključak, ali su crveno-beli imali rešenje i za tu vrstu odbrane koju je trojkama razbio kapiten Marko Simonović.

Čak sedam igrača u Zvezdi su imali dvocifren učinak, a najefikasniji je bio Dženkins sa 16 poena. Marjanović je uz 14 poena imao i 12 skokova, Simonović je ubacio 12, Katić i Nelson po 11, a Lazić i Dragićević po 10 poena. Kod gostiju bolji od ostalih bili su Bertans sa 14, Kavaliuskas sa 13 i Lopez sa 12 poena.

Tok meča:

4/4 – U 36. minutu crveno-beli prvi put dolaze i do plus 20 – 97:77 i već tada je počelo veliko slavlje u Pioniru u kojem se okupili 7.100 gledalaca. Do malih čarki došlo je kada je Marko Simonović u igri napucao loptom Mumbrua što ovaj nije mogao da istrpi pa je ušao u verbalni duel sa kapitenom Zvezde. S obzirom da i koš količnik može da bude presudan trener Radonjić sve vreme igra sa najjaćim mogućim timom.

Serijom 7:0 Španci su uspeli koliko toliko da msnjae zaostatak, ali je potom usledila trojka Marka Simonovića za 100. poen domaćeg tima koji je tako prvi put u setoni došaao do trocifrenog broja poena.

3/4 – Serijom 11:2 na početku treće deonice Zvezda je ponovo došla do dvocifrene prednosti, ali i maksimalnog plusa od 13 poena (61:48). Ipak Baskijci se nisu predavali već su uspešno mslo po mslo smanjivali zaostatak pa je na isteku 27. minuta reziltat bio 71:64, ali je već u sledećem napadu Dženkins sa tri poena vratio dvocifrenu prednost Zvezdi.

Od tog momenta usledila je odlična serija Zvezde od 12:3 za maksimalnih plus 16 uoči poslednjih 10 minuta igre (83:67). Pored Marjanovića do dvocifrenog učinka posle 30 minuta igre došli su još Čarls Dženkins koji ima 13 i Branko Lazić sa 10 poena.

2/4 – Serijom 5:0 na startu druge ćettvrtine Zvezda dolazi do maksimalnih plus devet, a već u sledećem napadu prvi put i do dvocifrene prednosti (35:25). Crveno-beli su i dalje odlični u ofanzivnom delu igre, ali u defanzivi nikako ne pronalaze način da zaustave šut za tri poena gostiju koji su do 16. minuta već postigli šest trojki (44:38).

Na veliku pauzu ipak se otišlo sa samo četiri poena prednosti za Zvezdu (50:46) pošto su gosti na svaku seriju domaćeg tima imali adekvatan odgovor, ali svakako bi trrebalo spomenuti i nekoliko čudnih sudijskih odluka. Najefikasniji u Zvezdi je Boban Marjanović sa 11 poena i osam skokova. Na drugoj strani niko ije došao do dvocifrenog učinka, ali ima mnogo igrača sa šest i sedam poena na svom kontu.

1/4 – Do prve osetnije prednosti Zvezda je došla u sedmom minutu kada je rezultat na semaforu glasio 19:12, a koji minut kasnije i 22:15. Ipak, serijom 4:0 Baskijci su se vratili u igru na minut i po pre kraja prvog perioda.

Na prvu pauzu između četvrtina otišlo se sa samo četiri poena prednosti za Zvezdu iako su crveno-beli odigrali odlično u napadu, ali je odbrana malo zakazala. Po šest poena postigli su Šilb i Blažič dok je Marjanović dodao pet.

Uprkos najavama da će na startu takmičenja u Last32 u duelu protiv Bilbao hala Pionir ipak nije dupke puna odnosno ostalo je nekoliko stotina slobodnih mesta. Ipak u međuvremenu su i ta prazna mesta popunjena pa je sada hala popunjena doposlednjeg mesta.

15-ak minuta pred početak utakmice sa razglasa se čuju pesme Baje malog knindže.

Pred sam početak utakmice Delije su razvile stransparent 7.1.1989 Kad sam bio mali znao sam svoj pravac kao i zastavu sa likom jednog od vođa, rano preminulog Branislava Zeljkovića Zelje.

Crvena zvezda današnjom utakmicom protiv baskijskog Bilbaoa otvara svoje učešće u ovosezonskom izdanju Evrokupa u koje se uključila od faze Last32 kao jedna od osam ekipa koje su učešće u Evroligi završile posle prvog dela.

Već na samom startu crveno-beli će imati veoma težak zadatak pošto im u goste dolazi jedan od prošlosezonskih finalista, ali uprkos tome na Malom Kalemegdanu su svesni činjenice da su jedan od glavnih favorita za osvajanje ovog takmičenja pa samim tim i u ovom duelu.

„Grupa u Evrokupu je specifična, biće veoma naporno igrati šest utakmica u kratkom roku. Naš cilj je da prođemo dalje. Bilbao je prošle sezone igrao u finalu Evrokupa i sutra ćemo imati priliku da pružimo navijačima još jednu lepu košarkašku predstavu. Svaki meč nam je bitan, jer nema mnogo prilika za ispravljanje grešaka. Bilbao je loše startovao u španskoj ligi, ali je kasnije pobedama nad Barselonom i Laboralom popravio formu. Igraju dobro i kod kuće i na strani, zato moramo biti skoncentrisani svih 40 minuta ukoliko želimo da pobedimo. Glavni igrači su im Raul Lopez, Rodžer Grimau i Aleks Mumbru, kao i talentovani Pilepić i Bertans“ – rekao je između ostalog trener Crvene zvezde Dejan Radonjić u najavi ovog meča.

Klub je još jednom zamolio svoje navijače da u današnjem meču navijaju fer i sportski pošto bi Crvena zvezda u slučaju da na teren padne bilo kakav predmet mogla da bude rigorozno kažnjena pošto je iscrpla sva moguća upozorenja odnosno blaže sankcije.

U svrhu početka nadmetanja u Evrokupu crveno-beli su napravili i promotivni spot putem kojeg pozivaju navijače da im pomognu u borbi.

hotsport.rs

0
0

3 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter