in , ,

Neko tu laže, Povar tvrdi da nije poredio Đokovića sa Šimunićem

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Izvršni direktor organizacije „Fudbal protiv rasizma u Evropi“ (FARE) Pijara Povar demantovao je da je uplitao najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića u priču o ispadu hrvatskog fudbalskog reprezentativca Josipa Šimunića, piše Tanjug pozivajući se na izjavu koju je ovaj funkcioner dao listu Blic.

Povar je potvrdio da je njegova izjava zagrebačkom Jutarnjem listu, u kojoj je Đokovićeve proslave pobeda nazvao neprimerenim i provokativnim, izvučena iz konteksta i da novinarka koja je radila intervju nije na pravi način prenela šta je rekao.

„Pogrešno sam interpretiran, ni u jednom trenutku nisam izjednačio postupke Šimunića i Đokovića, niti sam želeo da umanjim težinu onoga što je Šimunić uradio. Samo sam odgovorio na pitanje da li je Šimunić bio naivan kao što tvrdi i moj je odgovor bio da nije bitno da li je naivan ili ne, ono što je uradio bilo je pogrešno“, rekao je, između ostalog, čelnik FARE za Blic.

Šimunić je nakon pobede u revanšu baraža za svetsko prvenstvo protiv Islanda (2:0), 19. novembra u Zagrebu, pozdravio navijače na stadionu Maksimir ozloglašenim ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

Povar je podsetio da je na Balkanu „veoma komplikovana situacija“ i da zbog toga bilo koji gest, pesma ili „štagod što se radi u jednoj državi“, može u drugoj da se smatra uvredljivim ili lošim činom.

„Đokovića sam pomenuo u kontekstu da tri prsta mnogi srpski sportisti vide kao simbol uspeha i ponosa, dok u drugoj državi ili u drugom kontekstu on može da se vidi kao zapaljivi gest koji javno ne treba da pokazuje vodeći sportista. Ono što činimo u javnosti predmet je dobre ili loše interpretacije i moramo da budemo oprezni. Ne optužujem Đokovića da je rasista ili ksenofob, već samo kažem da ono što radi ima širi kontekst“, rekao je Povar za beogradski list.

Povar je objasnio da je FARE nevladina organizacija čija mreža delovanja obuhvata 40 država, mahom evropskih, i bori se protiv svih vrsta diskriminacije u fudbalu.

hotsport.rs/tanjug.rs/blic.rs

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

‘Večiti’ načelno za Stankovića na čelu FSS

Čelsi najbliži Matiću