in , ,

Šimunić kažnjen sa 3.000 evra

simunic-olic copy

Zagrebačko državno tužilaštvo podiglo je u četvrtak prekšajni nalog protiv hrvatskog fudbalskog reprezentativca Josipa Šimunića zbog raspirivanja rasne mržnje i kaznilo ga maksimalnom novčanom kaznom od 25.000 kuna (3.250 evra), prenela je agencija Beta.

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu objavilo je u četvrtak da je prekršajni nalog podignut protiv 35-godišnjeg Šimunića na osnovu Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima.

Posle pobede nad Islandom i plasmana Hrvatske na SP, Šimunić je istrčao na teren maksimirskog stadiona i sa službenog razglasa poveo navijanje ustaškim pokličem „za dom“, na šta su mu navijači uzvraćali „spremni“.

Tužilaštvo je navelo da je hrvatski reprezentativac bio svestan da taj uzvik simbolizuje službeni pozdrav za vreme totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske, kao i da predstavlja „manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti, kao i trivijalizaciju žrtava zločina protiv čovečnosti“.

loading...

Šimunić je na kraju skandiranja, koje se ponovilo tri puta, čestitao publici rečima „svaka vam čast“. Tužilaštvo je navelo i da je on tako i uznemiravao ostale učesnike javnog okupljanja,

U izjavi novinarima posle utakmice Šimunić je objasnio da je „to oduvek hteo da napravi“ i da ga nije briga hoće li biti kažnjen.

„Nemam se čega stideti. Igrao sam za svoj dom. Oni kojima ovo smeta mogli bi proučiti istoriju. Ako im smeta ovo što sam napravio, njihov problem“, rekao je tada.

hotsport.rs/beta

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

MotoGP objavio provizornu listu vozača za 2014. godinu

Zvezda furiozna u Subotici