in , ,

Ponovo rat saopštenjima, Partizan odgovorio Zvezdi

grb-Fk-Partizan3-e1362411530574

U vreme predsednikovanja Vladana Lukića Crvenom zvezdom nije bila retkost da klub iz Ljutice Bogdana sa svojim najvećim rivalom Partizanom pored fudbalskog terena „ratuje“ i besmislenim saopštenjima.

Od kada je došlo do promene u upravi crveno-belih prestalo se sa takvom praksom, ali nakon odluke Zajednice Superligaša da suspenduje stadione oba kluba posle incidenata na subotnjem derbiju kao da smo ponovo u „Danu mrmota“ – Zvezda se prva oglašava saopštenjem, a potom Partizan odgovara i to sa priličnim zakašnjenjem.

Saopštenje FK Partizan vam prenosimo u celosti:

Poštovani navijači Partizana, ljubitelji fudbala,

Srpski fudbal je ponovo poslao u svet ružnu sliku o sebi. Kao i mnogo puta do sada posle „večitog derbija“ se ne priča o golovima, igri i igračima, već o incidentima, obračunima navijača na stadionu, ulicama i drumovima Srbije …

Razočarani smo saopštenjem našeg „večitog rivala“. Svaljivanje odgovornosti na navijače jednog kluba, zatvaranje očiju pred očiglednim i dubokim problemima ne vodi njihovom rešavanju, može da bude samo kontraproduktivno.

Ne želimo da polemišemo i licitiramo čiji su navijači bolji ili gori, ali moramo da podsetimo na „večiti derbi“ 08.04.2009. godine kada je na Stadionu Partizana spaljeno i uništeno 1.125 stolica na severnoj tribini, na 18.05. ove godine kada je spaljeno i uništeno 535 stolica, na utakmicu od 26.11.2011. godine kada su na stadionu „Crvene zvezde“ igrači Partizana gađani pirotehničkim sredstvima i u poluvremenu nisu mogli da dođu do svlačionice. Tada se nije adekvatno reagovalo i lančano nasilje se nastavilo. Crna lista incidenata je, na žalost, dugačka. Budimo pošteni jedni prema drugima i priznajmo da je, da su se pravila strogo primenjivala, većina „večitih derbija“ u poslednjih petnaestak godina mogla da bude prekinuta, a neki nisu trebali ni da otpočnu.

Najveće žrtve ovog stanja su fudbalski sport i fudbalski klubovi, pokrenimo zajedničku akciju da onaj ko poseduje moć i sredstva, a to je država i državni organi, likvidira, uz našu pomoć, nasilje na sportskim borilištima. Uvereni smo da i naši sportski rivali iz FK „Crvena zvezda“ dele to mišljenje.

Ne slažemo se sa metodom pritiska na disciplinsku komisiju i takmičarske organe i pozivamo ih da incidente sa poslednjeg „večitog derbija“ sankcionišu u skladu sa propisima. Svako treba da bude svestan svoje odgovornosti i da prihvati zakonski izrečenu kaznu. Naravno, i propise i njihovu primenu u praksi treba menjati, jer trenutno jedino klubovi snose posledice nasilja na sportskim priredbama.

Priključujući se opštoj osudi svih incidenata koji su se dogodili na stadionu „Crvene zvezde“ i van njega, apelujemo na sve, pre svega na državne organe, sportske organizacije i klubove da zajedničkim snagama odstranimo huligane iz sporta.

Beograd, 05.11.2013. godine

FK „Partizan“

hotsport.rs/fkpartizan.rs

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

Kome Murinjo daje najviše šanse za osvajanje Premijer lige?

Stojke ume da se šali i na svoj račun