0
Evroliga

Zvezda izbegla debakl u Tel Avivu (VIDEO)

Objavljeno: 24.10.13 u 21:55

makabi-zvezda
Košarkaši Crvene zvezde doživeli su i drugi evroligaški poraz u grupi D elitnog takmičenja pošto ih je Makabi u punoj Nokija areni do nogu potukao savladavši ih sa 96:82 (21:14, 22:18, 30:24, 23:26) čime je domaći tim došao do prvog trijumfa.

S obzirom da je trener Radonjić koncipirao tim tako da je prva ideja da se primi što manje poena jasno je da Crvena zvezda nema šta da traži u utakmicama u kojoj joj protivnik skoro dođe do „stotke“  što je večeras bio slučaj u Tel Avivu. Svakako bi trebalo istaći i odlično šutersko veče Makabija koji je ubacio 15 trojki iz 28 pokušaja, ali u većini slučajeva to su bili otvoreni šutevi pa iskusnim strelcima okupljenim u šampionu Izraela nije bilo teško da pogađaju.

S obzirom da su početkom četvrte deonice imali čak 24 poena zaostatka i da su prvu trojku pogodili tek početkom treće četvrtine poraz od „samo“ 14 poena razlike mogao bi da se podvede pod kategoriju podnošljivih, ali ponovo je Crvene zvezda bila prilično jalova u napadu sve dok rival nije stekao nedostižnu prednost da bi u samoj završnici, baš kao u meču protiv Lokomotive uspela da ublaži poraz, ali ne i da ozbiljnije ugrozi vođstvo rivala.

Najefikasniji akter meča bio je Boban Marjanović koji je uz 20 poena imao i 13 skokova, a pored njega dvocifreni u Zvezdi bili su Jaka Blažič sa 17, Čarls Dženkins sa 11 i Demarkus Nelson i Ivan Radenović sa po 10 poena, dok je potpuno napadački podbacio Blejk Šilb koji je samo jednom provukao loptu kroz obruč.

U pobedničkom timu čak sedam igrača je imao dvocifren učinak, Smit 17, Ingls 16, Džejms i Skorcijanitis po 13, Blu 11 i Ohajon i Hikman po 10 poena.

Tok meča:

4/4: Šuterski trening domaćeg tima se nastavlja novom trojkom Devina Smita za +21 za Makabi – 77:56. Prednost tima iz Tel Aviva ratse li. raste i ako nastave da pogađaju ovim tempom na kraju će pobediti sa 30 i više razlike, trećom trojkom Smita „ponos Izraela“ dolazi do za sada maksimalnih +24 – 82:58. Iako imaju ogromnu prednost domaći košarkaši pokazuju daleko veću želju u odbrani pa Zvezda tek u četvrtom minutu dolazi do poena iz igre i to posle skoka u napadu Bobana Marjanovića.

Crveno-beli koriste malo opuštanje igrača Dejvida Blata i serijom 6:0, posle ukradenih lopti i kontranapada,  spuštaju na 84:64. Serijom 14:2 srpski tim je uspeo da priđe na „samo“ 12 poena zaostatka na nešto više od dva minuta pre kraja, ali sve nade da bi možda moglo da dođe do velikog preokreta trojkom je odagnao Tajris Rajs podigavši prednost Makabija na +15 – 89:74.

3/4: Drugo poluvreme odličnim zakucavanjem otvorio je Boban Marjanović čime je postao prvi sa dvocifrenim učinkom u Zvezdi. Međutim, Makabi uzvraća serijom od 8:0 (trojke ukupno 8/13)  i odlazi na maksimalnih +17 – 51:34. Već u trećem minutu drugog dela igre Radonjić mora da potroši još jedan pun tajm-aut. Šilb prve poene ubacuje tek u 23. minutu. Džejms je za četiri minuta ubacio 11 poena za Makabi za velikih – 57:38, Usledila je prva trojka Zvezde iz devetog pokušaja, a odmah u sledećem napadu i druga,  strelac obe je bio je Simonović – 57:44.

Sa još dva zakucavanja Marjanović dolazi do učinka od 16 poena i osam skokova, ali na drugoj strani „ponos Izraela“ u psolednjoj sekundi preko Ohajona dolazi do nove trojke – 64:48, da bi istom merom uzvratio Jaka Blažič – 64:51. Jubilarni 10. trojku za Makabi (ukupno 10/16) postigao je Riki Hikman i ponovo je +16 za domaći tim – 67:51. Zvezdi mnogo nedostaju poeni ostalih visokih igrača, izuzimajući Marjanovića, kao i Blejka Šilba koji ima samo dva poena. Sa druge strane odbrana na kojoj insistira Dejan Radonjić je za 30. minuta igre primila preko 70 poena – kraj trećeg perioda 73:56, trojkom u poslednjoj sekundi Rajs je dolio so na ranu Crvene zvezde.

nelson-makabi-zvezda

Zvezda za prvih 20 minuta nije uspela da ubaci nijednu trojku iz šest pokušaja, dok je na drugoj strani Makabi čak šest puta ubacio šut za tri poena i upravo tu je razlika od 11 poena na poluvremu. Najefikasniji u prvom poluvremenu bio je Skorcijanitis sa 10 poena, a po osam su dodali Blu i Ingls. Kod Zvezde Blažič i Marjanović su takođe ubacili po osam poena, s tim što Bobi ima i šest skokova.

2/4: Dženkins i Nelson pogađaju za dva, ali je Blu ubacio još jednu troju pa je rezultat 24:18.Usledila je nesportska Katića nad Skorcijanitisom, posle jakog faula Zvezdinog centra, te Makabi iz tog napada ubacuje još tri poena, ponovo je +9 (27:18). Na dva poena Dženkinsa Ingls je uzvratio trojkom pa domaći tim prvi put ima dvocifrenu prednost (30:20). Šestom timskom, a svojom prvom trojkom Smit podiže na 33:22, dok sa druge strane Zvezda iza linije za tri poena šutira 0/4.

Odlična rola Marjanovića koji je sa osam poena uspeo da prepolovi prenost Makabija koji sada vodi 35:30. Pored toga Bobi je spustio roletnu pod košem crveno-belih gde nema prolaza čak ni za Skorcijanitisa. Usledila je krađa i zakucavanje Čarlsa Dženkinsa pa Zvezda prilazi na samo -3 (35:32). Međutim, serijom 8:0, pre svega poenima iz kontre Makabi na poluvreme ipak odlazi sa dvocifrenom razlikom – 43:32.

marjanovic-makabi-zvezda

1/4: U prvim petorkama nalaze se Makabi: Ohajon, Ingls, Hikman, Džejms i Smit Crvena zvezda: Nelson, Blažič, Šilb, Simonović i Marjanović. Svih šest poena u prva četiri minuta za Crvenu zvezdu postigao je hrabri Jaka Blažič, dok je domaći tim do svojih poena došao šutem za tri poena. Serijom 5:0 Makabi dolazi do prve osetnije prednosti (11:6). Primetna je direktiva Dejana Radonjića da se lopta gura pod koš Bobanu Marjanoviću koji se i ne snalazi baš najbolje, za sada. Već u sedmom minutu Marjanović je skupio dve lične greške pa je umesto njega u igru ušao Raško Katić koji će voditi veliku borbu sa Sofoklisom Skorcijanitisom.

U igri su Dženkins umesto Nelson, Radenović umesto Simonovića i Lazić umesto Blažiča. Velike probleme crveno-belima kako u napadu tako i u odbrani pravi „Big Sofo“. Trojkom Dejvida Blua Makabi dolazi do +9 (21:12), što je primoralo Radonjića da zatraži prvi puni tajm-aut. Zvezdi za sada nikako ne ide šut sa distance i poludistance pa do poena dolazi uglavnom iz reketa i to posle igre iz tranzicije ili skoka u napadu. Kraj prve četvrtine 21:14.

Košarkaški Crvene zvezde večeras od 20.05 časova u meču 2. kola evrologaške grupe D gostuju najtrofejnijem izraelskom klubu Makabiju u verovatno do kraja popunjenoj Nokija Areni.

Nema mnogo igrača u crveno-belom timu koji su bili deo ekipe i pre dve godine kada su ova dva kluba poslednji put odmeravali snage u ABA ligi i kada je Zvezda doživela pravi debakl u Tel Avivu tako da nema ni loših uspomena. Na ekipi Dejana Radonjića je da pokuša da iskoristi činjenicu da „ponos Izraela“ nije u punoj formi na početku sezone o čemu svedoči i lak poraz od Laboral Kuće u Vitoriji, ali i teška subotnja pobeda sa samo dva poena razlike u domaćem prvenstvu.

Radonjić je pred put u Izrael istakao da zna šta njegovu ekipu čeka i protiv koga će njegovi izabranici odmeriti snage, ali je dodao da će pružiti maksimum i pokušati da iskoriste neuigranost rivala.

„Želimo da odigramo na maksimalnom nivou. Makabi je imao velikih promena u timu i ekipi je potrebno vreme da se uigra. Imaju dosta problema u izraelskoj ligi zbog velikog broja stranaca“ – naveo je strateg crveno-belih.

Šansu za trijumf u Tel Avivu vidi i Demarkus Nelson koji je u izjavi za zvanični sjt kluba rekao da će pobediti tim koji maksimalno iskoristi svoje prednosti.

„Mislim da imamo šanse. Ne mogu da garantujem da ćemo pobediti, bilo bi ludo izjaviti tako nešto ako se zna šta Makabi predstavlja u evropskim okvirima. Ali, ovo je košarka i zato moramo da izađemo na teren i odigramo najbolje što možemo. Ekipa koja bude kontrolisala dešavanja na terenu i koja bolje iskoristi svoje prednosti biće bliža pobedi, ali nema sumnje da predstoji velika borba“ – rekao je plejmejker Crvena zvezde.

Zanimljivo je da su ova dva kluba bila u istoj evroligaškoj grupi i u sezoni 1998/99, a tada je oba trijumfa ostvario izraelski tim koji je na sedam zvaničnih duela zabeležio pet pobeda. Crveno beli su uz čuveni trijumf u produžetku u Jadranskoj ligi u sezoni 2002/03 (92:1009, pobedili i davne 1972. godine u jednom od dva duela Kupa kupova.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter