0
Košarka

FOTO:STARSPORT

Ivković nije više selektor Srbije (VIDEO)

Objavljeno: 24.09.13 u 13:09
FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Na današnjoj konferenciji za medije u Kući košrake, nakon što je novinarima obrazložio učinak svakogh igrača pojedinačno na Eurobasketu u Sloveniji, selektor Dušan Ivković je saopštio da napušta tu funkciju.

„Ispuni sam svoj deo dogovora, bio sam prisutan kao i uvek. Došlo je vreme da se posla prihvati neko mlađi. Imamo mnogo talentovanih trenera, a ako me neko bude pitao imaću kvalitetne predloge“ – rekao je Ivković, a njegove reči prenosi Žurnal.

Upitan koji bi savet dao budućem selektoru, Ivković je rekao da je potrebno da se pre objavljivanja spiska svaki igrač izjasni da li želi da igra za reprezentaciju.

„Moj savet bi bio da se pre objavljivanja spiska svaki igrač izjasni da li želi da igra. Meni sem (Milana) Mačvana nijedan igrač nije rekao da ne želi da igra. Potrebno je da to bude na vreme, da se ne dođe u situaciju da postane problem „– rekao je on.

On je rekao da je prvenstveno zadovoljan što su igrači Ljubljanu napustili u dobrom raspoloženju jer je uprkos brojnim problemima i podmlađivanju postave ostvaren primarni cilj – plasman na SP u Španiji iduće godine.

„Ovaj tim je obezbedio budućnost, stekli su ogromno iskustvo i neće učestvovati u kvalifikacijma za EP u Ukrajini. Ne vidim razliku u tome da li smo takmičenje završili kao četvrti, ili sedmi, kao ni razliku između selekcije Hrvatske i nas, imali smo dosta debitanata iz domaće lige“ – rekao je on.

Ivković je posebno istakao Bogdana Bogdanovića i Nikolu Kalinića.

„Sa Bogdanovićem i Kalinićem smo nadomestili ključne nedostatke ranijih timova, a to je vrhunska atletska sposobnost koju traži savremena košarka. Ne volim da hvalim igrače, ali Bogdanović je igrač od kojeg se može očekivati visoki domet. Kalinić je s druge strane doneo novu energiju u tim, on je izuzetno prijatno iznenađenje na EP jer se pokazalo da smo imali najmanje problema na pozicijama na kojima smo imali najviše otkaza igrača.“

Ivković je ocenio da je njegov tim igrao sa dosta oscilacija, koje su bile posledica neiskustva.

„Cilj je bio da igramo agresivnu odbranu na tri četvrtine terena i da na osnovu toga postignemo lake poene iz kontre i polukontre, ali problem je nastao otkazivanjem Miloša Teodosića, pa smo morali da pribegnemo napadima koji proizilaze iz blokade.“

Trofejni stručnjak naglasio je da je reprezentacija odigrala odlično protiv Litvanije i BiH, a prve znake slabosti pokazala u duelu sa Makedonijom.

„Postojala je doza euforije kod mladih igrača, koji su hteli drugačije da rešavaju akcije. Tako je prošla i druga faza – velika igra protiv Francuske i opet – euforija da ulazimo u borbu za medalju. Usledio je meč sa Španijom, koja je, da je htela, mogla da nas samelje. Očigledno da im je eliminacija sa SP u Turskoj teško pala. Protiv Italije igrači su pokazali transformaciju i našli dovoljno snage i motiva da pobede“ – zaključio je Ivković.

Ivković, koji će 29. oktobra proslaviti 70. rođendan, na funkciji selektora Srbije bio je od 2008. godine, a u tom periodu najveći uspeh ostvario je osvajanjem srebrne medalje na šampionatu Evrope u Poljskoj 2009. godine.

Na nedavno završenom prvenstvu u Sloveniji podmlađeni srpski tim osvojio je sedmo mesto i izborio plasman na Svetsko prvenstvo u Španiji naredne godine.

Prethodno, tokom izuzetno uspešne karijere Ivković je kao selektor Jugoslavije osvojio tri titule prvaka Evrope (1989, 1991, 1995), titulu prvaka sveta (1990) i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

hotsport.rs/zurnal.rs/tanjug.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter