0
Košarka

FOTO: STARSPORT

Furiozna Španija demolirala ‘orlove’ (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 18.09.13 u 19:25
FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Košarkaška reprezentacija Srbije doživela je pravu katastrofu protiv aktuelnog šampiona Evrope Španije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Sloveniji rezultatom 60:90 (5:21, 18:27, 16:25, 21:17).

Šta reći posle ovako ubedljivog poraza košarkaša Srbije. Očajan početak meča nagovestio je teško veče. Samo pet poena u provj četvrtini dovoljno govori o nadmoći španske reprezentacije.

Raspoloženi Španci su tokom celog meča konstantno povećavali svoju prednost, da bi tek u poslednjoj četvrtini malo oduzeli gas.

Naši momci su podbacili u svim segmentima igre. Očajan šut iz igre (37%), samo 4 ubačene trojke iz 16 pokušaja, 11 izgubljenih lopti, 9 skokova manje od rivala.

Sa druge strane, željni osvete, kako su najavljivali, Španci su prosto pregazili naše košarkaše. Akcije su rešavali vrlo jednostavno uz dobar procenat šuta (48%). Bili su odlični u šutu za tri poena (13/25) uz minimalne greške i 8 ukradenih lopti.

I kada se sada osvrnemo na utakmice poslednjeg kola grupne faze, onda je jasno zašto su želeli da izbegnu Litvaniju u četvrtfinalu.

Španiju su odlično predvodili Serhio Rodrigez koji je postigao 22 i Rudi Fernandez sa 19 poena. Jedini dvocifreni košarkaši u našem timu bili su Danilo Anđušić i Raško Katić sa po 11 ubačenih poena.

Španija će zasluženo igrati u polufinalu, dok će reprezentacija Srbije pokušati da se domogne mesta koje vodi na Svetsko prvenstvo. Na tom putu prvi rival našoj selekciji biće poraženi iz duela Slovenije i Francuske, a taj duel je na programu u četvrtak od 14:30 časova.

Četvrtfinale Evropskog prvenstva
sreda
Srbija – Španija 60:90 (5:21, 18:27, 16:25, 21:17)
21.00h Slovenija – Francuska

četvrtak
17.45h Hrvatska – Ukrajina
21.00h Litvanija – Italija

hotsport.rs

Tok meča:

4/4 – U poslednjoj četvrtini naš tim je uspeo da „ublaži“ poraz. Smanjili su razliku na 30 poena i pognute glave napustili parket.

3/4 – Katastrofalna igra Srbije nastavljena je i u drugom poluvremenu. Četiri i po minuta naša reprezentacija nije uspela da postigne koš što ih je dovela u minus od 35 poena. Španija je i dalje bila veoma precizna sa linije 6,75 i praktično je odrađivala posao u drugom poluvremenu, a pred kraj treće deonice je došla do najveće prednosti na meču (69:28).

Poluvreme: Naši košarkaši deluju potpuno bezidejno u napadu, rešavaju akcije uglavnom solo prodorima, a i šut iz igre je očajan (samo 25%). Sa druge tsrane Španci su agresivni u odbrani, u napadu rešavaju akcije na jednostavan način uz odličan šut za tri poena (7/12). Rival Srbije ima prednost i pod obručima i greške je sveo na minimum. Teško se piše izabranicima Dude Ivkovića.

2/4 – Bogdanović je trojkom otvorio drugi period igre, ali su Španci i na to imali odgovor. Anđušić i Gagić su Srbiju doveli na 12 poena zaostatka, ali je Serhio Rodrigez potom bio nezaustavljiv. Postigao je 11 poena i odveo Španiju na preko 20 poena prednodti koje je na poluvremenu iznosilo 48:23.

1/4 – Slabo su započeli utakmicu naši košarkaši, pa je Španija došla vrlo brzo do ubedljive prednosti. Serijom od 15:2 na startu utakmice šampion Evrope je pokazao da je maksimalno motivisano ušao u ovaj meč. Agresivnom odbranom i očajnim šutem naših košarkaša iz igre (1/11) Španci odlaze na kratak predah sa vođstvom od 21:5.

Srpski selektor Dušan Ivković opredelio se da meč počne sa Nedovićem, Bogdanovićem, Bjelicom, Kalinićem i kapitenom Krstićem. Sa druge strane prvu petorku Španije činiće Fernandez, Kalderon, Rubio, Klever i Gasol.

Prvi četvrtfinalni duel na Eurobasketu odigraće Srbija predvođena velikim svetskim stručnjakom Dušanom Ivkovićem i Španija koju od ove godine sa klupe vodi brzoučeći Huan Orenga, koji je već na svom prvom velikom takmičenju pokazao da je nešto naučio od svog bivšeg šefa Serđa Skariola.

Ako je iko i pre početka Evropskog prvenstva očekivao da će se ove dve selekcije sastati u četvrtfinalu verovao je da će Srbija nekako uspeti da se dokopa četvrte pozicije u drugoj rundi, dok se za „furiju“ već znalo da će se prošetati do četvrtfinala odnosno da će bez problema osvojiti prvo mesto na drugoj strani kostura. Međutim, nije bilo baš sve tako, naprotiv. „Orlovi“ su ti koji su izdominirali i uprkos tri poraza došli do prve pozicije u grupi E, dok su Španci sa istim učinkom bili tek četvrti u grupi F.

Svako ko je gledao utakmicu između Španije i Italije jasno mu je na koji način su aktuelni dvostruki evropski prvaci poraženi od „azura“ i ako je planirao to veče nije morao da gleda drugu komediju jer je imao priliku da vidi pravi cirkus u režiji španskog selektora na parketu dvorane Stožice. A imao je od koga Orenga da nauči kako se „gube“ utakmice jer su Španci i prošle godine na Olimpijskim igrama u Londonu takođe „slučajno“ izgubili od Brazila kako bi izbegli Amerikance do finala i osvojili makar srebrnu medalju. Ali neka im je na čast, da se mi osvrnemo na ono što nas čeka.

Iako su bili favoriti u sva četiri duela odigrana protiv Srbije na velikim takmičenjima odigranim u prethodne četiri godine Španci su upisali samo dve pobede, dok su „orlovi“ na svoj konto takođe ubeležili dva trijumffa. Prvi na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2009. godine kada je potpuno novi tim već u 1. kolu iznenadio velikog rivala, a potom dogurao do finala u kojem je poražen od istog protivnika. Drugi trijumf, onaj bolniji za Špance, desio se u Turskoj na Svetskom prvenstvu godinu dana kasnije, kada im je Miloš Teodosić u poslednjoj sekundi ubacio trojku za pobedu sa osam metara.

Verujemo da će i danas Dudini klinci, uz nešto starije Nenada Krstića i Raška Katića, pokazati od čega su napravljeni i da će protivniku na terenu dokazati da se pravario u proceni kada je birao lakšeg rivala u četvrtfinalu. Problem za naš tim je povreda Stefana Markovića, koji najverovatnije neće moći da igra, ali i ozleda Nemanje Nedovića koji bi ipak trebalo da stisne zube i nastupi u današnjem meču.

Kada se pogleda zbirna statistika iz dosadašnjeg dela prvenstva dolazi se do zaključka da su Španci bolji u gotovo svim segmentima košarkaške igre, ali kako bi rekao naš proslavljeni kolega Zvonko Mihajlovski „statistika je kao bikini – mnogo otkriva, ali ništa ne pokazuje“. Ni „bukmejkeri“ ne daju previše šanse Srbiji odnosno kvote od 1,25 do 1,30 na pobedu Španaca dovoljno govore, ali koliko puta su se u toku prethodnih 15 dana isti ti ljudi koji procenjuju ko je favorit, a ko autsajder, prevarili.

Ono što može da nas hrabri je da je naš tim, iako sa devet debitanata u njemu, najbolje partije na prvenstvu pružio upravo protiv timova koji su pre takmičenja važili za favorite za osvajanje medalja – Litvanije i Francuske. Zato momci danas samo hrabro, pokažite zube „furiji“, ostavite srce na terenu i niko vam neće zameriti ukoliko sa njega ne izađete kao pobednici pošto ste svojim dosadašnjim zalaganjem i ponašanjem pokazali da ste veliki šampioni i da možemo da računamo na vas u naredna dva olimpijska ciklusa.

Ako to ikoga uopšte pored svega ovoga zanima u drugom četvrtfinalnom dvoboju koji je zakazan za sredu od 21 sat sastaju se Slovenija i Francuska. Za četvrtak od 17.45 časova planiran je meč između Hrvatske i Ukrajine, a od 21 sat Litvanije i Italije. Pobednici utakmica igranih u sredu i četvrtak u petak će u međusobnim dvobojima odlučivati o finalistima.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter