0
Domaći fudbal

Večiti će biti ponuđeni strancima

Objavljeno: 05.09.13 u 11:31

images

Klupko je počelo da se odmotava zahvaljujući jednoj izjavi u skupštini. Naime, pre  nekoliko dana prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić je za skupštinskom govornicom rekao da „Mančester Junajtedu nije smetala privatizacija, pa da nevidi razlog zašto bi smetala večitima“. Od tada se sve glasnije govori o privatizaciji srpskih velikana, a sada je za beogradsku Politiku u Vladi rečeno da će privatizacije biti i da će klubovi biti prvo ponuđeni stranicma.

Međutim za sada nije poznato ko bi bio zainteresovan da ih kupi.

Najava prvog potpredsednika Vlade Srbije da bi što pre trebalo privatizovati najveće srpske klubove već je izazvala veliki odjek u zemlji, tako i u inostranstvu. Poslednjih meseci Srbijom je kružila priča da će neke od arapskih porodica iz Katara uložiti novac u dva srpska kluba, a sada je izgleda u prvom planu ruski kapital.

Za sada su mišljenja podeljena koji bi od ’večitih’ klubova mogao brže da se proda. Jedni su mišljenja da bi to mogla da bude Crvena zvezda, zbog broja navijača, a drugi da bi to mogao da bude Partizan, zbog omladinske škole, iz koje je poslednjih godina izbacila nekolicinu igrača koji su okosnica velikih evropskih klubova.

„Politika“ ističe da će se način buduće vlasničke transformacije oslanjati na postojeći Zakon o sportu. I Partizan i Crvena zvezda trenutno funkcionišu kao sportska udruženja. Partizan se vodi kao dobrovoljna, nevladina, nepolitična i neprofitatna sportska organizacija, osnovana, kao udruženje, radi organizovanog bavljenja fudbalom. Zvezda je, s druge strane, po statutu, udruženje u oblasti fudbalskog sporta.

U ovom slučaju, najverovatnije će se primeniti odredba Zakona koja kaže da se privatizacija može pokrenuti inicijativom Ministarstva omladine i sporta uz saglasnost Vlade. Postupak bi se svakako sproveo u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Zanimljivo je da po Zakonu, kupac ne može da bude osoba koja ima akcije ili udela u nekoj od sportskih organizacija u istoj grani sporta, osoba čiji su poslovi u vezi sa sportskim aktivnostima i delatnostima subjekta privatizacije i vlasnici sportskih kladionica.

Od srpskih klubova, do sada je privatizovan samo Čukarički, koji je u aprilu prošle godine prodat firmi ADOC, za 10.235.200 dinara.

hotsport.rs/politika

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter