1
Domaći fudbal

Rusi kupuju Zvezdu i Partizan?

Objavljeno: 04.09.13 u 08:38

zvezda-partizan

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić pre samo nekoliko dana izjavom da „kada može Mančester Junajted da bude privatizovan zašto ne bi mogli da budu Crvena zvezda i Partizan“ nagovestio je da se nešto veliko iza brda valja, a do određenih podataka došao je dnevni list Naše Novine koji saznaje da se za dva najtrofejnija srpska kluba interesuju pojedini ruski tajkuni poput vlasnika Anžija Sulejmana Kerimova.

Vučić je već održao je sastanak sa rukovodećim ljudima Crvene zvezde i Partizana i izložio im plan privatizacije koja bi mogla da bude sprovedena tek nakon što bude promenjen ili donet novi zakon o sportu pošto se ispostavilo da je aktuelni mrtvo slovo na papiru odnosno da je neprimenjiv.

Kako pišu Naše novine, za kupovinu Zvezde, ali i Partizana, zainteresovani su pojedini ruski milijarderi, među kojima se najčešće spominje Sulejman Kerimov. Dakle, kada su u pitanju crveno-beli za sada prva opcija nije ruska kompanija Gasprom koja je dugo figurirala kao glavni kandidat za privatizaciju kluba. Naime, vlasnik Anžija odlučio je da smanji ulaganja u taj klub jer se suočava sa ozbiljnim optužbama beloruskog istražnog komiteta za kriminalne aktivnosti u oblasti proizvodnje kamene sode, pa možda dolazak u Srbiju i investiranje u naš sport smatra kao odličnu priliku da dokaže nevinost, pišu Naše novine.

Da cela ova priča nije bez osnova, najbolje pokazuje izjava Aleksandra Vučića, koji je pre dva dana pozvao medije da pomognu novom ministru sporta Vanji Udovičiću oko privatizacije klubova i upliva zdravog kapitala. Prvi potpredsednik Vlade je dodao da je to za dobro građana i navijača, jer neće kao sada plaćati 10-15 miliona evra za klubove.

„Znam da vi to razumete, pa vas molim da mi pomognete jer naši ljudi i dalje ne razumeju da neće navijati za privatnika, odnosno vlasnika, već za klub, dok privatnici mogu da se menjaju. Zašto da plaćaju i bacaju taj novac kada se on može uložiti u nova radna mesta, u subvencije za poljoprivrednike ili nešto drugo“ – rekao je tada Vučić.

Iako se pre nekoliko dana pominjalo da će crveno-beli uz posredstvo Vlade, ugovoriti saradnju sa kompanijom „Global kapital advajzors menadžment“, mnogi su to povezali i sa mogućnošću da kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postane vlasnik najtrofejnijeg srpskog kluba. Plan je bio da Arapi ulože milione koji bi pomogli da se Zvezda izvuče iz finansijske krize, dok bi oni zauzvrat dobili pravo da na placu pored istočne i iznad južne tribine „Marakane“ naprave komercijalni multifunkcionalni kompleks. Ipak, oni su odustali i od toga neće biti ništa. Kada je reč o vrednosti zemljišta oko Marakane, ona prema grubim procenama iznosi oko 64 miliona evra. Naime, plac se prostire na 16 hektara, a za kvadrat poslovnog prostora Crvena zvezda može da dobije oko 400 evra.

Za FK Partizan još se traži zainteresovani kupac, a ono što budućem vlasniku sigurno neće promaći jeste sjajni Sportsko-rekreativni centar Zemunelo, koji je u vlasništvu crno-belih. Podsetimo, na površini od deset hektara u zapadnom delu Zemuna pripremaju se sve selekcije kluba, a između ostalog, sportski centar raspolaže sa sedam travnatih i dva terena sa većtačkom travom, centralnom zgradom površine preko 4.000 kvadrata, u kojoj se nalaze restoran, savremeno opremljen medicinski blok, 19 apartmana, sauna, teretana, sale za sastanke, prijem gostiju, zabavu…

Takođe, nedavno su predstavnici Sportskog društva Partizan održali sastanak sa premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, koji su tom prilikom crno-belima obećali pomoć za rešavanje spora oko vlasništva nad stadionom u Humskoj, navodi se u Našim novinama.

hotsport.rs/Naše Novine

0
0

1 Komentara

  1. Daj boze ali mislim da ce to biti kao i do sada i kao u svemu a to je „pojeo vuk magarca“..nekako bi vise voleo ruskog tajkuna nego Djuru lopova

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter